Hlavní navigace

Neplatné patenty útočí. Rambus ničil důkazy, soud s Hynixem ale vyhrál

25. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kalifornský soud vynesl rozsudek v kauze, která se táhne už dlouhých dvanáct let. Rambus zvítězil a Hynix mu bude muset zpětně uhradit licenční poplatky. Korejský výrobce pamětí DRAM totiž podle výroku soudu porušil patenty Barth a platit musí i navzdory tomu, že dotyčnou trojici patentů označil patentový úřad za neplatné. Ačkoliv to nedává žádný smysl, rozhodnutí o neplatnosti patentů zřejmě není retroaktivní. Těžko říct, zdali z nich Rambus ještě něco vyrazí. Jisté ale je, že například Broadcom a Nvidia, kteří se s Rambusem vyrovnali loni v dobré víře, že patenty platí, nic zpátky nedostanou.

Konkrétní částku, kterou bude Hynix muset zaplatit, zatím ještě soud nevyčíslil, předeslal však, že bude vypočítána na základě „rozumných a nediskriminujících podmínek“. Laicky řečeno to znamená, že Rambus od Hynixu nedostane 397 milionů amerických dolarů, které mu přiřkl soud v roce 2009. Ne snad kvůli takové malichernosti, jako že jsou sporné patenty neplatné, nýbrž kvůli tomu, že firma skartovala dokumenty, které mohly být relevantní jakožto důkazní materiál.

Což je takový trest-netrest jako z pohádky o princezně Koloběžce. Rambus sice zničil dokumenty, které hypoteticky mohly Hynixu u soudu pomoci (zdali ano, to už se nikdo nedozví), dokumenty ale skartoval po zákonné lhůtě, po kterou je musí povinně archivovat. A ačkoliv Rambus měl vědět, že dokumenty by mohly být důkazním materiálem v probíhající při, soud rozhodl, že Rambus důkazy ničil sice vědomě, ale neúmyslně.

 

Rambus je s výsledkem soudního sporu spokojen, o „rozumnou a nediskriminující“ částku mu prý šlo od začátku (my ale víme, že kdyby to šlo, sedřel by Rambus z výrobců DRAM kůži) a výsledná škoda, kterou bude muset Hynix zaplatit, jej asi nezruinuje. Vlk se tedy nažral, koza zůstala celá a vítězi dvanáctiletého sporu jsou především právníci.

Zdroj: bit-tech.net, Yahoo Finance

Byl pro vás článek přínosný?