Hlavní navigace

Nejlepší prázdninové programy

31. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Během prázdninových měsíců jsme psali o řadě zajímavých programů, které se v té době objevili. Protože by bylo škoda, aby unikly vaší pozornosti, připravili jsme pro vás malou rekapitulaci zajímavých článků, které vyšly o letošních prázdninách.

Firefox 3

Začněme již polovinou června. V té době se totiž objevila nová verze webového prohlížeče Firefox. Trojka přinesla několik vylepšení z hlediska uživatelského pohodlí, jako například jednodušší vyhledávání v historii a záložkách, vylepšeného správce doplňků a novinky v oblasti zabezpečení. Více se o nové verzi prohlížeče dozvíte v článku Firefox 3: střízlivý pohled s odstupem.

Adobe Acrobat 9

Konec června byl ve znamení nového Adobe Acrobatu - nástroje pro vytváření dokumentů ve formátu PDF. Acrobat 9 umožňuje tvorbu dokumentů nové generace. Do PDF totiž můžete vložit multimediální obsah (což zase není taková novinka), který lze zpracovat do podoby portfolia - efektivní prezentace založené na flashových technologiích. Flash je přímo součástí Acrobatu 9.

S vloženým videem je možné pracovat úplně stejně jako s textem - tedy můžete do něj vkládat poznámky, a to přímo ke konkrétním částem filmu. Adobe Acrobat 9 se vrátil s možností upravovat text v PDF. Novinky se objevily i ve zpracování formulářů a v propojení s online službami.

Pokud vás tvorba PDF zajímá, přečtěte si článek Adobe Acrobat 9: konečně tvorba moderních dokumentů.

FreeCommander s FTP

Začátkem léta se objevila nová verze FreeCommanderu, souborového správce, kterého můžete používat zadarmo. Dvoupanelový nástroj pro práci se soubory konečně podporuje připojení k FTP serverům, takže může začít konkurovat Total Commanderu nebo Altap Salamanderu. Jen rychlost souborových operací by chtěla vylepšit. Více informací najdete v článku freeCommander: freewarový správce souborů nyní i s FTP.

360desktop

Začátkem července jistě řadu uživatelů potěšila zpráva o zpřístupnění betaverze zajímavého nástroje pro rozšíření pracovní plochy. 360desktop vytvoří z pracovní plochy ve Windows panoramatické prostředí. Plocha je tedy zdánlivě nekonečná, resp. otáčí se stále dokola. Podrobnosti o tomto freewarovém nástroji najdete v článku 360desktop: panoramatická plocha pro Windows.

Pictomio - správce a prohlížeč obrázků

Řady prohlížečů a správců obrázků a fotografií rozšířil zajímavý program Pictomio. Nenajdete v něm sice editační funkce, protože skutečně slouží jen k prohlížení, zato vás zaujme 3D prostředím, ve kterém promítá vaše obrázky. K prohlížení fotek z letošní dovolené se tedy hodí bezvadně. Pictomio je zadarmo a více se o něm dozvíte v článku Pictomio: akcelerovaný prohlížeč a správce fotek.

Creative Docs .NET

Pro vytváření vektorové grafiky, která vyžaduje perfekcionalismus, můžete použít program Creative Docs .NET. Tento vektorový editor s uživatelským rozhraním ve stylu MS Office 2007 nabízí detailní nastavení všech křivek a objektů, umožní vytvářet jednoduché i složitější kresby, ale také technické výkresy. Nechybí mu funkce pro vynášení kótovacích čar. Hotový projekt je možné exportovat do řady různých typů souborů a zpracovat i v některém jiném programu.

Stejně jako většina předchozích programů je i tento zdarma. Pro zájemce je připraven článek Creative Docs .NET: vektorový grafický editor zadarmo.

Sdílení dat s Dropboxem

Libor Kříž se svým článkem o zálohovací službě Dropbox rozpoutal lavinu komentářů. V článku Dropbox: Zálohujte a sdílejte data. Online! najdete popis online služby, která vám pomůže se sdílením a zálohou dat. Jednoduše vytvoříte i webové galerie s obrázky. Služba je prozatím ve stádiu betaverze a funguje na základě pozvánek, stejně jako kdysi Gmail.

Edison - nástroj pro ekologicky smýšlející

V polovině června se na internetu začala šířit vlna článků o programu Edison. Jde o jednoduchý nástroj upravující nastavení výkonu a spotřeby počítače. Přestože řada jiných programů toho umí mnohem více, Edison má něco navíc. Dovede totiž odhadnout, kolik energie při změně nastavení ušetříte a přepočítá ji nejenom na watty, ale i na koruny a produkci oxidu uhličitého. Více v článku Edison: snížení spotřeby počítače.

Totally Free Burner

Článek o novém, zdarma dostupném vypalovacím programu Totally Free Burner sice nezaujal tolik, jak jsme očekávali, ale je vhodné ho v tomto přehledu zmínit. Freewarových vypalovacích programů je zřejmě dostatek, ale tento by mohl zaujmout především začínající uživatele. Viz článek Totally Free Burner: nový vypalovací program zadarmo.

Photosynth

Druhá polovina srpna se nesla ve znamení novinek od Microsoftu. Jako první se objevila finální verze online aplikace určené pro všechny fotografy, Photosynth. Tento nástroj převede běžné 2D fotografie do 3D prostředí. Zdarma vám nabídne jejich vystavení na internetu, přičemž každý z uživatelů má k dispozici 20 GB prostoru. Určitě si nezapomeňte přečíst článek Photosynth: nový rozměr pro vaše fotografie.

Internet Explorer 8 beta 2

Poslední významnější softwarovou novinkou z letošního léta je první veřejná verze připravovaného Internet Exploreru 8 označená jako Beta 2. Nová verze webového prohlížeče od Microsoftu přináší řadu drobných vylepšení v uživatelském komfortu. Řada z nich bude vyžadovat podporu na straně webů, jiné si vychutnáte i bez toho. Nechybí nový nástroj pro vývojáře webových aplikací.

Zúčastnili jsme se rozhovoru s tvůrci Internet Exploreru, kteří v srpnu zavítali do Prahy a kromě seznámení s novinkami v IE8 přímo z první ruky jsme měli možnost položit několik dalších otázek. Jejich odpovědi i do několika kapitol rozdělený přehled změn v Internet Exploreru 8 najdete v článku Internet Explorer 8: seznámení s novinkami od jeho tvůrců.

Softwarové novinky každý týden

Na našem webu vám každou neděli přinášíme přehled novinek v oblasti softwaru v podobě přehledu programů, které se objevili. Seznamujeme vás s novinkami, uvádíme informace o lokalizacích programů (tedy zda jsou k dispozici v češtině), přikládáme odkazy ke stažení. Sledujete proto naši rubriku Softwarové novinky.

Další letní zajímavosti

V létě jsme samozřejmě nepsali pouze o nových programech a webových službách, ale vydali jsme celou řadu dalších zajímavých článků, které vás zaujaly. Zde máte jejich stručný přehled:

Byl pro vás článek přínosný?