Hlavní navigace

Největší foťák světa má blíže k dokončení, 3,2Gpx snímač bude fungovat od roku 2022

16. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší fotoaparát postoupil o další krok na cestě k dokončení. Rozpočet na výstavbu projektu Large Synoptic Survey Telescope (LSST) před týdnem odsouhlasilo americké ministerstvo energetiky, vědci tak mohou pokračovat s dalším návrhem přístrojů. Příští rok předloží ke schválení konkrétní plány a může se začít stavět.

Vědci chtějí s LSST mapovat oblohu: zaznamenávat miliardy galaxií, stovky tisíc supernov. Teleskop pomůže lépe poznat temnou hmotu i energii a také identifikovat až 90 % planetek ze Sluneční soustavy, které jsou větší než 140 metrů.

LSST bude sestávat z obřího primárního zrcadla o průměru 8,4 metru a fotoaparátu s rozlišením 3,2 gigapixelu. Tak velký snímač by ale nikdo nevyrobil, proto technici spojí 189 přibližně 16Mpx CCD senzorů, úhlopříčka bude 64 cm.

 

Ohnisková vzdálenost činí 10 metrů a úhel záběru bude 9,6 čtverečního stupně. Snímač bude vystaven krátkým 15sekundovým expozicím, s těmito parametry bude kompletní noční obloha zmapována každé tři noci. Teleskop by měl podle plánů plně fungovat od roku 2022. Za 10 let vyfotí celou oblohu minimálně 300krát a vygeneruje až 60 petabajtů dat. Kompletní nákresy a další data najdete na oficiálním webu.

Takhle bude vypadat LSST A takhle celá observatoř
Takhle bude vypadat LSST | A takhle celá observatoř

Na projektu spolupracuje také Fyzikální ústav AV ČR, Google (pomůže se zpracováním a vizualizací dat) a celkově 30 miliony dolary přispěli i Bill Gates a Charles Simonyi (dvojnásobný vesmírný turista a dřívější viceprezident Microsoftu). Celkové náklady se vyšplhají na 700 milionů. LSST spolu s observatoří vyrostou v Chile na hoře El Peñón.

Zdroj: Stanford, Petapixel, LSST

Byl pro vás článek přínosný?