Hlavní navigace

Není OLED jako QLED. Nové televizory Samsungu jsou krásné, ale matou názvem

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poslední dva roky Korejci přivezli do Las Vegas nové high-endové televizory označené jako SUHD. Šlo o ploché i zakřivené modely LCD s LED podsvícením a kvantovými tečkami, které zvyšují jas a zlepšují barvy. Nová generace, kterou Samsung přivezl na CES 2017, stojí na stejném principu, ale už se nejmenuje SUHD, ale QLED. Snad kvůli podobnosti s dokonalejším OLED.

Samsung uvádí řadu televizorů QLED

Samsung nicméně technologii ještě vylepšil (do kvantových teček přimíchal hliník), takže si změnu názvu možná zaslouží. Nové modely opět zvyšují jas i kvalitu barev. Téměř plně (z 99 %) pokrývají barevný gamut DCI-P3 využívaný ve filmovém průmyslu. Špičkový jas stoupl z loňských 1000 na 1500 až 2500 cd/m² („nitů“). Výrobce mluví o schopnosti reprodukce 100 % barevného objemu, tj. zobrazí všechny barvy při jakékoliv úrovni jasu.

Barevný objem představuje barvy, které lze zobrazit při různých úrovních jasu. Například barvu listu je v závislosti na jasu světla možno vnímat na škále od žlutavě zelené až po tyrkysovou. Televizory Samsung QLED dokážou zprostředkovat i jemné rozdíly v barvě v závislosti na jasu. Na tradičních modelech s barevným prostorem ve 2D je zprostředkování tohoto druhu barevného detailu obtížné,“ dodává výrobce.

 

Pokud vám to z popisu nedošlo, tak QLED samozřejmě využívá rozlišení UHD a podporuje HDR. Nové televizory ale budou nejen lépe „kreslit“, ale také mohou lépe zapadnout do obýváku. Samsung představil dva nové stojany. Gravity má tvar kuželu, Studio zase malířského stojanu. Přímo v televizorech je integrován nový nástěnný držák, který má minimalizovat mezeru mezi zdí a zařízením. Hodit se bude i nový tenký kabel, který lze vést po stěně téměř neviditelně.

Samsung uvádí řadu televizorů QLEDSamsung uvádí řadu televizorů QLED 

Ceny ani přesnou dostupnost novinek zatím neznáme. Samsung představil tři modely Q7, Q8 a nejvyšší Q9 lišící se výbavou, úhlopříčkou a zahnutím obrazovky. Všechny běží na aktualizovaném systému Tizen. Novinkou je funkce Smart View, která dovolí spustit vzdálené video pomocí mobilu (podobně jako u Chromecastu). V uživatelském rozhraní jsou dvě nové záložky Sports (přehledy oblíbených klubů) a Music (rozpoznání právě hrané hudby).

Zdroj: TZ Samsung

Byl pro vás článek přínosný?