Hlavní navigace

Nejlevnější laserovky na doma i do kanceláře (test pěti tiskáren)

10. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tentokrát jsme upustili od barvy a rozhodli jsme se pro otestování těch nejlevnějších černobílých modelů, které poslouží jak v domácnosti, tak malé kanceláři.

Tím, že jsme stanovili cenový limit 2 000 Kč, nám vykrystalizovala skupina tiskáren, mezi nimiž nejsou na první pohled žádné výrazné rozdíly. Kromě tiskárny Brother se jedná o kompaktní krabici, která se bez problému vleze na běžný pracovní stůl. Nečeká vás tedy hledání vhodného prostoru pro patnáctikilovou nestvůru, jimiž jsou barevné laserovky.

Test tiskáren1

Opravdoví rychlíci

Laserovky nikdy nesloužily a ani sloužit nebudou pro tisk náročné grafiky, nedej bože fotografy. A u černobílých modelů to pak platí dvojnásob. Proto zde ani nejsou kladeny takové nároky na kvalitu tisku. Mnohem důležitější je to, jak si poradí s vytištěním textového dokumentu – ať už se jedná o přesnost jemných vektorových čar nebo rychlost. A právě rychlost jsme mohli snadno porovnat s loňskými modely, které zvládly vytisknout úvodní stránku dokumentu v čase, který se pohyboval kolem patnácti sekund. Další strany pak z tiskárny padaly přibližně po čtyřsekundových intervalech.

Protože jsme vloni testovali tiskárny, které zvládly i barevný tisk, u modelů, které jsou optimalizované pro černobílý tisk, jsme doufali ve zrychlení. To se skutečně dostavilo, nejrychlejší model umí vytvořit první stranu už za šest sekund, což je hodnota, za kterou by se nemusely stydět ani dražší, téměř profesionální stroje.

Kolik za to?

Pracovní tiskárnu, která stojí méně, než dva tisíce korun si nebude pořizovat profík, který v kanceláři potřebuje vytisknout stovky stran denně. I z toho důvodu jsou velmi důležité provozní náklady. Jedná se samozřejmě především o cenu za vytištění jednoho listu velikosti A4. Základním údajem pro tuto hodnotu je výtěžnost tonerového válce. Možnosti základních tonerů se pohybují kolem patnácti stovek vytištěných listů, výrobci však prodávají i výhodnější tonery s vyšší výtěžností. Ta se pak může pohybovat kolem třech tisíc stránek. Tuto hodnotu si samozřejmě výrobci nemohou určit bez přísnějších pravidel, které jsou dané schválenou normu. U černobílých dokumentů se jedná o ISO19752, podle kterého je vypočteno množství černobílých dokumentů, jež jdou vytisknout při pokrytí 5 %.

U základních tonerů, které většinou najdete v tiskárně po jejím zakoupení, jsme byli poněkud zklamáni cenami za jednu vytištěnou čtvrtku. Na rozdíl od tonerů do barevných laserovek, kde cena černobílého dokumentu nepřekročí hranici jedné koruny, se kolem této hranice pohybovaly hned tři modely. Tyto náklady samozřejmě můžete snížit koupí úspornějších tonerů s vyšší výtěžností.

Jak jsme testovali

Jako v každém testu, i zde jsme rozdělili sledované parametry do tří základních skupin. Největší váhu jsme samozřejmě dali samotnému Tisku. V této kategorii jsme hodnotili rychlost tisku černobílého dokumentu a také souboru PDF s náročnějšími vektory. Měřili jsme dobu od odeslání tiskových dat z počítače po okamžik, kdy první vytištěný dokument dolehne do výstupního zásobníku. Obdobně jsme poté hodnotili i rychlost tisku následujících stránek, u nichž je doba vždy přibližně dvakrát kratší. Nakonec jsme ohodnotili kvalitu tisku u obou typů dokumentů.

Přehled testovaných tiskáren
model Brother HL-2130 Canon i-Sensys LBP6000 Epson AcuLaser M1400 HP Color LaserJet Pro P1102 Samsung ML-2165
parametry          
rozlišení 2 400 × 600 dpi 2 400 × 600 dpi 1 200 × 1 200 dpi 600 × 600 dpi 1 200 × 1 200 dpi
rychlost tisku (A4) 20 str./min 18 str./min 24 str./min 18 str./min 20 str./min
procesor 200 MHz neuvedeno 150 MHz 266 MHz 300 MHz
paměť 8 MB neuvedeno 64 MB 2 MB 8 MB
konektivita USB USB USB USB USB
podavač papíru (vstupní/výstupní) 250/100 listů 150/100 listů 150/100 listů 150/100 listů 150/100 listů
spotřeba (tisk/stand-by) 421/0,6 W 910/1,3 W 380/7,8W 360/1,4 W 310/0,9 W
rozměry 368 × 360 × 183 mm 259 × 249 × 198 mm 358 × 197 × 208 mm 349 × 410 × 228 mm 331 × 215 × 178 mm
hmotnost 6,7 kg 5 kg 4,6 kg 6,35 kg 4 kg
Cena s DPH 1 640 Kč 1 550 Kč 1 200 Kč 1 900 Kč 1 500 Kč

