Hlavní navigace

NEC: snižte spotřebu jedním tlačítkem

17. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

NEC Multisync EA221WMe, nový LCD monitor japonského výrobce, představuje vylepšenou sadu ekologických funkcí. Už předchozí modely byly dost šetrné (třeba původní EA221WM) a nabízely tzv. ECO Mode, ale nové „éčko“ jde ještě dál.

Multisync EA221WMe obsahuje o 50 % méně toxické rtuti, ale pro šetřílky je důležitější hlavní změna: osazení pouze dvou světelných trubic namísto čtyř. Díky tomu klesla typická spotřeba na 26 W a v ECO módu až na 19 W. Snad se tím nezhoršila rovnoměrnost podsvícení. Rovněž ve standby se nový NEC dostal do vyšší společnosti monitorů se spotřebou pod 1 W.

V čem onen režim ECO spočívá? V podstatě nejde o nic jiného, než o snížení hodnoty jasu na 60 %. U starých modelů jste však museli tuto volbu hledat v OSD menu, nové monitory budou pro tuto funkci obsahovat tlačítko One-Touch Eco Mode. Užitečnější by určita byla možnost navolit si hodnotu jasu pro tlačítko podle sebe, i 60 % někdy bývá moc a spotřeba by mohla klesnou ještě níže.

Přečtěte si také: recenze Fujitsu Siemens P22W-5 ECO 

Zbytek už je klasika, kterou znáte. Panel s TN matricí a úhlopříčkou 22 palců s rozlišením 1680 × 1050 bodů s omezenými úhly a nízkou 5ms dobou odezvy. Nadprůměr tvoří dva jednowattové reproduktory, čtyřportový USB rozbočovač a dobré možnosti polohování. Vstupními konektory jsou analogový D-sub a digitální DVI-D s HDCP.

Zdroj: NEC (Technical Guide v PDF)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku