Hlavní navigace

Naučte se žít s Windows 8: nová generace cloudově zaměřených aplikací

15. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Někdy se říká, že se v Metru máme pátou generaci Windows (Live) Essentials, navazující na úspěchy zmíněného desktopového balíku. S ním však dotykové aplikace mají pramálo společného.

Tedy, e-mailový klient Pošta supluje funkci někdejšího pošťáka Windows Live Mail, ale Windows 8 dostala do vínku zcela novou a jinak koncipovanou aplikaci. Vzpomínáte, kdy naposledy jste po instalaci Windows našli v operačním systému klienta pro práci s e‑maily? Microsoft reaguje na situaci.

Spočítejte si, které z přibalených aplikací nevyžadují k běhu cloudovou službu
Spočítejte si, které z přibalených aplikací nevyžadují k běhu cloudovou službu

Bratři v Metru

Záběr přiložených aplikací se s Windows 8.1 rozšířil. K dispozici v Metru máme dotykový kalkulátor, budík, správce četby, informace o zdravém životním stylu a o stravě. Operační systém se opět posunul vstříc světu mobilních zařízení.

Před lety měl na krku žaloby za zneužívání monopolního postavení. I proto programy ze základní výbavy spíše odebíral. Časy neochvějného monopolu jsou ty tam. Počítače se prodávají stále méně a Windows 8 expandují na tablety. Tam Microsoft bojuje o každého uživatele. Microsoft do Windows 8 zabudoval tyto aplikace:

  • balík Pošta, Kalendář, Lidé a Zprávy,
  • Fotografie,
  • Hudba,
  • Video,
  • Mapy,
  • Počasí,
  • SkyDrive,
  • Sport,
  • Zprávy,
  • Finance,
  • Fotoaparát (od Windows 8.1 se nazývá Kamera),
  • Cestování,
  • Hry,
  • Bing.

Nejdůležitější aplikace se opět sdružily do jednoho balíku. Cítíte podobnost s Windows Essentials? V jejich případě jste ale aplikace mohli z počítače po jedné odinstalovat. Proč vám Microsoft v Osmičkách nedovolí ponechat si Poštu, ale odebrat třeba Kalendář? Aplikace žijí v symbiotickém vztahu, takže absence jedné z nich by narušila zamýšlený způsob práce.

 

Při psaní e‑mailů vám např. přijde k duhu adresář. Čtyři spojené aplikace byly ve Windows 8.1 zredukovány na tři. Zprávy slouží k chatování v síti Windows Live Messenger. Jak určitě víte, Microsoft ale v roce 2011 koupil velkou komunikační službu Skype. Do Windows 8 ji nasadit nestihl. Věci se mění až s Windows 8.1, kde již Zprávy nenajdete. Jejich místo zastoupil Skype.

Ten ale na rozdíl od Zpráv není součástí balíčku s poštovním klientem, kalendářem a adresářem. Vystupuje jako samostatná aplikace. Do základní verze Osmiček ho ale můžete doinstalovat z obchodu Windows Store.

E-mailový klient si poradí s různými účty, pokud podporují IMAP či EAS
E-mailový klient si poradí s různými účty, pokud podporují IMAP či EAS

Vzhůru do oblak

Prakticky každou aplikaci si představte jako bránu do oblak. Cloud převzal otěže na tím, jak pracujeme s daty. V minulém dílu našeho seriálu jsme nastínili, jak nám má synchronizace uživatelského nastavení Windows zlehčit život. A že se jí to úspěšně daří. Ani synchronizace by bez připojení k internetu a vzdáleného úložiště SkyDrive neexistovala.

Windows 8 slouží jako terminál pro přístup k datům v cloudu. Některé vidíme přímo (fotky ve SkyDrive), jiné nikoli (nastavení Windows). Část služeb se váže na používání účtu Microsoft. Ten můžete dále napojit na Facebook, Twitter a podobné jiné sítě. Otevřete aplikaci Lidé a vyvolejte Šém. Klepněte na Nastavení | Účty | Přidat účet. Jeden vyberte a za asistence průvodce ho přidejte.

Adresář Lidé propojuje kontakty z více zdrojů. Můžete na ně reagovat i v sociálních sítích
Adresář Lidé propojuje kontakty z více zdrojů. Můžete na ně reagovat i v sociálních sítích

V případě sociálních sítí vám bude dovoleno připojit pouze jeden účet. A ten se pokaždé naváže na vás účet Microsoft. Vícekrát můžete přidat pouze Outlook.com, eventuálně jiné (poštovní) služby, které podporují protokol Exchange ActiveSync. Proč se k něčemu takovému máte odhodlat? K výhodám patří především možnost práce s kontakty v propojených službách.

Ať už se obrátíte na Twitter, nebo kupříkladu na LinkedIn, kontakty se vám zobrazí v jednotném adresáři. Filtrujte je v nabídce Šém | Nastavení | Možnosti. Při posílání e-mailů nebude muset řešit, jestli jste adresáta zanesli do lokální databáze. Budou se vám nabízet lidé z Facebooku a odjinud, pokud uvedli kontaktní e-mailovou adresu. Lidé mají hezkou funkci slučování stejných kontaktů napříč sítěmi.

