Hlavní navigace

Nejlepší chytré náramky a hodinky na Vánoce 2019

10. 12. 2019

Sdílet

Zdroj: Samsung
Ať už jste amatérští sportovci, chcete mít přehled o své zdraví jen jen potřebujete „dálkový ovladač“ ke svému mobilu, v našem přehledu hodinek si vyberete.

Vybrat chytré hodinky je těžší úkol než zvolit správný smartphone. Ač je dostupných modelů o řád méně, trh je mnohem rozmanitější. Mobily jsou si po softwarové i hardwarové stránce podobné jako vejce vejci. U chytrých hodinek nebo fitness trackerů ale kromě tvarů, funkcí (a s tím spojených zaměření) a ceny budete muset přesně zvolit i výrobce. Každý zpravidla používá vlastní zdravotní ekosystém a s ním související další produkty. V našich tipech se proto pokusíme „zavděčit“ každému, a kromě zvolených produktů doporučíme i vhodné alternativy. V článku se navíc zaměříme jen na běžné uživatele, nikoliv profesionální sportovce. Ti nechť zvolí mezi vrcholnou nabídkou Garminu, Polaru nebo Suunta. Skoro všechna zařízení ve výběru umí upozorňovat na notifikace z mobilu, sledují celodenní pohybovou aktivitu, měří tep, kvalitu spánku a poslouží jako budík. Zmiňovat tak budeme zejména případy, kde došlo k nějakým výjimkám.

Xiaomi Mi Band 4

Nejlevnější zařízení ve výběru je klasika, kterou skoro každý zná. Xiaomi jako první nabídlo za stovky korun funkce, za které Fitbit nebo Jawbone chtěly tisíce. Základní náramek už dnes obsahuje barevný dotykový displej, měřič tepu a vydrží až tři týdny. Měří denní i noční aktivitu, zobrazí notifikace z mobilu a jeho hlavní předností je široká podpora ze strany výrobců a vývojářů. Díky tomu si Mi Band rozumí se spoustou alternativních aplikací a existuje pro něj nespočet náhradních náramků či jiných příslušenství. Záporem je nedokonalá podpora češtiny. U notifikací si nerozumí s diakritikou, aplikace v mobilu česky také není. K obojímu ale existuje řešení právě díky široké a ochotné komunitě.

Cena: od 800 Kč

Alternativa: Honor Band 5 je prakticky kopií Mi Bandu, má však lepší tvar i nabíječku a navíc obsahuje pulzní oximetr. Kromě toho plně podporuje češtinu (aplikace i náramek). Cena je plus minus stejná.

Amazfit Bip

Huami pro Xiaomi vyrábí Mi Bandy, ale má také vlastní řadu hodinek a náramků. Amazfit Bip už mají velký displej, který sice na pohled není tak pěkný (nevýrazné barvy, hrubý rastr), ale díky transreflexní vrstvě je perfektně vidět i na sluníčku. Bip jsou jedny z nejlevnějších hodinek s GPS a barometrickým výškoměrem. Bez přesného měření pohybu pak vydrží nabité až měsíc. Neduhy jsou stejné jako u Mi Bandu, týkají se češtiny. Nenechte se zmást designem podobným Apple Watch, do Amazfitu žádné nové aplikace nenainstalujete.

Cena: od 1500 Kč

Alternativa: Amazfit GTS stojí dvakrát víc, ale vydrží o polovinu méně. Zato jsou hezčí, s větším a jemnějším AMOLEDem, který už ale není transreflexní.

Withings Move Timeless Chic

Hybridní hodinky z Francie vypadají jako analogová klasika. Uvnitř se ale nachází akcelerometr, pomocí něhož měří chůzi, běh, plavání a kvalitu spánku. Součástí je též vibrační motorek pro tiché buzení. Jediným chytrým prvkem viditelným na první pohled je třetí ručička ukazující plnění denního fitness plánu. Klíčovou výhodou hodinek je výdrž, ta činí rok a půl. Holt je to „nejhloupější“ ze všech zařízení ve výběru (nepodporuje ani notifikace). Withings má mimochodem výbornou aplikaci Health Mate (bohužel není v češtině), která sbírá informace i z další produktů stejné rodiny, jako jsou chytré váhy, tlakoměry, spánkový měřič nebo teploměr. Všechny jsou na top úrovni.

Cena: od 2400 Kč

Alternativa: Withings Steel HR Sport mají robustnější design, kontinuální měření tepu, integrovaný výškoměr a umí automaticky detekovat několik sportů. Disponují též maličkým displejem a podporují notifikace, ale výdrž už není 18 měsíců, nýbrž 18 dní. A stojí třikrát tolik.

Garmin Vívoactive 3

Garmin je výbornou volbou pro všechny sportovce. Do jeho ekosystému Connect je připojena spousta dalších elektronických hraček, tyto hodinky se navíc díky ANT+ samy umí propojit například s hrudním pásem či tachometrem na kolo. Ale také nemusí. Vivoactive mají vlastní měřič tepu, přesnou GPS, výškoměr i teploměr. Potěší běžce, cyklisty, plavce, turisty, má řadu tréninkových funkcí a statistik, které jinde nevedou. Díky transreflexnímu displeji jsou stále perfektně vidět a vydrží tři čtyři dny. Výhodou jsou podpora Garmin Pay pro placení v obchodech a plná podpora češtiny. Nevýhodou je „měkké“ tělo, které se snadno poškrábe. Dotykové ovládání není moc plynulé, navíc je příliš citlivé, takže někdy reaguje na vodu nebo rukávy.

