Hlavní navigace

Procesory Intel můžou zase zdražit. Nedostatek 14nm čipů se prý v Q2 2019 zase zhorší

12. 3. 2019

Sdílet

Když se podíváte do ceníků eshopů, zdálo by se, že situace s cenami procesorů Intel se už docela spravila, alespoň u čtyřjader a šestijader (Pentia zdá se pořád stojí poněkud víc, než by měla). Čekali byste tedy, že Intelu se podařilo nedostatečné zásobování 14nm čipy zvládnout a krize s výrazně vyššími cenami, která panovala před Vánoci a na podzim, už je zažehnána. Ovšem teď zase přicházejí varovné zprávy. Čas na jásání podle nich ještě není, neboť nyní se prý dostupnost opět zhorší a nedostatek či nějaké zdražení tedy zase může nastat.

Podle webu DigiTimes, který získává informace z okruhu Tchajwanských výrobců počítačů a dodavatelů komponent, se situace opět zhorší nyní během druhého čtvrtletí. Na vině by měla být větší poptávka po procesorech pro notebooky. V tomto období bývá podle DigiTimes totiž nejvyšší odbyt chromebooků, které výrobci obvykle zakládají na levnějších procesorech Intelu, často Atomech. Zatímco v prvním kvartále byly zásoby notebookových procesorů Intel údajně jen asi 2–3 % pozadu za tím, co výrobci potřebovali, v Q2 2019 se situace má zhoršit na 3–5 %, což by se přiblížilo stavu loni na podzim. Toto údajně přibrzdí růst prodeje notebooků/chromebooků, který by se asi jinak dostavil.

Nedostatek čipů pro notebooky se může přelít do desktopu

Zpráva DigiTimes se soustředí na dopad na výrobce notebooků a nikoliv na situaci na trhu se samostatnými komponentami (a desktopy), který nás nejvíce zajímá. Ovšem to není moc útěcha. Intel by totiž měl dávat přednost právě velkým OEM klientům, protože trh notebooků a OEM počítačů je výrazně větší než „retail“ či „DIY“ segment. A zároveň má u těchto velkých odběratelů Intel silnější pozici, Konkurenční AMD mu zde ubíralo po vydání Ryzenů tržní podíl o dost méně, než v retailu.

Podle toho, jak vypadala situace loni, Intel právě proto nejprve zásoboval právě OEM klienty a až potom byl na řadě retailový trh. A proto byly nárůsty cen procesorů v eshopech tak vysoké. Nestíhání výroby nebylo celkově tak dramatické, ale onen deficit byl neúměrným dílem převeden do malého retailového trhu, kde pak měl znásobený dopad.

Pokud se tedy v druhém kvartálu zhorší byť i nedramaticky situace se zásobováním procesorů pro notebooky, může to desktop zase odnést výraznější měrou. Intel během problémů upřednostňoval výrobu nejvýnosnějších produktů, tedy procesorů pro servery a poté dražších klientských CPU. Pokud se tedy předpověď DigiTimes teď splní, tak se asi nedostupnost nebo zdražení procesorů projeví od těch nejlevnějších modelů – Celeronů a Pentií. Až pak by se asi mohly zvyšovat ceny řady Core i3 a i5 pro desktop.

Vysvobození v létě. Intel spustí novou 14 nm továrnu

V třetím kvartálu by ale Intel měl spustit v Arizoně novou 14nm výrobní linku, která by snad měla těmto problémům ulevit, snad i definitivně. Mohla by totiž údajně zvýšit výrobní kapacitu Intelu na 14 nm až o 25 %, takže kromě dorovnání deficitu ve výrobě by asi bylo i dost prostoru pro zvednutí objemu produkce vyšších osmijádrových a šestijádrových modelů, které na waferech zabírají více místa a lze jich tedy při omezené kapacitě výroby dokončit méně než třeba čtyřjader.

Jak pocítili nedostatek procesorů Intel výrobci notebooků? Ušetřen nebyl ani Apple

DigiTimes jinak uvádí některá čísla ilustrující, jak dopadal loňský nedostatek CPU právě na výrobce notebooků. Když problém v srpnu 2018 vypukl, vytvořila se výrobcům notebooků jako je Dell, HP a Lenovo asi 5% díra v zásobách CPU, což pak trvalo v Q4 (4–5 %), byť se ze začátku zdálo, že se problém vyřeší relativně rychle. Hůře na tom byli výrobci z Tchaj-wanu, kteří nebyli tak dobře připraveni nebo měli horší pozici při boji o rychle se tenčící zásoby. V čtvrtém kvartálu roku 2018 jim údajně chybělo i víc jak 10 % potřebných procesorů. A to pamatujte, že notebookový segment by měl mít onu prioritu na úkor retailu. Problémy dostat od Intelu dost čipů měl prý dokonce i Apple (kde se to týkalo procesorů Amber Lake pro řadu Macbook Air). Nejhůře na tom byli údajně neznačkoví výrobci v Číně, kteří v některých případech od Intelu úplně přestali dostávat procesory.

Nejvíce nedostatkové byly notebookové procesory Core i5 (zejména čtyřjádra Kaby Lake Refresh s větším křemíkem) a dvoujádra Celeron/Pentium. Na druhém místě byly procesory Apollo Lake a Gemini Lake s architekturou Atom. Teď v druhém kvartálu letošního roku by asi prý měl být největší nedostatek modelů Core i3 pro notebooky. Vedle nich ale má být málo i Core i5 založených na čipech Coffee Lake (asi Coffee Lake-U a Coffee Lake-H).

Pokud jde o notebooky, DigiTimes uvádí, že v některých případech výrobci mohli z tohoto důvodu začít odebírat víc čipů od AMD. Je možné, že z části i kvůli tomu byla teď uvedena speciální APU pro chromebooky s jinak dost starými 28nm čipy Stoney Ridge. Tyto zisky by pak ale zase mohlo zvrátit ono otevření nové 14nm továrny Intelu, takže v druhé polovině roku by podíl AMD v noteboocích měl podle DigiTimes zase o něco klesnout. Asi by se k tomu ovšem mělo dodat, že do chromebooků je možné osazovat i čipy ARM. A to znamená, že onen problém s dostupností levných čipů jako Gemini Lake a Apollo Lake by výrobci těchto zařízení mohli řešit i třeba přechodem na ARM SoC od Rockchipu a podobných firem.

Prohlédněte si: Jak to vypadá v továrně na 14nm čipy Intel?

Byl pro vás článek přínosný?