 

 

Ve druhé kategorii, nazvané Ergonomie jsme obodovali provozní vlastnosti tiskárny. Najdete zde vše od základní instalace (jejího průběhu, rychlosti, přehlednosti) přes hlučnost tisku, spotřebu až po rozměry a hmotnost. Protože se stále jedná o ne příliš vzhledné krabice, netroufli jsme si na hodnocení designu. Do stejné kategorie jsme zahrnuli i snadnost výměny tonerů. Poslední kategorii, ve které vévodí především velikost vstupních i výstupních podavačů jsme nazvali jako Výbava.

Úvod k testu, metodika

Epson AcuLaser M1400

Jako první se z celého startovního pole dostal zástupce Epsonu. Povedlo se mu to především díky naprosté dominanci v kategorii tisku. Tiskárna nejlépe zvládla rychlostní testy a nejvíce bodů jsme ji přidělili i v hodnocení kvality tisku. Především doba, za jakou dokáže vytisknout první stránku je vzhledem k ceně obdivuhodná. U klasického textového dokumentu budete mít první stránku vytištěnou již za šest sekund. Kromě toho však zvítězila i v době vytisknutí dalších stránek, kde se doba pohybuje kolem 2,5 s.  

Mezi provozními vlastnostmi jsme našli parametry, ve kterých jsme mohli zástupce Epsonu pochválit, ale také vlastnost, jež byla nejhorší v testu. Tou je spotřeba tiskárny. Průměr při tisku se pohyboval kolem hodnoty 470 W, což je téměř o 100 W více, než zbytek tiskáren v testu.

Stejně tak nás nepotěšil ani příkon v režimu standby. Zatímco u ostatních tiskáren, které se dokážou upsat do hlubokého spánku, nebyl náš redakční wattmetr změřit jakýkoliv odběr, zde se ručička zastavila na hodnotě 5 W. I přesto se však jedná o jasného vítěze, kterého je však dobré při delší pauze mezi tiskem vypnout.

Naměřili jsme
Word (ČB, A4, první/další) 6,1/2,5 s
PDF (A4, 8 MB, první/další) 6,6/2,4 s
Cena A4 1,43 Kč
Příkon (tisk/stand-by) 470/5 W

HP Color LaserJet Pro P1102

I na druhém místě se umístil model, který nás oslovil především tiskovými kvalitami. Stejně jako u Epsonu byla doba tisku první strany krátká, pohybovala se kolem sedmi sekund. HP má podobně jako Canon dobře vyřešenou výměnu tiskového válce s tonerem. Společně s osvitovým válcem je zanořen do úzké šachty, do které je snadný přístup z vrchní části tiskárny. Samotný válec je navíc chráněn krytkou, jež se vždy při vyndání z tiskárny díky pružině sklopí a ochrání tak důležité součástky při výměně.

Výtky u modelu HP jsme měli u instalace z dodávaného CD. Ta je ve srovnání s konkurenčními modely poměrně zdlouhavá, naštěstí je však v češtině a poskytuje podrobné nastavení. Bohužel však vyžaduje restart počítače, což se nám v nastávající době nových Windows 8 moc nelíbí. Jiní výrobci už poměrně dlouhou dobu zvládají instalaci bez restartu. To je však jen maličkost, která nijak neovlivní provozní a funkční vlastnosti, které jsou výborné. Zmínit musíme také příkon tiskárny, který byl v režimu standby neměřitelný a při tisku se pohyboval kolem 320 W. Tato hodnota byla nejnižší v testu.

Naměřili jsme
Word (ČB, A4, první/další) 7,4/3,9 s
PDF (A4, 8 MB, první/další) 7,3/3,4 s
Cena A4 0,94  Kč
Příkon (tisk/stand-by) 327/O W

Samsung ML-2165

Jen těsně za modelem HP se umístila jihokorejská laserovka. Ta získala nejvíce bodů v kvalitě tisku složitějších grafických vektorů ze souboru PDF. S těmi si poradila jak při nejvyšší nastavení kvalitě, tak při úsporném eko tisku.

