Hlavní navigace

Nastavení výchozích programů ve Windows XP a Vista

23. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Představte si situaci, kdy jste zvyklí na přehrávání hudby v nějakém programu. Ze zvědavosti si nainstalujete jiný přehrávač, vyzkoušíte jej, ale pak zjistíte, že soubory s hudbou se začali otevírat v tomto novém přehrávači, místo v původním. Jak z toho ven? Řešením je nastavení výchozích programů pro práci se soubory. Tento postup můžete použít samozřejmě jak pro hudbu a video, tak pro obrázky a jiné typy souborů.

Přidružení souborů ve Windows XP

Principy, kterými spárujete jednotlivé typy souborů s konkrétními programy se ve Windows XP a Windows Vista příliš neliší, přesto několik rozdílů najdete. Zde je tedy několik tipů pro Windows XP.

Výběr programu k otevření

Potřebujete-li soubor otevřít v programu, ve kterém jej standardně neprohlížíte, pak buď nejprve spusťte tento program a v něm využijte funkci Soubor|Otevřít (nebo podobnou), nebo na soubor klepněte pravým tlačítkem myši v souborovém správci.

Z kontextové nabídky si zvolte funkci Otevřít v programu. Tam najdete seznam několika aplikací, o kterých Windows ví, že je můžete k otevírání tohoto souboru použít. Další programy nastavíte klepnutím na funkci Zvolit program. Zobrazí se dialog, ve kterém můžete po stisku tlačítka Procházet vybrat kterýkoli program na disku, který chcete pro otevírání souboru použít. Zatrhovátkem jej lze nastavit jako výchozí.

Výchozí nastavení programů

Druhou možností, jak spárovat konkrétní programy s nějakou činností, je použití nástroje Přístup a výchozí nastavení programů. Najdete jej buď přímo v nabídce Start, nebo po otevření Ovládacích panelů, spuštění pomůcky Přidat nebo odebrat programy a přepnutí na režim Přístup a výchozí nastavení programů. Přepněte se na volbu Vlastní, šipkou napravo ji rozklepněte a upravte, pro které činnosti se použije ten který program.

Výchozí programy

Pomůcka Přístup a výchozí nastavení programů má nevýhodu v tom, že neumožňuje měnit asociace k jednotlivým souborům přímo. Chcete-li například některá média přehrávat ve výchozím Windows Media Playeru a jiné soubory v dodatečně nainstalovaném přehrávači, pak použijte postup s kontextovou nabídkou, kde poté přehrávač zvolíte jako výchozí pro vybraný typ souboru.

Nastavení výchozích programů ve Windows Vista

Windows Vista přinesl řadu vylepšení i po stránce nastavení programů a jejich přidružení ke konkrétním typům souborů nebo protokolů. Vyberte si, v čem chcete prohlížet internet nebo přehrávat oblíbené filmy.

Speciální nástroj pro nastavení toho, které programy budou otevírat konkrétní typy souborů nebo protokolů (webové stránky, pošta...), najdete hned po stisku tlačítka Start. Stačí klepnout na položku Výchozí programy. Zobrazí se vám okno s volbami pro nastavení výchozích programů, přidružení typů souborů nebo protokolů k programům, nastavení automatického přehrávání a nastavení výchozích hodnot pro počítač.

Nastavení výchozích programů

V ovládacím panelu Výchozí programy klepněte na položku Nastavit výchozí programy. Počkejte, než Vista zpracuje seznam instalovaných aplikací a zobrazí jejich seznam. Nyní v seznamu klepněte na vybraný program a poté na tlačítko Vybrat výchozí nastavení tohoto programu. Zobrazí se seznam typů souborů, které je program schopen otevírat. Zatrhovátky nastavte, pro které z těchto souborů se má vybraný program použít jako výchozí. Potvrďte tlačítkem Uložit.

Přidružení typů souborů k programu

Pokud z ovládacího panelu Výchozí programy zavoláte funkci Přidružit typ souboru nebo protokol k programu, budete moci asociace nastavit obráceně. Nejprve si z rozsáhlého seznamu vyberte typ souboru, poté klepněte na tlačítko Změnit program. Zobrazí se dialog, ve kterém si vyberete, který program se bude pro otevírání tohoto typu souboru používat.

Nastavení přes kontextovou nabídku

Samozřejmě i ve Windows Vista funguje stejný postup nastavení výchozího programu přes kontextovou nabídku souboru jako ve Windows XP. Na soubor klepněte pravým tlačítkem, vyberte funkci Otevřít v programu a zvolte si aplikaci, kterou chcete pro otevření souboru jednorázově použít. Trvalého přiřazení dosáhnete po zavolání dialogu Zvolit výchozí program.

Byl pro vás článek přínosný?