Menu Zavřít

Sto bilionů dolarů za gram. Nejdražší substancí je antihmota

13. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Jen pár lístků čaje může být dražší než zlato. Tou vůbec nejdražší známou látkou je ale antihmota, jejíž cena se odhaduje na astronomických 100 bilionů dolarů za gram. Podívejte se na další vzácné substance, jak je vybral web LoveMoney.

Crème de la Mer

(3,75 dolaru za gram)

Crème de la Mer je „zázračný“ zvlhčovací krém proti stárnutí, jehož jedno balení stojí kolem 160 dolarů. Značku vlastní velká kosmetická společnost Estée Lauder. Mezi ingredience krému patří například mořské řasy, přírodní mořské a rostlinné oleje či vápenný extrakt.

 Crème de la Mer

Íránský beluga kaviár

(4,60 dolaru za gram)

Pochoutka z rybích jiker pro gurmány. Takzvaný pravý kaviár se získává výhradně z jeseterů, ten vůbec nejdražší na světě pak z jeho vzácných druhů. Jeden gram vyjde v přepočtu na 105 korun.

 Íránský beluga kaviár

Čokoláda To’ak

(14 dolarů za gram)

Nejdražší čokoládu na světě vyrábějí v Ekvádoru metodou podobnou výrobě whisky – zráním v sudech. Padesátigramová tabulka čokolády vyjde v přepočtu na téměř 16 tisíc korun. Čokoláda je tvořená ze 77procentího kakaa z Ekvádoru, které zraje tři roky.

 Čokoláda To’ak

Platina

(30,5 dolaru za gram)

Těžký a chemicky výjimečně odolný drahý kov, který je vzácnější než zlato. Používá se k výrobě šperků, hodně cenný je ale ve farmaceutickém průmyslu, konkrétně se využívá při léčbě rakoviny. Jeden gram stojí v přepočtu 700 korun.

 Platinová golfová výbava

Zlato

(47 dolarů za gram)

Drahý kov, symbol úspěchu, bohatství a vítězství. Používá se hlavně k výrobě šperků, vzhledem ke své dobré elektrické vodivosti je ale často využíváno i v mikroelektronice a počítačovém průmyslu. Pracují s ním i skláři či zubaři. Se zlatem se s jako komoditou obchoduje na světových burzách.

 Zlaté cihly, ilustrační foto

Palladium

(56 dolarů za gram)

Palladium objevil v roce 1803 William Hyde Wollaston. Jedná se o jeden z nejvzácnějších kovů na zemi a používá se při výrobě šperků. Více než polovina světových zásob palladia se používá při výrobě katalyzátorů ve vozidlech.

 Více než polovina světových zásob palladia se používá při výrobě katalyzátorů ve vozidlech

Čaj Da Hong Pao

(1400 dolarů za gram)

Čaj, který je dražší než zlato, lze obvykle koupit za částku kolem 100 dolarů za kilogram, vzácnější typy tohoto čaje jsou ale ještě mnohem dražší. V roce 2002 koupil sběratel dvacet gramů čaje za 28 tisíc dolarů.

 Čaj Da Hong Pao

Plutonium

(4000 dolarů za gram)

Radioaktivní materiál, základní látka při výrobě jaderných reaktorů či zbraní hromadného ničení. Nachází se ve stopových množstvích uranu a jeho hodnota činí v přepočtu 90 tisíc korun za gram.

 Plutonium je základní látkou při výrobě jaderných reaktorů či zbraní hromadného ničení.

Červené diamanty

*(5 milionů dolarů za gram)* Nejvzácnější ze všech diamantů, jejich cena se pohybuje kolem milionu dolarů za karát. Na světě není ani třicet dosud známých červených diamantů. Největší nalezený (5,11 karátu) byl v roce 2011 prodán za osm milionů dolarů.  Červený diamant - ilustrační foto ===== Kalifornium 252 ===== (27 milionů dolarů za gram) Speciální izotop, který se používá při hledání vrstev vody a ropy ve vrtech. Chemikálie byla poprvé vytvořena v roce 1950 na univerzitě Berkeley v Kalifornii a v současnosti stojí v přepočtu 616 milionů korun za gram. Těžba ropy, ilustrační foto ===== Antihmota ===== (100 bilionů dolarů za gram)**

BRAND24

Jednoznačně nejdražší látka, která je člověku známa. Vědci z NASA v roce 1999 uvedli, že vyrobit jediný gram antihydrogenu by stálo 62 bilionů dolarů, v dnešní době se ale cena blíží 100 bilionům dolarů za gram. V budoucnosti by se tato speciální substance měla stát palivem pro mezigalaktické vesmírné cestování.

 Antihmota - ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).