Samsung také dodává ke svým tiskárnám povedený software Samsung Easy Printer Manager, který je svými možnostmi nejdále z testovaných strojů. Kromě běžného stavu tiskárny, zbývajícího toneru a jiných základních informací je možné přepnout i do pokročilého nastavení, čímž získáte přístup k dalšímu podrobnému nastavení. Volit můžete například z upozornění, která vás budou informovat o docházejícím toneru nebo zaseknutém papíru. Kromě toho, že budou klasicky zobrazena v oznamovací oblasti, můžete si je nechat zasílat i emailem.

Mezi slabiny můžeme zařadit hlučnější chod, který alespoň subjektivně patřil k nejhlasitějším v testu. K nejnížším také nepatří náklady na vytisknutí jednoho listu A4. S cenou 1,07 Kč patří Samsungu až čtvrté místo. Horší byl už jen Epson, který však tento neduh nahradil výbornou kvalitou i rychlostí tisku.

Naměřili jsme
Word (ČB, A4, první/další) 8,4/3,1 s
PDF (A4, 8 MB, první/další) 8,1/3,4 s
Cena A4 1,07 Kč
Příkon (tisk/stand-by) 340/0 W

Canon i-Sensys LBP6000

Tiskárna Canon nás jednoznačně zaujala svým vzhledem. Jako jedna z mála tiskáren v současném portfoliu eshopů není pouhou šedou krabicí, jež byste na stole nejraději neviděli. Kromě líbivé černé barvy navíc nabízí i kompaktní zakulacené tělo, které se na pracovních stolech budou rozhodně vyjímat lépe, než velké šedé obludy. Stejně jako u HP, které pravděpodobně používá stejné komponenty, je možné toner vyměnit z horní strany po odklopení víka společně s výstupním podavačem papíru.

Stejným komponentám s modelem HP napovídají i takřka stejné naměřené hodnoty rychlosti tisku. I když na to umístění nemusí vypadat, stále se jedná o tiskárnu, která je schopna vytisknout první stránku dokumentu za sedm sekund.

Potěšila nás i instalace, která byla nejrychlejší v testu. Při vložení instalačního CD do mechaniky můžete volit mezi rychlou a pokročilou instalací. Jediným rozdílem je však pouze možná volba toho, zda chcete instalovat holé ovladače tiskárny nebo i elektronický manuál. Pokud zvolíte jen drivery, tiskárna je nainstalována za méně, než minutu. Na konci je doporučený restart počítače, není však nutný a tiskárna bude korektně fungovat i bez něj.

Naměřili jsme
Word (ČB, A4, první/další) 7,3/3,2 s
PDF (A4, 8 MB, první/další) 7,8/3,4 s
Cena A4 0,79 Kč
Příkon (tisk/stand-by) 375/0 W

Brother HL-HL-2130

Na chvostu startovního pole se tentokrát umístil zástupce japonské společnosti Brother. Od etalonu levných černobílých laserovek do dvou tisíc se tento model liší především svoji velikostí a hmotností. Rozhodně však tuto vlastnost nelze považovat za chybu. Díky tomu, že se výrobce nesnažil vyrobit co nejmenší tělo přístroje, bylo možné umístit na tiskárnu největší vstupní zásobník z celého testu. Zatímco u ostatních tiskáren byla jeho kapacita 100 či 150 listů, u Brotheru je to o rovnou stovku víc. Téměř bezobslužně tak můžete vytisknout až 250 listů A4. Stejně tak na těle tiskárny najdete více prvků, než u jiných modelů. Najdete zde například diody, které signalizují problémy při tisku, což se často může hodit.

Kromě rozměrů je však u Brotheru poměrně velká i spotřeba, a to jak při tisku, tak v režimu standby. První hodnota, která je měřena v průběhu tisku se pohybovala kolem 400 W. I v klidovém stavu však wattmetr ukazoval odběr asi dvou wattů, což se kromě Brotheru povedlo pouze Epsonu. Náklady na tisk patřili k nejnižším v testu, výtisk první stran naopak Brotheru trval nejdéle.

Naměřili jsme
Word (ČB, A4, první/další) 6,1/2,5 s
PDF (A4, 8 MB, první/další) 6,6/2,4 s
Cena A4 1,43 Kč
Příkon (tisk/stand-by) 470/5 W

Test vyšel v časopise Extra PC 09/12.

Byl pro vás článek přínosný?