Hlavní navigace

Nejžravější model GeForce RTX 4090 má TDP 630 W. Ale spotřeba je lepší, než čekáte

24. 10. 2022

Sdílet

Zdroj: Colorful
Před vydáním grafik Ada se mluvilo o tom, že by GeForce RTX 4090 mohly mít spotřebu až 600 W. Jak to nakonec dopadlo?

Před vydáním grafických karet Nvidia GeForce RTX 4000 se 4nm čipy architektury Lovelace kolovaly děsivé zvěsti o vysokých spotřebách, existovaly informace o až 600W TDP. Nakonec to nedopadlo tak zle, GeForce RTX 4090 je oficiálně „jen“ na 450 W. Ovšem mezi nereferenčními verzemi nakonec jeden model se spotřebou dokonce přes 600 W je. S těmito vysokými TDP je to ale trošku složitější, než by se z čísel zdálo.

Zřejmě úplně nejžravější GeForce RTX 4090 (tedy alespoň prozatím) by měla být karta čínského výrobce Colorful, nazvaná iGame RTX 4090 Neptune OC. Jde o extrémní model v nabídce této firmy, chlazený vlastním AIO vodním chladičem s 360mm radiátorem. PCB je stejné jako v modelu Vulcan od stejné firmy, ale s chlazením vodou je umožněno ještě vyšší TDP, respektive jak píše Nvidia, TGP (Total Graphics Power, celková spotřeba grafické karty – pro naše potřeby tyto dvě zkratky víceméně můžeme zaměňovat).

Colorful iGame GeForce RTX 4090 Neptune OC 1 Colorful iGame GeForce RTX 4090 Neptune OC (zdroj: Colorful)

Model Vulcan má stanoveno 550 W a takt boostu 2625 MHz, ale tento model Neptun má ještě o něco vyšší takt (2640 MHz) a přímo ve specifikacích napsáno „TDP spotřeba energie: 630 W“. Jde o vůbec nejvyšší uváděnou spotřebu mezi modely GeForce RTX 4090.

Maximální Power Limit není automaticky TDP

Ovšem u GPU generace Ada Lovelace je to patrně s uváděním spotřeb dost problematické. Zdá se, že často TGP není to, co byste čekali. U této karty Colorfulu je 630W hodnota podle všeho ne reálná spotřeba nebo TDP/TGP, ale hodnota maximálního TGP – protože TGP je nastavitelné.

Specifikace karty Colorful iGame GeForce RTX 4090 Neptune OC Specifikace karty Colorful iGame GeForce RTX 4090 Neptune OC (zdroj: Colorful)

Karty Nvidie mají klasicky své výchozí TDP (TGP), které je pro GeForce RTX 4090 ve výchozím referenčním nastavení 450 W. Normálně by tedy karta neměla tuto hodnotu překročit a při hraní se často pohybuje i výrazně níže, zejména ve hrách, které nedokážou GPU plně vytížit. Nvidia však umožňuje zvýšení TDP ze strany uživatele, kdy si můžete limit posunout dál, abyste z karty mohli přetaktováním dostat víc výkonu (zvýší se tím prostor pro OC). A vedle výchozího TGP existuje ještě separátně hodnota „maximum TGP“ (nebo také Maximum Power Limit), která stanovuje, kam až může uživatel limit spotřeby navýšit při tomto ručním nastavení. Tuto hodnotu stanovují výrobci karet pro konkrétní modely (a Nvidia stanovuje nějaké maximum, které při tom nesmí překročit).

Podle všeho je 630 W u karty RTX 4090 iGame Neptune OC právě maximální uživatelsky nastavitelná hodnota pro TDP/TGP, nikoliv výchozí. Z BIOSu lze parametry vypreparovat pomocí GPU-Z a dle webu Expreview, který kartu recenzoval, má maximální Power Limit 630 W, minimální nastavitelný 150 W, ale GPU-Z také uvádí, že výchozí nastavení karty je „jen“ 550 W, nikoliv 630 W. To si tedy musí zapnout až uživatel sám.

Colorful iGame GeForce RTX 4090 Neptune OC 2 Colorful iGame GeForce RTX 4090 Neptune OC (zdroj: Colorful)

Minimálně v recenzi Expreview se výkon po zvýšení limitu až na 630 W prakticky nezvýšil proti výchozímu 550W limitu, spotřeba vycházela při zátěži jen okolo 470 W. Je asi ale možné, že některé hry nebo výpočetní aplikace využívající plně potenciál GPU by mohly jít výš. Navýšení Power Limitu tak má smysl, asi až když vedle toho i GPU ručně přetaktováváte.

Aby to nebylo tak komplikované, poměrně vysoký maximální Power Limit či TGP (ve smyslu, že si ho můžete tak vysoko nastavit, ne že je tak vysoko automaticky po koupení karty) mají i další karty. Dokonce i referenční karty GeForce RTX 4090 Founders Edition od Nvidie umožňuje natavit Power Limit až na 600 W a stejnou hodnotu umožňují podle webu VideoCardz také třeba modely Gaming od Gigabyte nebo ROG Strix Asusu. Výš až na 630 W to ale zřejmě umožňuje jen tato karta Colorful.

Plyne z toho poučení, že na údaje o spotřebě karet GeForce je třeba dávat pozor a přísně rozlišovat, zda jsou to výchozí TGP, nebo zda je řeč o volitelně nastavitelném Power Limitu. To, že to i výrobci ve specifikacích pletou dohromady, je docela problematická chyba.

Zdroj: VideoCardz, Expreview

Byl pro vás článek přínosný?