Hlavní navigace

Nebezpečné přehřívání notebooků: jak se mu bránit

13. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vyzařované teplo a podsvícení displejů

Slyšíme-li slovo "teplo", většině z nás se vybaví něco příjemného - představa dovolené a slunce, nebo naopak teplého pokoje s krbem. Teplo však může být také škodlivé. IT produkty se při provozu zahřívají, a někdy jsou dokonce horké. Jedná se o nežádoucí jev, který výrobci často nijak nesledují a neomezují normami. Přitom je to jedna z největších hrozeb pro uživatele jejich produktů.

Co se týká notebooků, nejjednodušším opatřením je nepoužívat přenosný počítač na kolenou, nebo si alespoň pořídit nějakou podložku. Nejlepším řešením je samozřejmě notebook položený na stole. Existují i elegantní produkty, jako je například podložka G-Pad od společnosti Gigabyte. Skládací hliníková základna sníží teplotu na polovinu a stojí kolem 800 Kč. Nejenže chrání kolena a stehna uživatele, ale rovněž odvádí teplo a chladí notebook.

Přílišné teplo poškozuje zdraví

Notebooky jsou v současnosti vybaveny systémem, který nasává vzduch zpravidla ve spodní části přístroje, výstup z chlazení je pak umístěn po bočních stranách zařízení. V mnoha případech však problém s přílišným zahříváním přetrvává, obzvláště pokud uživatel notebooku udělá něco, co nelze doporučit - vezme si notebook třeba do postele a položí ho na peřinu či polštář. Chlazení přístroje pak nemůže dost dobře "dýchat" a zařízení se může za pár minut značně ohřát.

Nadměrné teplo samozřejmě neškodí pouze notebooku, elektronika uvnitř zařízení nemá příliš vysoké teploty ráda. Škodí však také uživateli, notebook může být kvůli většímu výkonu chlazení hlučnější. Vysoké teploty kolem klávesnice rozhodně nesvědčí zápěstím, která by také neměla být delší dobu zahřívána.

přehřívání notebooku

LED podsvícení: produkuje méně tepla

Co se týče vyzařovaného tepla, na poli notebookových displejů je také patrný rozdíl mezi staršími CCFL lampami a LED podsvícením. Notebooky někdy používají starší technologii podsvícení pomocí CCFL lamp (Cold Cathode Fluorescent Lamp). Energie potřebná pro spuštění a provoz těchto lamp je mnohonásobně vyšší než při podsvícení pomocí LED. CCFL lampy navíc vytvářejí menší barevný prostor a produkují více zbytkového tepla.

První TFT displeje s LED technologií se na trhu objevily na konci roku 2005. Společnost NEC tehdy ukázala cestu, kudy by se měl ubírat budoucí vývoj, modelem SpectraView LCD2180WG-LED-BK. Od té doby se objevilo mnoho notebooků a TFT monitorů využívajících LED technologii podsvícení. LED technologie produkuje méně zbytkového tepla.

Tepelného vyzařování klasických TFT monitorů si díky distribuci tepla převážně za monitor většina uživatelů ani nevšimne. Název CCFL obsahuje slovo Cold, to ale neznamená, že používané světlo je opravdu studené - značí to pouze fakt, že elektrody používané v katodových lampách nejsou zahřívány.

přehřívání notebooku

Jak omezit přehřívání

Pro řešení problémů s přehříváním notebooků lze doporučit některé základní rady:

  • O notebook je třeba se starat. Jednou za půl roku je vhodné odstranit z chladiče notebooku prach a nečistoty, například vysavačem. Prach v chladiči, který po čase začíná bránit proudu vzduchu, se tak dostane ven a interní větráček tak bude mít s odvodem tepla snazší práci. Důkladnější vyčištění pak provedou ve specializovaném servisu, kdy je možné také vyměnit chladicí pastu.
  • Kromě toho je také vhodné používat chladicí podložku. Nákup lze doporučit u herních notebooků, které mají zpravidla vyšší výkon a více se zahřívají. Další cílovou skupinou jsou pak uživatelé, kteří si rádi berou notebook do postele, na pohovku nebo na klín. Chladící podložka se pak postará o rovné položení notebooku, zajistí stálý přívod vzduchu a zabrání ucpání chladiče notebooku například dekou. Díky ochlazování celé spodní části výrazně pomáhá internímu větráčku notebooku, ten pak může běžet v nižších otáčkách a celkově tak klesá hlučnost.

Typy chladících podložek

Na trhu jsou desítky podložek

V praxi existují dva typy chladicích podložek. Jednak podložky aktivní, které jsou vybaveny vlastním větrákem, a pasivní, které pouze rozdělují teplo na větší plochu a starají se především o pevný podklad s dobrým přístupem vzduchu. Účinnější jsou samozřejmě aktivní podložky, jejich nevýhodou je však hlučnost. Dokážou ochladit notebook velmi efektivně a snížit otáčky interního větráku notebooku, samy ale mohou vydávat nepříjemný zvuk.