Cena: od 4000 Kč

Alternativa: Vívoactive 4 mají delší výdrž, měřič nasycení krve kyslíkem, druhé tlačítko a měří i jógu. Venu Garmin Venu jsou kopií VA4, ale mají jemný AMOLED displej, který se ale v rámci úspory energie zhasíná. Případně je dobrou volbou Garmin Forerunner 645 s tlačítky nahrazující dotykový displej. Všechny stojí zhruba dvojnásobek toho co Vívoactive 3.

Fitbit Versa 2

Fitbit odstartoval éru chytrých hodinek a krokoměrů a jednu dobu byl největším výrobce wearables. Dnes mu už dochází dech a po odkoupení Googlem je jeho existence nejistá. Versa 2 jsou každopádně krásné chytré hodinky s always-on AMOLEDem, možností instalace dodatečných aplikací, přehrávačem Spotify a možností bezkontaktního placení (u nás jej podporuje Air Bank, ČS, KB, mBank, Moneta a Revolut). Fitbit má dle mého názoru nejlepší spánkový monitor i detekci různých aktivit. Hodně mu ale chybí GPS a čeština v aplikaci. Na jedno nabití vydrží necelý týden.

Cena: od 4800 Kč

Alternativa: Fitbit Ionic nemají tak pěkný design a čas zobrazují jen na vyžádání, ale zato disponují GPS. Jsou o tisícovku dražší.

Huawei Watch GT2

Watch GT2, především ve větší verzi s výraznou lunetou vypadají hodně chlapácky, mají perfektní jemný displej, všechny důležité senzory, přehrávač hudby (4GB úložiště), možnost telefonovat (jen větší verze) a až šestidenní výdrž. S vhodným páskem se budou vyjímat na rukou manažera i sportovce. Nevýhodou je ale uzavřený systém, do kterého sami nic nedoinstalujete. A také aplikace Huawei Health, která umí česky, ale nedokáže sportovní výsledky exportovat jinde. V téhle cenové hladině to je už trestuhodné. Zájemci by mohli počkat na uvedení Honor Magic Watch 2, které jsou jejich dokonalým klonem, ale budou o něco levnější.

Cena: od 5600 Kč

Alternativa: Galaxy Watch Active 2 mají subtilnější tělo, kratší výdrž (dva dny) a o tisícovku vyšší cenu. Zato vám ale dovolí doinstalovat další aplikace, umí se spojit s dalšími ekosystémy (Strava, Endomondo…) a obsahují měřič EKG, který však zatím není aktivní.

Mobvoi TicWatch Pro

Upřímně? Hodinky s Androidem (Wear OS) bych si dnes spíš nekoupil. Propojení se smartphony je sice příkladné a nabídka aplikací široká, ale Google se k platformě chová macešsky a všechna zařízení běží na obstarožním a nenažraném hardwaru. TicWatch Pro ale tento hendikep částečně nahrazují dvouvrstvým displejem a úsporným koprocesorem, díky nimž místo dvou dní vydrží skoro měsíc. Jsou pak ale pouhým hloupým krokoměrem. V chytrém režimu zvládají vše, co byste čekali. A co neumí standardně, půjde doinstalovat. Pozor ovšem na to, že Google Pay u nás na hodinkách stále nefunguje. TicWatch Pro se bohužel nehodí k plavání, certifikace IP68 je dobrá leda tak na ponoření.

Cena: od 6000 Kč

Alternativa: Fossil Gen 5 stojí o dva tisíce víc, mají více tlačítek, lepší voděodolnost (3 ATM) a dvojnásobné úložiště pro hudbu (8 GB).

Apple Watch Series 3

Všechny zde zmíněné náramky a hodinky umí spolupracovat s iPhony, ale vždy jde o polovičaté řešení nenabízející takový komfort jako na Androidu. Chybět budou plnohodnotné notifikace včetně odpovědí, volání, zapojení do HealthKitu atd. K jablečným telefonům zkrátka patří jablečné hodinky. Apple nechal v prodeji dva roky staré Watch Series 3, které jsou i dnes dobrou volbou. Jsou voděodolné, mají GPS, kontinuální měření tepu, lze s nimi telefonovat, mají k dispozici hromadu aplikací a ciferníků a díky poslednímu watchOS navíc umí fungovat samostatně i bez mobilu. V praxi vydrží nabité až dva dny, pokud je nebudete příliš trápit s GPS nebo dlouze rozsvíceným displejem. A díky budoucím aktualizacím a aplikacím se stále budou učit dalším funkcím. Kupříkladu appka AutoSleep přidá parádní monitoring spánku, protože standardně v systému taková funkce není.

Cena: od 6000 Kč

Alternativa: Watch Series 5 stojí dvakrát tolik než „trojky“. Jsou rychlejší, mají always-on displej, čtyřikrát větší úložiště pro hudbu a aplikace, kompas nebo měřič EKG. S vypnutým AOD by mohly vydržet ještě déle. Pro většinu uživatelů ale nejspíš půjde o zbytné vlastnosti.

Byl pro vás článek přínosný?