Hlavní navigace

Nedostatek Radeonů RX 7900? Pro Evropu je nachystáno mín než 10 000 karet. Hlavně referenčních

8. 12. 2022

Sdílet

Zdroj: AMD, via: AnandTech
Příští týden se konečně začne prodávat nová 5nm generace grafik AMD Radeon s architekturou RDNA 3, ale start to nemusí být úplně hladký.

Příští týden skončí čekání těm, kdo si plánovali pořídit jednu z prvních dvou grafik Radeon nové generace RX 7000 s architekturou RDNA 3. Bohužel se objevují jisté zprávy o tom, že karet možná nebude v prvních dnech na prodej zrovna velké množství. Možná tak hrozí, že se vyprodají nebo tzv. scalpeři budou mít příležitost ke šponování cen. Ale neměl by být důvod k nervozitě, určitě nehrozí, že propásnete neopakovanou šanci jako minule za časů krypta.

V posledních dnech se objevily informace o možné špatné dostupnosti nových grafik AMD z několika zdrojů. Jedním z nich je korejský Quasarzone, který uváděl, že počty Radeonů RX 7900 XT a XTX budou údajně velmi malé (dokonce snad „extrémně“). Je možné, že je přitom řeč o referenčních kartách, tedy o modelech s chlazením dle designu AMD, které byly ukázány na renderech během odhalení.

Referenční karty by asi mohly při vydání tvořit převážnou většinu nabízených možností, což nemusí být úplně tragédie, protože už v generaci RX 6000 byl jejich chladič slušný (a to i akusticky). Jiná situace ale má být v Číně. Do komunistické Číny totiž údajně kvůli napětí vůči Tchaj-wanu nebude přímo AMD dovážet referenční karty, takže tamní trh by mohl být nucen čekat na karty nereferenční.

Jaká bude situace s nereferenčními modely, je zatím trošku nepřehledné. Před časem se objevovala informace, že by mohly být ke koupi hned od prvního dne, ale Quasarzone kontruje, že mohou mít zpoždění a být k mání třeba až úplně na konci prosince. Je pravděpodobné, že rychlost, s jakou dorazí na trh, se bude lišit značka od značky. Od některých výrobců se prý nereferenční karty objeví až v lednu. Podle igor'sLAB zase jeden z největších partnerů začne karty dodávat až zhruba týden po vydání.

AMD Radeon RX 7900 XTX 1 Referenční Radeon RX 7900 XTX (zdroj: AMD, via: AnandTech)

Tip: Referenční Radeony RX 7900 mají v chladiči novinku: umí měřit teplotu vzduchu ve skříni

10 000 karet pro Evropu, orient a Afriku?

Web igor'sLAB také píše, že dle různých zdrojů byly přípravy poznamenány některými stále řešenými problémy s ovladači. Nejzajímavější informace je, že podle igor'sLAB má být pro vydání připraveno 10 000 kusů karet pro region EMEA, pod který spadá zároveň Evropa, blízký východ a Afrika (ne tedy globálně). Z toho 3000 má být pro Německo, zbytek pro ostatní země. Je třeba dodat, že igor'sLAB uvádí, že jeho zdroje s tímto číslem do jisté míry spekulují, takže asi nejde o nějaký statistický přesně podložený údaj, který by se měl brát jako definitivní.

Tento počet nezní jako velký, ale nemusí být ani kriticky malý. Bude dost záležet na poptávce. Bavíme se kartách s cenou 900 a 1000 dolarů, které se prodávají v relativně menších množstvích a AMD má zlomek tržního podílu Nvidie (v lepších časech 20–30 % proti 70–80 %, teď ale v mimořádné situaci kleslo ještě níž) a tím celkové prodeje.

Ohledně Nvidie nedávno kolovalo, že prý prodala nebo dodala do distribuce 125–150 tisíc kusů karet generace RTX 4000, ale bylo to v době, kdy už uběhl více než měsíc od vydání. Pokud by tedy AMD mělo pro celý svět na den vydání přichystaných třeba 15–20 tisíc karet, nemusí to být zas tak disproporční.

PowerColor RX 7900 Red Devil PowerColor RX 7900 XTX Red Devil (zdroj: PowerColor, via: VideoCardz)

Na druhou stranu, karty Nvidie jsou ještě o třetinu (RTX 4080 vůči RX 7900 XT) nebo dokonce o 60 % (RTX 4090 proti RX 7900 XTX) dražší než ty od AMD, což by mohlo zájem o Radeony trošku podpořit. Otázka je však, zda to jen nevyrovná faktor „loajality“ fandů Nvidie, z nichž někteří jsou, zdá se, dost imunní proti tomu, aby je vysoké ceny například GeForce RTX 4090 odrazovaly.

Každopádně výroba bude pokračovat dál, takže i pokud by karet bylo málo při vydání, měla by se situace lepšit s dalšími dodávkami. Při momentální ekonomické atmosféře by nemělo hrozit, že budou tyto grafiky nedostatkové a vyprodané dlouhodobě. Nemusíte tedy nějak panikařit a kupovat tyto Radeony za předražené kšeftařské ceny u překupníků, pokud byste hned první den neuspěli. Skladová dostupnost a ceny by se tak měly srovnat do latě spíš dřív než později.

Pro připomenutí – Radeon RX 7900 XTX i Radeon RX 7900 XT se mají celosvětově začít prodávat v úterý 13. 12. Specifikace karet a architekturu RDNA 3 jsme probírali v těchto článcích:

Zdroje: Harukaze5719, igor'sLAB, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?