AK-NBC-07

Výrobce: Akasa

Díky dvěma tichým ventilátorům, které efektivně ochlazují základnu notebooku, je možné model AK-NBC-07 společnosti Akasa označit za aktivní podložku. Je tedy třeba počítat s mírnými energetickými nároky a s určitou hlučností.

Celkové rozměry chladicí podložky jsou 350 × 284 × 45.2 mm (šířka × výška × tloušťka), samotného ventilátoru pak 70 × 70 × 15 mm. Důležitým údajem z hlediska mobility je samozřejmě hmotnost, jež činí 850 g. Primárně je určena pro notebooky s úhlopříčkou obrazu 15,4", ale zchladí i zařízení s menší úhlopříčkou.

Akasa

Prostřední oblast vyplňuje poměrně velká mřížka zajišťující dobré proudění vzduchu. Výhodou je 6cm propojovací USB kabel (napájení zařízení) a tlačítko ON/OFF ovládající činnost větráčků.

RNC-3000

Výrobce: Revoltec

Podložka s označením RNC-3000 je vyrobena z hliníku, důraz byl kladen zejména na nízkou hmotnost. Velká plocha v sobě ukrývá trojici ventilátorů, což ukazuje na dobrou účinnost chlazení.

S rozměry 400 × 300 × 35 mm a hmotností 1380 g podložka působí trochu robustněji. Větráčky jsou charakterizovány rozměry 80 × 80 × 15 mm, a rychlostí 1500 otáček za minutu. Hlučnost se pohybuje na velmi nízké úrovni, a to na méně než 13,8 dB.

RNC-3000

Kovová plocha se síťovými otvory pojme notebooky od 15,4 palce do 17 palců. Potenciální uživatel musí počítat s mírnými energetickými nároky (3 × 0,6 W). Pro zajištění mobility je k dispozici prodlužovací USB kabeláž. Použití se doporučuje zejména na rovném povrchu.

NotePal Infinite

Výrobce: Cooler Master

U modelu NotePal Infinite je přívod vzduchu vyřešen na zadní straně tak, aby bylo možné podložku používat prakticky kdekoliv (na rovné desce, měkké pohovce nebo na hrubém povrchu postele).

Základním materiálem je hliník s děrovaným vzorem a plastovými částmi. Jedná se o aktivní zařízení s ventilátorem umístěným v horní části uprostřed, samozřejmě vespod. Systém průduchů s vývody na zadním panelu zabezpečuje efektivní chlazení.NotePalCelkové rozměry činí 380 × 3890 × 10/50 mm, hmotnost je standardních 700 g. Větráček nabízí tři stupně provozu (High/Middle/Low).

Na obrázku jsou vidět čtyři gumové plošky pro fixaci vašeho přístroje a mírný sklon celého kompletu. S aktivním chlazením je spojena hlučnost až 20,5 dB. Dále můžete počítat s větší zátěží vašeho akumulátoru. Podložka se ideálně hodí na rovný pracovní stůl, nabízí dvojici USB portů, LED indikaci zapnutí, tlačítko POWER a regulaci otáček.

Roll Pad

Výrobce: Gigabyte

Gigabyte před časem uvedl na trh netradiční chladicí podložku s názvem Roll Pad. Tvoří jí hliníkové příčky s pevnými rozestupy, spojené pružnými gumovými pásky.

Jedná se o pasivní podložku, s nulovou hlučností a spotřebou. Samotná podložka má hmotnost pouze 470 g a má rozměry 343 × 303 × 7,5 mm, což postačuje pro notebooky s displejem 14-15 palců. Koupit lze i menší variantu.

Podložku je možné srolovat a přenášet například v tašce či v batohu. Její výhodou je skutečnost, že je velmi skladná a mobilní. Odvod tepla je rozveden i na spodní část, a proto se její použití na klíně moc nedoporučuje.

NC-1000, NC-2000

Výrobce: Zalman

Chcete-li osvědčenou kvalitu a záruku výborných chladicích účinků, zvolte výrobce Zalman a podložku pod notebook NC-1000 nebo NC-2000. Druhá jmenovaná podložka je vyrobena z hliníku, některé části jsou plastové. Podložka s označením NC-2000 pojme notebooky i nad 15 palců, zatímco NC-1000 je určena pro zařízení menší. Podložka patří do kategorie aktivních, k dispozici je zde dvojice regulovatelných větráčků (1100-1500 otáček za minutu), celková hlučnost se pak pohybuje v rozmezí 18-25 dB.

Kvůli aktivnímu způsobu chlazení je třeba počítat se zvýšenou spotřebou elektrické energie. Skoro celou vrchní část pokrývá mřížka s kulatými otvory, v horní oblasti jsou dvě gumové podložky. Efektivita chlazení spočívá v přívodu okolního vzduchu ze stran.

Zalman

Namísto dvou USB portů napravo (u typu NC-1000) má podložka NC-2000 po jednom na každé straně. Dále se setkáte s modrou diodou, napájením pomocí USB kabelu, tlačítkem ON/OFF a kolečkem pro regulaci otáček.

Byl pro vás článek přínosný?