Hlavní navigace

Tipy na nejvýhodnější smartphony: rychlík, prcek i bezrámečkový krasavec

17. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Chytré telefony do 5000 Kč

máme za sebou a postupujeme o třídu výš. V kategorii do 10 000 Kč ubyde kompromisů a zájemci mají mnohem rozmanitější výběr. Smartphony mohou být malinké i obří, nabídnou výkon nejvyšších tříd, dobré foťáky, ale zároveň u nich stále nejsou pravidlem prémiové funkce jako voděodolnost, bezdrátové nabíjení či stereo reproduktory.

Do „desítky“ se už vešly i první iPhony, byť jde samozřejmě o starší modely. To je ostatně strategie Applu. Nedělá střední třídu, ale zlevní starší vlajkové lodě. Přehledu ale dominují androidy různých výrobců. U nich rozhodně chtějte alespoň 4 GB RAM a úložiště o kapacitě minimálně 64 GB. Pravidlem by mělo být USB-C i NFC, výjimky se ale najdou. Co tedy vybrat?

Xiaomi Mi Max 3 (4/64 GB)

Xiaomi Mi Max 3 Xiaomi Mi Max 3

Nejlevnější telefon v přehledu je zároveň tím největším. S 6,9" IPS displejem o rozlišení 1080 × 2160 px se Mi Max 3 přibližuje malým tabletům. Velká plocha zvýší komfort při psaní obouruč, na obrazovku se vejde více informací, ale zase se taková placka bude hůř nosit. Xiaomi dále vsadilo na celokovové tělo, osmijádrový procesor Snapdragon 636, 5500mAh akumulátor, solidní duální foťák a potěší i drobnost jako infraport pro ovládání domácích spotřebičů. NFC bohužel chybí.

Cena: od 6500 Kč

Samsung Galaxy A7 (2018)

Samsung Galaxy A7 (2018) Samsung Galaxy A7 (2018)

Nekopírují jen v Číně, ale také v Koreji. Samsung se inspiroval u Huaweie a své áčkové mobily převlékl do duhových barev. Galaxy A7 má skleněná záda, parádní 6" AMOLED s rozlišením FHD+, osmijádrový Exynos 7885 a rovnou tři foťáky. Hlavní 24Mpx kreslí velmi pěkné snímky, sekundární má širokoúhlý objektiv a ten terciální slouží jen pro detekci hloubky. Na 4K video ale zapomeňte, na USB-C také. Samsung nepochopitelně zůstal u microUSB.

Cena: od 7000 Kč

Nokia 7 Plus

Nokia 7 Plus Nokia 7 Plus

Nokia potěší fanoušky čistého systému. Model 7 Plus je zapojen do programu Android One a mezi prvními dostal Android 9 Pie. Telefon dostal 6" FHD+ displej, celokovový kabátek, rychlé osmijádro Snapdragon 660 dobrý duální foťák s objektivy od Zeisse. Sekundární foťák má dokonce dvojnásobný zoom. Potěší i výborná síťová výbava, velký 3800mAh akumulátor a až tříletá softwarová podpora.

Cena: od 7000 Kč

iPhone SE

Apple iPhone SE Apple iPhone SE

iPhone SE už je dědeček, zanedlouho oslaví tři roky. Apple už jej oficiálně neprodává, ale české e-shopy jej stále mají a díky dlouhodobé podpoře výrobce má SE stále aktuální verzi iOS. O koupi rozhodne hlavně fakt, jestli máte rádi malé telefony. Čtyřpalcový iPhone je pohodlně vejde do kapsy, dobře se ovládá jednou rukou, ale zase se na něm hůře píše. O něco dražší iPhone 6S umí totéž s 4,7" úhlopříčkou může být vhodnější volbou. V obou případech seženete hlavně 32GB varianty. Ve výprodejích ale raději hledejte 64GB nebo 128GB verze. iPhony totiž nijak nerozšíříte. Oba jsou i na dnešní poměry dostatečně rychlé a dobře také fotí, pokud mají dostatek světla. Tady je stáří znát nejvíce.

Cena: od 7000 Kč

Sony Xperia XZ1 Compact

Sony Xperia XZ1 Compact Sony Xperia XZ1 Compact

A kdybyste náhodou chtěli prcka s Androidem, tak volte Sony. Xperia XZ1 Compact má 4,6" HD displej uložený v hranatém plastovém těle. Je pevné a voděodolné (IP68), ale materiál působí trochu levně. Xperia nabídne díky Snapdragonu 835 skvělý výkon, zadní 19Mpx foťák umí pěkné fotky, ale nejspíš mu budete muset trochu pomoci ručním nastavením. Potěší stereo reproduktory, dlouhá výdrž a dobrá síťová výbava. Zklame jen 32GB úložiště, které rychle rozšiřte pomocí microSD karty.

Cena: od 8000 Kč

Honor 10

Honor 10 Honor 10

Huawei a jeho dceřinka Honor mají v dané kategorie hodně nabito. Ze tří funkčně, vzhledově i cenově srovnatelných telefonů Honor 10, Honor Play a Huawei Nova 3 bychom ale doporučili ten první. Má z nich nejmenší displej (5,8" FHD+), v něm nejmenší výřez a jako jedinému se na přední stranu vešla čtečka otisků (ostatní modely ji mají vzadu). Honor 10 má skleněné tělo v duhových barvách, rychlé osmijádro Kirin 970, výborný duální foťák a rychleji se nabíjí. Kdybyste ale chtěli ušetřit, Honor Play je o tisícovku levnější, disponuje větším 6,3" displejem, ale hůř fotí.

Cena: od 8500 Kč

Pocophone F1 (6/128 GB)

Pocophone F1 Pocophone F1

I Xiaomi má svou dceřinku. Pocophone F1 je s přehledem nejvýkonnějším telefonem v přehledu, a to díky špičkovému Snapdragonu 845. Ten doplňuje 6 GB paměti a rychlé 128GB úložiště. Poco dostal 6,2" FHD+ displej, slušný duální foťák, nadstandardní 4000mAh akumulátor, 3D skener obličeje, který doplňuje čtečkou otisků. Nevýhody? F1 má jen plastové tělo, chybí mu NFC vhodně pro placení a ne všem musí sedět androidí nadstavba MIUI. Pokud na mobilu chcete hrát, nic lepšího pod 10 000 Kč nekoupíte.

Cena: od 9000 Kč

Xiaomi Mi Mix 2S (6/64 GB)

Xiaomi Mi Mix 2S Xiaomi Mi Mix 2S

Telefonem od Xiaomi náš přehled začal i končí. Mi Mix 2S je stylový, výkonný, skvěle vybavený, ale má pár černých puntíků. Design nepřipomíná žádný jiný mobil v seznamu. Šestipalcový FHD+ displej Xiaomi obalilo do tenkých rámečků a silnější spodní brady, ve které se nachází foťák a senzory. Zaujme keramickými zády, která nepůjde snadno poškrábat, a bezdrátovým nabíjením. I zde najdeme Snapdragon 845. Jde o jeden z nejlépe fotících mobilů, hlavní snímač má optickou stabilizaci, sekundární zase zoom. Dokonce i to NFC zde najdeme, i když jej Xiaomi často ignoruje. Na co však musíte zapomenout, je čtečka microSD karet a sluchátkový jack.

Cena: od 9000 Kč

Byl pro vás článek přínosný?