Hlavní navigace

Německé automobilky už převzaly Here. Mapová data budou možná sbírat i z vašeho vozu

11. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sedmý prosinec 2015 se stal datem, kdy mapová divize Here přestala být součástí Nokie. Za 2,8 miliardy eur ji koupila skupina německých automobilových společností Audi AG, BMW Group a Daimler AG. Podle původních plánů měl být obchod dokončen až začátkem roku 2016, ale antimonopolní úřady nakonec jednaly rychle.

Here již patří německým automobilkám
Here již patří německým automobilkám

Here sestává z technologií a intelektuálního vlastnictví původního Navtequ a 6500 zaměstnanců. To vše teď připadne německým společnostem. Slibují, že s Here mají dlouhodobé plány a chtějí do mapového byznysu pozvat i další společnosti. Ač to neříkají přímo, cílem je bojovat proti Googlu, Applu nebo Microsoftu. Tyto společnosti dodávají bezplatné navigace do svých telefonů, zájem mají také převzít další softwarové části ve vozech. Audi, BMW a Daimler ale akvizicí chtějí získat vlastní silný základ.

Mapy Here jsou tvořeny 80 000 různými zdroji. Firma se zabývá klasickými 2D mapami, leteckým snímkováním, laserovém zaměřováním a focením v ulicích. Automobilky ve zprávě přiznaly, že chtějí najít způsob, jak by mohly mapování zpřesnit přímo v jimi prodávaných vozech. Pomocí senzorů a mobilního připojení by chtěly zasílat anonymizovaná data na své servery a tam podle nich mapy upravovat a sledovat aktuální stav dopravy.

 

Here chce nadále vyvíjet mobilní aplikace. Zatím vyšel software pro Android a iOS. K dispozici je také aplikaci pro mobilní Windows. Její budoucnost je ale nejistá. Sice teď vyšla aktualizace, díky které už opět funguje i ve Windows 10 Mobile, ale mezi uživateli panuje obava, že Here ve stávající podobě skončí.

Zdroj: Here

Byl pro vás článek přínosný?