Hlavní navigace

Nedostupnost hardwaru a čipů skončí až v půli roku 2022. V roce 2023 už nadbytek a nižší ceny?

21. 9. 2021

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain
Nedostatek čipů a nestíhající továrny vedoucí k drahému hardwaru, skončí podle nových odhadů až někdy v polovině roku 2022. V roce 2023 ale už prý bude výrobních kapacit naopak přebytek, takže by mohly ceny zase jít dolů.

Začalo to nenápadně loni, ale letos už šlo o fenomén, asi nejvíc poznamenávající tvář hardwarového světa: nedostatek komponent, zejména čipů, a výrobních kapacit. Postihl konzole, procesory a nejvíc asi grafické karty, kde došlo k fatálnímu souběhu s kryptoměnovou bublinou. Ale mimo počítače také třeba automobilky. Teď tu máme čerstvé odhady k tomu, kdy by tak asi mohl skončit a jak se podmínky na trhu budou vyvíjet v budoucnu.

Analytická firma IDC zveřejnila zprávu o stavu polovodičového průmyslu, podle níž je stabilizace ještě poměrně daleko, ale aspoň už je víceméně vidět, kdy k ní dojde, takže už nejsme ve fázi „a kdoví jestli“.

IDC uvádí, že letos trh s polovodiči naroste o 17,3 % proti roku 2020, zatímco rok 2020 znamenal 10,8% nárůst proti roku 2019. Tento nárůst tržeb firem je obrazem jednak zvýšené produkce kvůli různým dopadům pandemie COVIDu a dalším faktorům (třeba i té kryptohorečky), jednak vyšších cen, které kvůli nedostatku čipů na trhu stoupaly. Můžete tedy vidět, že tento boom poptávky po křemíku byl v roce 2021 ještě silnější, než loni. Podle IDC ho živil hlad po čipech pro mobily, notebooky, servery, auta, herní zařízení, nositelnou elektroniku i takzvanou chytrou domácnost.

Provoz a prace v cleanroomu tovarny firmy Intel v Hillsboro 13 Provoz a práce v cleanroomu továrny firmy Intel v Hillsboro  (Zdroj: Intel)

Q4 2021: Zmírňování nedostatku

Pokud jde o to, jak bude tato prekérní situace pokračovat, mohly bychom se už pomalu nacházet za tím nejhorším a byť ještě problémy dlouho neskončí, teď by pomalu už mělo začínat nebo probíhat zlepšování. Čtvrtý kvartál roku podle IDC totiž už má být ve znamení postupného zmírňování dosavadního nedostatku výrobních kapacit a čipů. To znamená, že by se teď již měla zlepšovat dostupnost a ceny různých komponenta a firmy by měly mít menší problémy s jejich sháněním a se získáváním výrobních kapacit.

To se samozřejmě nemusí hned projevit na koncové ceně výrobků, ta může začít klesat až se zpožděním a tudíž by zdražování některé elektroniky v obchodech ještě za vrcholem být nemuselo. Zvlášť to asi platí o grafických kartách, jejichž nedostatek se neřídí jen touto celkovou situací na trhu, o níž IDC hovoří, ale separátně ho u nich zhoršuje onen faktor spekulativní bubliny kryptoměn a jejich těžby.

Ačkoliv se situace začíná lepšit, továrny na čipy TSMC, Samsung, GlobalFoundries a UMC budou až do konce roku údajně vytíženy prakticky na 100 % a ceny jejich služeb budou stoupat – při objednávkách tedy fabless výrobci čipů za jeden vyrobený wafer platit víc než dřív. Toto začalo už v první polovině roku. Objevila se například informace, že TSMC zdražilo výrobu pro všechny své klienty, byť ti největší (například Apple) tímto byli stiženi relativně méně a nejvíce budou doplácet menší firmy.

Výroba čipů v továrně (zdroj: AMD)

Konec problémů: až léto 2022

Rovnovážného stavu, kdy výroba čipů dožene manko z posledních dvou let a přestane být nedostatek čipů a výrobních kapacit, má podle nynějšího odhadu IDC nastat asi za tři čtvrtě roku, kolem poloviny roku 2022. Toto by asi mohlo platit pro trh v celkovém průměru, některé firmy se do bodu, kdy už nebudou nestíhat, dostanou asi dříve a některé později. Například Intel nedávno uvedl, že některé jeho produkty nemusí být optimálně dostupné po celou dobu roku 2022 a nedostatky budou v jeho případě úplně pryč až v roce 2023.

Každopádně by nyní najíždějící nové výrobní kapacity by měly postupně zvýšit výrobu a někdy po oné druhé polovině roku 2022 už bychom se tedy snad měly překlopit do normálního stavu. Ovšem ještě nějakou dobu poté asi poběží výroba naplno, aby se obnovily vyčerpané skladové zásoby součástek a rezervy pro další výkyvy do budoucna.

Rok 2023: opak dneška a zlevňování hardwaru?

Podle IDC se teprve v druhé polovině roku 2022, tedy až po onom bodu normalizace, dostanou do provozu některé nové výrobní kapacity o poměrně velkém objemu. Takže poté by naopak polovodičový průmysl už měl být vybaven lehce nad své potřeby, což je ale asi ideální. Když mají továrny určitou rezervu, jsou schopné vykrýt náhlé nárůsty poptávky, což teď nezvládaly, ale také mezi sebou soutěží o zákazníky (takže se snižují výrobní náklady).

Vlivem těchto nově spuštěných výrobních kapacit by podle IDC takovýto nadbytek výrobních kapacit mohl zavládnout v roce 2023, v němž by tedy mohla tak trošku přijít opačná situace proti nynějšku. Jak už jsme řekli, taková konstelace na trhu znamená, že se výrobní náklady elektroniky a počítačů mohou zase snižovat oproti zdržování, na které jsme si museli zvyknout poslední léta. Týkat by se to mohlo jak součástek, tak snad i služeb výroben čipů, tedy cen za wafer na určitém konkrétním výrobním procesu. V této době by tedy mohly nastat zase trochu lepší časy na nákup hardwaru. Výrobci (a akcionáři) firem, které teď profitují, sice nebudou mít takové žně, ale naopak budou benefitovat zákazníci/kupující. Doufejme tedy, že se to vyplní...

Fotogalerie: Výroba čipů v cleanroomu polovodičové továrny Intel

Zdroje: IDC, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?