Hlavní navigace

Nejrychlejší superpočítač: IBM Sequoia s výkonem 20 PFLOPS

20. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento měsíc zprovoznila společnost IBM superpočítač Sequoia s teoretickým instalovaným výkonem celých 20 PFLOPS (přesněji 20 132 TFLOPS). Tím se tento superpočítač se značným náskokem zařadil na první místo výkonnostního řebříčku TOP500, kterému dosud vévodil superpočítač K Computer, instalovaný v japonském Kóbe.

Sequoia se nachází v institutu Lawrence Livermore National Laboratory, který spadá pod vládní agenturu NNSA (National Nuclear Security Administration). Ta je obdobou českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, vzhledem k jadernému arzenálu spojených států má ovšem poněkud kritičtější roli. Právě pro výpočty týkající se jaderných hlavic byl také počítač pořízen.

IBM Sequoia - instalace

První místo v tabulce TOP500 si superpočítač Sequoia vysloužil, když při 23 hodin dlouhém běhu benchmarku Linpack dosáhl reálného výkonu 16,32 PFLOPS (tedy zhruba 80% teoretického maxima). K Computer, jenž se pyšní výsledkem 10,51 PFLOPS, tak překonal o více než polovinu.

IBM Sequoia - stavba systému

Superpočítač je postaven na architektuře Blue Gene/Q a obsahuje 1 572 874 procesorových jader (architektura Power) a 1,6 PB paměti. Rozprostírá se na ploše 4500 metrů čtverečních a jeho elektrický příkon činí téměř 8 MW. Jak můžete vidět na obrázku, stavba počítače a jeho uzlů trochu připomíná Pohádku z cukřenky: každý z 96 racků v systému se skládá bloků celkem 32 uzlových karet (a přídavných modulů pro IO), přičemž každá uzlová karta se skládá z 32 výpočetních karet. Na každé výpočetní kartě je 16 GB paměti DDR3 a jedno 16jádrové CPU běžící na taktu 1,6 GHz.

IBM Sequoia - instalace

Jednotlivé uzly počítače Sequoia běží na systému Compute Node Linux. Menší počet uzlů specializovaných na IO pak má nainstalován systém Red Hat Enterprise Linux.

 

Sequoia  je prozatím ještě ve zkušebním režimu, a výkon díky tomu mohou využít různé akademické instituce. Testování skončí v únoru příštího roku a přístup k systému pak bude omezen již jen na vládní použití. Sequoia totiž začne sloužit svému hlavnímu účelu, kterým budou simulace prověřující stav a životnost americké jaderné výzbroje.

Zdroje: Lawrence Livermore National Laboratory, TOP500 Supercomputing Sites, Ars Technica

Byl pro vás článek přínosný?