Sociální sítě se propojují s účtem Microsoft. Z integrace těží aplikace jako Lidé
Sociální sítě se propojují s účtem Microsoft. Z integrace těží aplikace jako Lidé

Slepenec sítí

Ještě jednou zopakujeme, že při práci s dotykovými aplikacemi musíte myslet na skryté nabídky. Vyvoláte je klepnutím pravým tlačítkem myši ve volném prostoru. Aplikace pro Windows 8.1 pak často kontextové nabídky naznačují malým pruhem, ať už ve spodní, nebo naopak v horní části obrazovky. O to méně budete tápat. K dalším novinkám patří viditelné pole vyhledávání, díky kterému nemusíte přemýšlet na tím, jak hledání vyvolat. Šém vám ale bude nadále k dispozici. Skrze něj se také bez výjimky podíváte do nastavení každé aplikace. Stačí v Šému klepnout na Nastavení a projít si dostupné možnosti.

Vedle pasivního příjmu informací o uživatelích z Facebooku můžete budovat databázi ručně. Pakliže budete své známé ukládat do adresáře služby Outlook.com, případně jiné cloudové alternativy, budou tyto kontakty díky synchronizaci dostupné na všech připojených počítačích, tabletech nebo telefonech, aniž byste hnuli prstem. Havárie vám data nesebere, neboť budou vždy na vzdáleném serveru.

Když se k počítači přihlásíte pomocí účtu Microsoft, který zahrnuje také e-mail, kontakty a kalendáře (vše je k dispozici na adrese Outlook.com), budete mít tento účet po instalaci Windows v balíku Pošta, Kalendář, Lidé a Zprávy automaticky nastaven. Microsoft domácí služby nepřekvapivě považuje za výchozí volbu. Se zmíněnými sociálními sítěmi pak zachází jako s doplňkem – zejména vašeho adresáře.

Lidé slouží jako adresář, po vzoru Windows Phone ale také zobrazují novinky v sociálních sítích. Po otevření uvidíte nejčerstvější příspěvky a klepnutím na Zobrazit všechna oznámení vám naservírují komplexní přehled. V pravém horním rohu aplikace spatříte ikony připojených služeb. Ty lze spravovat i v prohlížeči, na adrese account.live.com, kde zvolte Oprávnění | Spravovat účty.

Sada nástrojů Pošta, Kalendář, Lidé a Zprávy skutečně z velké části slouží jako dotyková nadstavba pro cloudové služby od Microsoftu. Ačkoli je třeba Pošta do značné míry ušita na míru e‑mailu od Microsoftu, jedná se o běžného klienta, jehož prostřednictvím lze spravovat také jiné schránky, ať už ty od Seznamu nebo od Googlu.

Více o Poště pro Windows 8.1 se dozvíte v samostatném článku. Takže jen v rychlosti: e‑mailový účet přidáte, když otevřete Šém | Nastavení | Účty | Přidat účet. S konfigurací vám pomůže průvodce. Pokusí se správné nastavení pro připojení odhadnout sám. Kdyby postup nefungoval, informace o propojení přes protokoly IMAP nebo EAS budete muset získat od poskytovatele služby. (POP podporován není.)

Přehrávač spustí video z pevného disku. Bohužel v Česku nelze streamovat filmy za poplatek
Přehrávač spustí video z pevného disku. Bohužel v Česku nelze streamovat filmy za poplatek

Bez internetu Osmičky ztrácí význam

Svět se netočí pouze kolem e‑mailů a sociálních sítí. Aplikace Fotoaparát vám dovolí pracovat s integrovanou webkamerou. Nesejde na tom, zda v rukou třímáte tablet, nebo máte před sebou běžný počítač. Chcete se vyfotit, protože máte starou profilovou fotografii? Můžete. Poprvé v historii nebudete mít po instalaci Windows trable s otevíráním dokumentů v PDF. Prohlížeč s fikaným názvem Čtečka nepatří k nejsofistikovanějším, základní účel ale splní.

Mapy naznačují ne úplně ideální pokrytí Česka. Ani vyhledávání na Bingu nás nemůže ohromit
Mapy naznačují ne úplně ideální pokrytí Česka. Ani vyhledávání na Bingu nás nemůže ohromit

Největší počet dotykových nástrojů, avšak pohání cloud. Microsoft spoléhá na vlastní vyhledávač Bing, který se nepřestává učit. Nenápadný hybatel mnoha aplikací doručuje aktuální informace o počasí, bude pro vás sbírat události ze světa a ze sportu a poradí vám, jak nejlépe naplánovat cestu. Mapy od Bingu bohužel odhalují slabinu vyhledávače. Pokrytí České republiky není dobré.

Nezbývá než vyčkávat na lepší lokalizaci. Video s Hudbou vám poslouží jako základní přehrávače multimédií. Smutnou pravdou nicméně zůstává, že v některých zahraničních zemích firma skrze tyto aplikace prodává hudbu i filmy. V Česku si musíme vystačit s vykastrovanými verzemi. Aspoň jsme vám ale naznačili, jak moc je cloud v souvislosti s mladým operačním systémem důležitý.

Dokonce i prohlížeč fotografií vám zprostředkuje galerie z vašeho Facebooku nebo Flickeru. (Bohužel to neplatí pro verzi pro Windows 8.1.) V ideálním případě budete mít e‑maily, dokumenty i hudbu ve vzdáleném úložišti a budete vše streamovat přes internet. Taková je aspoň vize nejen Microsoftu. S Windows 8 ji pomalu naplňuje.

Aplikace ve Windows 8.1 již skryté nabídky naznačují úzkými pruhy po stranách obrazovky
Aplikace ve Windows 8.1 již skryté nabídky naznačují úzkými pruhy po stranách obrazovky

Byl pro vás článek přínosný?