Hlavní navigace

Nefunguje vám PC s HD 7750? Zkuste jiný zdroj (blog)

4. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když jsem do základní desky od Intelu DX79SI s Core-i7 3960X po několika kartách osadil Radeon HD 7750, vyděsilo mě, že nenabíhá – počítač se sekal při diagnostických testech (POST) v BIOSu (resp. EFI) a podle chybového kódu šlo o problém s inicializací grafiky. Nepomohl ani flash BIOSu na novější verzi, karta se stále odmítala inicializovat a nenabíhal obraz.

Protože stejný Radeon v jiné sestavě bez problémů chodil předtím i po zjištění potíží, přičítal jsem nejdřív problémy desce nebo procesoru (a případnému špatnému kontaktu některého z pinů v patici), a nebo potížím s novým standardem PCI Express 3.0, který grafická karta podporuje. Když jsem ve stejné desce následně vyzkoušel HD 7850 a HD 7950, které podporují stejný standard, zavrhl jsem, že by šlo čistě o problém se sběrnicí. Procesor jsem tedy posadil do X79-UD5 pro LGA 2011 od Gigabyte. Počítač už se při POSTu sice nekousl, ale grafickou kartu stejně neinicializoval. Zkusil jsem ji tedy do systému posadit jako sekundární a ve Windows jsem se přesvědčil, že ji počítač nevidí.

Že by šlo čistě o problém desky nebo PCIE 3.0 jsem víceméně vyloučil, další byl na ráně procesor. Grafiku jsem vzal na přezkoušení do redakce na sestavě s další deskou pro LGA 2011 a čtyřjádrovým Core i7-3820. Říkal jsem si, že nenajede a tím pádem problém odstřelím s tím, že jde o potíže konkrétního kusu karty, protože HD 7750 se na LGA 2011 běžně testovala a nikdo si na problémy nestěžoval. Karta jako na potvoru bez problémů naběhla, takže jsem sbalil desku a procesor, že je doma vyzkouším popřehazovat s tím, na čem karta nechodila (a definitivně vyloučím problém desky nebo procesoru).

Když jsem tak po očku pokukoval po další sestavě, která byla poblíž, napadlo mě strčit kartu ještě do ní. Šlo jednu z nových základních desek Gigabyte s čipsetem Z77. A světe div se, karta se sice inicializovala a obraz naskočil, ale opět se kousla, tentokrát na logu BIOSu. Mirek při té příležitosti dostal šťastný nápad – vzpomněl si, že mi při testování HD 7750 komplikoval život PowerTune a že by mohl být problém i s napájením.

Intermezzo: Příliš drsný limit 75 W?

Při testech Radeonu HD 7750 jsem totiž nabyl dojmu, že bylo při návrhu AMD výrazně omezeno maximální spotřebou karty 75 W. Jde o hodnotu, kterou by měl podle specifikací být schopný dodávat slot PCI Express, který je pro HD 7750 jediným zdrojem napájení.

AMD Radeon HD 7750 referenční-0013

Vedlo mě k tomu hned několik věcí. Předně to byl, zejména s ohledem na segment, významný rozdíl ve spotřebě Radeonu HD 7750 a 7770 postavených na stejném jádru. Zatímco u HD 7750 jsem v zátěži naměřil spotřebu jen 173 W, u HD 7770 OC to bylo o 42 W víc. A utvrdilo mne v tom i nastavení PowerTune, které kartu evidentně škrtilo i na základní frekvenci a v méně náročných hrách (viz příslušná kapitola v testu).

Na uvolněné místo po desce s LGA 2011 jsme posadili Gigabyte se Z77 a místo původní čtyřstovky ji zapojili k 1000W Corsairu. A světe div se, stejná sestava opět bez problémů prošla diagnostikou a naběhla.

Cestou domů mi to vrtalo hlavou, protože zdroj by byl to poslední, co bych u grafiky se 75W spotřebou považoval za příčinu problémů. Energyknight SS-500ET (což by měl být poměrně kvalitní OEM Seasonic) mi se svými 500 W připadal na 75W grafiku více než dostatečný, zejména s ohledem na to, že bez obtíží ustál i mnohem výkonnější karty s šestipinem a osmipinem v zátěži.

Ještě než jsem začal kuchat sestavu s tím, že vyměním procesor, přece jen jsem jej zkusil prohodit za 500W Enermax ze sestavy pro měření hlučnosti. A nestačil jsem se divit, sestava bez problémů naběhla. Doptal jsem se, cože to bylo za zdroj v redakci, na kterém karta nenabíhala (věděl jsem jen to, že měl jen 400 W), opět Energyknight.

Jen tak ze sportu jsem ještě dnes zkusil strčit HD 7750 do další sestavy s Core 2 Quad Q6700, napájené pár let starým 350W Fortronem, a POSTem karta kupodivu opět prošla bez obtíží.

Absence přídavného napájení nemusí být výhra

Co z toho můžeme vyvozovat? Předem upozorňuji, že cílem tohoto pojednání nebylo napsat, že zdroje Energyknight nejsou kvalitní, na to jsem použil velmi malý testovací vzorek (jedna grafická karta) a v celé lapálii je spousta proměnných. Svůj podíl na tom může mít to, že zdroje už mají něco za sebou a jsou po záruce, podílet se na tom může i samotný grafický čip, který se mohl vydařit méně než u jiných kusů a tím pádem si nárokovat vyšší spotřebu než obvykle, a podílet se na tom konečně může i deska v závislosti na tom, kolik si ze zdroje vezme a v jaké podobě to dokáže dostat do slotu PCIe.

Nechtěl jsem napsat ani to, že by Radeony HD 7750 měly nějaký problém – na základě zkušeností s jednou kartou a dvěma „nefunkčními“ a třemi „funkčními“ zdroji bych si něco takového nedovolil. S ohledem na odlišnou kvalitu grafických čipů se to také může lišit kus od kusu. Zřejmě ani nejde o masový problém, to už by byly internetové diskuze plné lidí s podobnými problémy.

Proč jsem to teda psal a co byste si z toho měli odnést? O Radeonu HD 7750 právě kvůli relativně nízké spotřebě a absenci přídavného napájení určitě spousta lidí uvažuje jako o upgradu pro starší sestavy s méně výkonným zdrojem. Paradoxně se ale ukázalo, že může být HD 7750 u zdrojů vybíravější než karty, které mají mnohem vyšší spotřebu.

Absence přídavného napájení není vždy výhodou – i karta, která je tím jedním šestipinem navíc vybavená (což znamená teoretické maximum 150 W), může mít stejnou spotřebu jako karta, která se spoléhá jen na sběrnici. To už se mi u pár levných grafik potvrdilo. I když má zdroj s ohledem na spotřebu sestavy teoreticky obrovskou rezervu a nejde o nejlevnější neznačkový produkt, nemusí 75W kartu přes PCIe uživit. Dokonce bych řekl, že u horších zdrojů bude jistější pořídit výkonnější HD 7770 a přídavné napájení připojit klidně přes redukci z diskových molexů.

A konečně – pokud jste taky pořídili HD 7750, která neprojde diagnostikou v BIOSu, zkuste předtím, než ji pošlete na reklamaci, zapojit  i jiný zdroj, i když jste přesvědčení, že „pětistovka“, co v PC máte, ji musí bez problémů uživit.

Byl pro vás článek přínosný?