Hlavní navigace

Čeští operátoři opět na chvostu. Za stejné ceny jsou v Evropě neomezená data

4. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Analytická společnost Rewheel vydala již osmý Digital Fuel Monitor sledující ceny mobilních dat v Evropě. Tarify s neomezenými daty jsou podle firmy v 23 zemích EU a 41 zemích OECD. V 16 zemích EU/OECD dostanou zákazníci u tarifů do 30 eur k neomezenému volání alespoň 100 GB dat.

Česko tradičně patří ze sledovaných zemí na chvost žebříčku. Hůř je na tom v Evropě Řecko, Maďarsko a Malta. Čísla Rewheelu ale berme trochu s rezervou. Podle grafu bychom v Česku měli za 30 eur (770 Kč) dostat mezi 2 a 3 GB dat. To je plus mínus cena základních tarifů všech tří operátorů. O2 dává v základu 1,5 GB, T-Mobile 4 GB a Vodafone 5 GB. Průměr vychází 3,5 GB. Interaktivní podoba výsledků je pak úplně mimo, už jsem na to autory upozornil. U T-Mobilu ukazují 1,5 GB dat, u O2 3 GB a Vodafonu dokonce 0 GB.

Digital Fuel Monitor 2H2017 Kolik dat kde dostanou k neomezeným tarifů do 30 eur

Hned 17 operátorů má za 30 eur neomezené volání i data. Těžko tam budete hledat regionální pobočky těch největších jmen jako Vodafone, T-Mobile, O2 nebo Orange. Štědrá nabídka je naopak téměř pravidlem u nadnárodních Tele2 a Telia (obě se sídlem ve Švédsku). Hongkongský Hutchison provozující sítě Three se rovněž nebojí neomezených dat nebo alespoň vyšších desítek gigabajtů.

V elitní lize je také slovenský Swan se svou sítí 4ka. Nejatraktivnějším tarifem je To.∞ s neomezeným voláním, SMS i daty za 20 eur měsíčně (520 Kč). Problém operátora je ale slabé pokrytí území, jeho sítě LTE 1800 je dostupná jen ve vybraných městech a pokrývá 66 % populace. Kde není LTE, tam bude dostupná partnerská síť GSM/EDGE. 4ka navíc zatím nepřijala nová eurounijní pravidla a za roaming si účtuje příplatky ve výši 4 centů za minutu volání, SMS a 1 MB dat.

Digital Fuel Monitor 2H2017 Operátoři s neomezenými daty do 30 eur

Byl pro vás článek přínosný?