Menu Zavřít

Jako bitcoin: nejhodnotnější bankovka na světě zobrazuje brunejského sultána

7. 6. 2018
Autor: polymernotes.org

Bankovka o nominální hodnotě 10 tisíc brunejských dolarů je nejcennější bankovkou na světě. V přepočtu má hodnotu 164 tisíc korun. Můžete si za ni koupit jeden bitcoin, za dvě nový automobil Toyota Yaris. Trendem posledních let ale je stahování bankovek s vysokou reálnou hodnotou z oběhu, aby se zabránilo praní špinavých peněz a financování terorismu.

Bankovka v hodnotě deset tisíc brunejských dolarů (v přepočtu 163 890 korun) s vyobrazením brunejského sultána Hassanala Bolkiaha je unikátní. Je možné za ni koupit nejvíce zboží na světě.

I když většina států stahuje z oběhu nejvyšší nominální hodnoty svých bankovek, brunejský sultanát stále vydává polymerovou bankovku, jež byla vydána prvně v roce 2006.

Mezinárodní měnový fond upozornil na to, že za dvě brunejské bankovky si jejich majitel může například koupit nový vůz Toyota Yaris. Podobně vysokou bankovku má v oběhu i Singapur, ale nové už nevydává.

Zajímavé je, že hodnota bankovky téměř přesně odpovídá současné hodnotě kryptoměny bitcoin. Kurz nejznámější virtuální měny se vůči americkému dolaru nyní pohybuje okolo hranice 7600 dolarů. Deset tisíc brunejských dolarů je asi 7400 amerických dolarů.

Kolik amerických dolarů stojí jeden bitcoin:

BTCUSD Chart

Kryptomiliardář a investor rizikového kapitálu Tim Draper přitom odhaduje, že éra papírových peněz bude do pěti let „směšným anachronismem“. „Pokud za pět let budete používat tradiční měny, vysmějí se vám,“ citoval jeho slova časopis Forbes. Podle něj již nebude důvod mít klasické bankovky.

Bohatý ropný stát odolává trendu většiny západních států stahovat z oběhu nehodnotnější bankovky, které se využívají k praní špinavých peněz a financování terorismu. Například fialové bankovce o nominální hodnotě 500 eur (12 900 korun) se přezdívá „bin Ládin“, protože si ji oblíbili teroristé. ECB proto oznámila, že její vydávání ukončí na konci roku 2018. Bude ale i nadále platit a bude možné ji rozměnit na menší bankovky.

66 milionů dolarů v kufříku

Pokud chcete převést milion dolarů v hotovosti, stodolarové bankovky zaplní kancelářský kufřík asi ze 70 procent. Bankovkám v hodnotě 500 eur stačí jen 15 procent kufříku, švýcarským frankům v nominální hodnotě 1000 postačí 8 procent objemu diplomatky. Milionem dolarů v brunejských bankovkách naplníte jen 1,5 procenta kufříku. To znamená, že v této měně se do kufříku vejde 66 milionů dolarů.

Kromě Bruneje tlaku na stahování vysokých nominálních bankovek odolává i Švýcarsko. Její tisícovky jsou velmi populární i v zemích, kde se omezuje cirkulace bankovek s vysokou hodnotou. Bankovky s vyobrazením historika Jacoba Burckhardta tvoří téměř 62 procent hodnoty švýcarských franků v oběhu.

CONTENT24

Více ze světa virtuálních měn čtěte v rubrice Kryptoměny:

Státní kryptoměna: švýcarská vláda zvažuje zavedení e-franku

Revoluce v bankovnictví: HSBC použila blockchain k obchodní transakci

Moskva se stala metropolí byznysu s kryptoměnami. Díky nedostatečné regulaci

Jak zkrotit kryptoměny? Poplatek za data má ulehčit blockchainu

Kryptoměny a správa dat, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).