Hlavní navigace

Největšími slídily jsou Policie ČR, ministerstvo vnitra, financí a panenka Barbie

19. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Devítičlenná porota sestavená z právníků, novinářů a počítačových expertů již pojedenácté udělovala ceny Big Brother Awards pro největší narušitele soukromí. Tři ze čtyř anticen padají na hlavu ministerstvům, jedna pak hračkářské korporaci Mattel.

Dlouhodobým slídilem je Policie ČR kvůli systému pro automatickou kontrolu vozidel. Od roku 2001 provozu 250 kamer v Praze, Moravskoslezském, Ústeckém, Plzeňském a Karlovarském kraji, které až několik měsíců uchovávají v databázi RZ vozidel, fotku řidiče, místo a datum průjezdu. Kontrolováni jsou všichni plošně, přestože se nedopustili žádného přestupku.

Panenka Hello Barbie
Panenka Hello Barbie

Samotný ministr vnitra Milan Chovanec vyhrál v kategorii Výrok Velkého bratra. Hledá totiž způsob, jak odanonymizovat internet. „Kdybych teď řekl, že bych chtěl, aby každý uživatel internetu byl identifikován, tak se na mě vrhnou všichni. Ale podle mě nastala doba k debatě, jak se tímto směrem posunout,“ řekl v rozhovoru pro Lidové noviny.

Úředním slídilem roku je Ministerstvo financí ČR kvůli netransparentnímu nakládání se zdravotnickými daty. Úřad ještě před schválením potřebných zákonů získával od pojišťoven citlivá data z jejich informačních systémů (o proplácení zdravotních úkonů) a ta nechal bez písemné smlouvy analyzovat u soukromé společnosti.

Výrobce hraček Mattel je loňským Firemním slídilem. Na vině je nová panenka Hello Barbie s hlasovým rozpoznáváním hlasu a systémem pro automatické odpovědi. Přes Wi-Fi se připojuje k internetu, protože zpracování hlasu probíhá na vzdálených serverech. Mattel má netransparentní podmínky a komunikace podle expertů není dobře zabezpečená, takže by útočníci mohli panenku napadnout a od dětí získávat informace nebo je vylákat pryč z domu.

 

Jedinou Pozitivní cenu za ochranu soukromí získal rakouský aktivista Max Schrems, který podnítil Soudní dvůr EU ke zrušení principu Safe Harbor popisující sdílení dat mezi USA a EU. Více o případu najdete v našem říjnovém článku.

Zdroj: Slídilové

Byl pro vás článek přínosný?