Hlavní navigace

Německý soud: YouTube musí zaplatit za nelegálně uloženou hudbu

20. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Německá obdoba OSA, hudební asociace GEMA, si připisuje důležité vítězství. Soud v Hamburgu totiž rozhodl, že YouTube je zodpovědný za to, co jeho uživatelé na server uloží.

Spor začal v roce 2010, kdy se začala GEMA hádat Googlem ohledně 12 nahraných videoklipů, ke kterým YouTube ani uživatelé neměli práva. GEMA tvrdí, že Google neudělal dost pro to, aby obsah členů asociace ochránil.

YouTube Německo GEMA

 

Soud souhlasil a nařídil Googlu, aby zaplatil nejen za zmíněné klipy (v době konání soudu už se pět z nich na YouTube nenacházelo), ale za veškerý uložený materiál patřící pod správu německé hudební asociace. GEMA přitom zastupuje asi 60 000 umělců, takže poplatky mohou sahat k několika milionům. GEMA dále požaduje, aby Google na servery nasadil filtry, které budou videa chráněná copyrightem hlídat a blokovat.

Google situaci nechtěl komentovat, ale proti rozhodnutí se určitě odvolá. Zrovna nedávno jiný německý soud rozhodl, že proaktivně bude muset obsah mazat i Rapidshare. Také ve sporu vyvolaném hudební asociací. GEMA se dále postarala o zablokování Groovesharku.

Zajímavé je, že kauza Rapidsharu i Googlu jde proti rozhodnutí Evropského soudu, že filtrování souborů na internetu je nepřípustné.

Zdroj: BBC

Byl pro vás článek přínosný?