Hlavní navigace

Objevila se nereferenční GeForce RTX 3090 se spotřebou 410 W. Bude to maximum?

22. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: techPowerUp
Není novinka, že grafiky Nvidia GeForce RTX 3080 a RTX 3090 mají vysoké TDP. Ale to výchozí nebude nic proti některým přetaktovaným edicím. Už víme minimálně o jedné, která má z továrny TDP přes 400 W.

Už mnoho bylo řečeno o zvýšené spotřebě grafik Nvidia Ampere neboli RTX 3000. Že by firma, u které se dosud často podávala jako klad vyšší energetická efektivita, tak výrazně navýšila TDP, se úplně nečekalo. Vysoká TDP v základu mají ovšem ještě ten dopad, že mohou vést k ještě vyšším spotřebám u karet přetaktovaným. Zřejmě kvůli nim mají OC karty RTX 3080 často relativně nízká zvýšení taktů proti referenčním parametrům, aby se vešly pořád do 320 W. U některých karet je TDP zvýšeno, ale často zdá se „jen“ na 340 W.

Ale pokud jste se těšili na nějaké grafiky, které se vykašlou na pocity a pořádně popustí čipu GA102 uzdu/přípusť paliva, je tu něco pro vás. Vypadá to, že minimálně jedna GeForce RTX 3090 udělá milovníkům kuriozit radost a bude zřejmě první grafickou kartou, která přímo z továrny přesáhne spotřebu 400 W. Přesněji, první od dvojčipového Radeonu R9 295X2 z roku 2014.

Tuto kartu má na svědomí firma Emtek, což je výrobce aktivní v Asii. Jeho karta označená Emtek RTX 3090 Turbo Jet má TDP (ona je to tedy přesněji maximální spotřeba karty) 410 W. Když se to tak vezme, tak to není vlastně zas tak moc, protože GeForce RTX 3090 bude mít referenční TDP 350 W a proti tomu je 410 W už navýšení jen o další šestinu. Ovšem jak je vidět, tyto trošky navíc se tu už kumulují do hodně drsných čísel.

Karta má napájení třemi osmi piny, takže z pohledu zdroje je krytá (jeden osmipinový kabel oficiálně stačí na 150 W). Jednu dobu sice snad platilo, že karty se spotřebou přes 300 W obecně porušují specifikace PCI Expressu. Ale je možné, že už toto omezení ani ve standardu není. Tak jako tak by to v praxi nevadilo, pokud zdroj a chlazení zátěž zvládají a přes samotný slot víc jak 75 W nejde. Výrobce uvádí, že uživatelé by měli mít alespoň 850W zdroj.

Chladič je jako obvykle tříslotový (pokud se nepleteme) a na délku měří karta 30,4 cm. Takty nejsou kupodivu zas tak vysoké. Referenční parametry pro tento model jsou frekvence v základu 1395 MHz a v boostu 1695 MHz (Nvidia uvádí zaokrouhleně 1,40 a 1,70 GHz). Emtek nechal základní takt jak je a frekvenci boostu má nastavenou na 1785 MHz.

Je to navýšení o 5,3 %, tedy ne úplně úměrné zvýšené spotřebě. Toto ale asi mate. Důležité bude, o kolik se zvedne reálný takt při hraní, který bývá vyšší než uváděný boost. Pokud by navýšení TDP umožnilo během her držet frekvenci výš o větší procento, pak výkon naroste víc, než by naznačovaly tyto specifikace.

Galerie: Emtek GeForce RTX 3090 Turbo Jet se 410W TDP

Obyčejnější edice by měly mít typicky asi spíš nezměněné TDP vzhledem k tomu, jak moc 350 W je, nicméně podle VideoCardz by minimálně měly existovat ještě nějaké 370W verze. Recenze brutálním TDP nabuzených OC karet GeForce RTX 3090 budou každopádně asi pro nadšence hodně zajímavé. Je teoreticky možné, že nejnadupanější extrémní edice typu Kingpin od Evga nebo Lightning od MSI by někdy mohly jít s TDP ještě výš. Uvidíme, zda má čip GA102 v RTX 3090 potenciál k vyššímu výkonu, pokud se mu dopřeje víc šťávy, nebo už jede blízko svým maximům na výchozích taktech.

Kolik bude nejvyšší TDP, které se u (extrémních verzí) nereferenčních GeForce RTX 3090 objeví?

Zdroje: VideoCardz (Twitter), techPowerUp, The FPS Review

Byl pro vás článek přínosný?