Hlavní navigace

Vybíráme nejlepší tablety do 20 000 Kč na Vánoce 2019

4. 12. 2019

Sdílet

Tablety se nestaly takovým tahákem a jejich prodeje pět let klesají. Mohou za to mj. chytré mobily, kterým narostly displeje do takové míry, že sedmipalcové tablety přestaly dávat smysl. Výrobci se dnes proto soustřeďují zejména na rozměrnější modely (10 palců a víc), které oproti mobilů nabídnou komfortnější čtení knih a webu, větší plochu pro hraní her i sledování videa. A i u těch velkých mají prioritu profi modely s výkonným hardwarem, stylusem a možností připojit klávesnici. Takové dokážou leckdy nahradit i klasický počítač a vyrovnají se mu i cenou. Jenže co vybrat, pokud máte hlouběji do kapsy? Upřímně, raději nic. V katalozích najdete tablety v cenách od 1500 Kč, ale tyhle vážně nechcete. No name značky se starým systémem a pomalým hardwarem budou je ke vzteku. Mizérie v obchodech je taková, že dobrý tablet pod 5000 Kč nekoupíte. Moderní Android i aplikace pro něj jsou pořádní otesánci, a pokud tablet nebude mít slušnější čtyřjádrový procesor (nebo dnes už spíš šesti- či osmijádrový), alespoň 3 GB RAM a úložiště o kapacitě 32 GB, neberte ho. Co tedy ulovit?

Samsung Galaxy Tab A 10.5

Ucházející střední třída s několika kompromisy. Tab A 10.5 je už rok starý, ale naštěstí má ještě přislíben i upgrade na Android 10. Pyšní se 10,5" IPS displejem s rozlišením 1920 × 1200 px, velkou baterkou a hned čtyřmi dobře hrajícími reproduktory. Potěší také GPS s kompasem a Wi-Fi AC. Na druhou stranu ale budete postrádat čtečku otisků a čipset Snapdragon 450 není žádný rychlík. Paměti o kapacitách 3 a 32 GB jsou nejnutnější základ. V Česku se prodává i novější Tab A 10.1 (2019), ale ten má jen 2 GB RAM, horší reproduktory a menší baterku, přitom stojí stejně.

Cena: od 5500 Kč

Huawei MediaPad T5 10

Alternativou za Samsung může být MediaPad T5 10 od Huaweie. U něj jsou budoucí aktualizace Androidu zatím nejisté, ale v současné podobě tablet za stejné peníze přináší oproti korejskému rivalovi několik výhod. Čipset Kirin 659 má rychlejší procesor, tablet se rovnou dodává se 4 GB RAM a 64GB úložištěm. Desetipalcový IPS displej nabízí jemné rozlišení 1920 × 1200 px. Oproti Samsungu ale dostanete horší reproduktory, slabší výdrž, horší foťáky (u tabletu ale nebudou tak důležité) a rozloučit se musíte s GPS (je jen u dražší verze s LTE modemem). A starý konektor microUSB také vidíme jen velmi neradi.

Cena: od 5500 Kč

Apple iPad 10,2

Nejlevnější tablet od Applu se dá koupit i pod 10 000 Kč. Základní iPad má sice starší, ale pořád dostatečně výkonný procesor. Oproti loňské generaci se mu zlepšila paměť a konečně nabízí 3 GB RAM. Jen na základní 32GB úložiště pozor, nejde rozšířit a rychle jej zaplníte. Hráči by si rovnou měli připlatit 2500 Kč za 128GB variantu. iPad má jemný IPS displej s úhlopříčkou 10,2 palce a rozlišením 1620 × 2160 px. Díky poměru 4:3 se dobře hodí pro čtení knih a webu, ale u videa bude většinu času muset přetrpět černé pruhy.

Cena: od 9200 Kč

Samsung Galaxy Tab S5e

Proti iPadu Samsung staví loňský Galaxy Tab S5e. Ten uchvátí zejména 10,5" AMOLED displejem s rozlišením 2560 × 1600 px, tloušťkou pouhých 5,5 milimetru a kvalitními reproduktory ve všech rozích tabletu. O výkon se starají Snapdragon 670, 4 GB RAM a 64GB úložiště. Tablet má výbornou síťovou výbavu, potěší čtečkou otisků a vhod může přijít režim DeX, tablet přepne do desktopového režimu. Co vám možná bude vadit, je chybějící sluchátkový jack.

Cena: od 9200 Kč

Microsoft Surface Go

Jediný zástupce s Windows, zato od toho nejpovolnějšího. Microsoft svůj základní tablet vybavil 10" displejem s rozlišením 1800 × 1200 px (poměr 3:2 ideální na práci) a výklopným stojánkem. V Česku jsou momentálně k dispozici sady s tabletu s 4 GB RAM, 64GB úložištěm a magneticky připojitelnou klávesnicí, takže Surface Go dokáže v nouzi zastoupit i notebook (nebo spíš netbook). Dvoujádrové Pentium samozřejmě nebude stačit na náročné programy pro práci s grafikou či videem a kapacita pamětí tablet též předurčuje spíš na multimédia a kancelářinu.

Cena: od 12 000 Kč

Apple iPad Air 10,5

Letošní Air vyplnil mezeru mezi levným iPadem a drahým iPadem Pro. Vsadil na výkonný procesor, výborný displej a možnost připojit klávesnici i používat stylus. S novým iPadOS navíc tablety Applu dostaly novou krev do žil a přibližují se desktopu. Oproti mnohem dražšímu modelu Pro si přitom nijak zvlášť nepohoršíte. Za příplatek dostanete 120Hz panel, USB-C, druhý pár reproduktorů, vyšší výkon, podporu novějšího stylusu a skener obličeje místo čtečky otisků, ale to budou pro většinu lidí zbytné položky. Kdo preferuje menší zařízení, dobrou volbou bude nový iPad Mini. Nabízí totéž jako Air, má 8" displej a praktickou stejnou hardwarovou výbavu, ale je o dva tisíce levnější.

Cena: od 13 500 Kč

Samsung Galaxy Tab S6

Nejlepší současný tablet s Androidem, zjednodušeně jde o vylepšený Tab S5e. Nabízí stejný 10,5" AMOLED s rozlišením QHD. Navíc ale podporuje stylus, který je součástí balení a který se umisťuje do schránky na zádech. Uvnitř tiká špičkový Snapdragon 855 doplněný o 6 GB RAM a 128 GB flash paměti. Kromě toho má na zádech ještě sekundární foťák s ultraširokoúhlým objektivem. Díky vyššímu výkonu bude Tab S6 ještě lepším pracovním nástrojem (i díky DeXu), navíc je pořád velmi tenký (5,7 mm) a lehký (420 gramů).

Cena: od 17 500 Kč

Byl pro vás článek přínosný?