Hlavní navigace

Unikly nereferenční Ampere. Specifikace a TDP potvrzené, NVLink SLI jenom u RTX 3090

31. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: VideoCardz
Nereferenční grafiky Nvidia RTX 3000 už prosákly na web. Potvrzují nám parametry GPU Ampere a také ukazují, že až 350W TDP přinese hodně masivní chladiče.

Před víkendem unikly na web konečně specifikace grafických karet Nvidia GeForce RTX 3090 a RTX 3080, prvních dvou GPU Ampere pro hráče, které Nvidia vydá (kromě nich i levnější RTX 3070, o niž je zatím informací méně). Pokud jste měli pochybnosti, je tu důkaz, že tyto parametry byly pravdivé, a to včetně vysokých TDP 350 a 320 W.

Na web se už totiž dostaly i první obrázky nereferenčních karet, takže si můžete udělat představu, jak budou vypadat modely nevyráběné přímo Nvidií (jaké se u nás asi prodávají nejvíce). Tyto materiály také podrobně potvrzují parametry a uvádějí i nějaké nové skutečnosti: že Nvidia zdá se opět omezí dostupnost SLI.

RTX 3090, RTX 3080 a už i RTX 3070 Zotacu

Na web se nejprve dostaly obrázky karet Zotac, které ukazují i PCB s čipem GA102, nicméně nejde o fotografie, jen o 3D rendery, takže detaily desky a čipu budou jen orientační. Dávají ale představu o chladičích. Zotac chystá tři modely (AMP Extreme, Trinity Holo, Trinity) od RTX 3090 a tři od RTX 3080, vše vždy s trojventilátorovými chladiči a napájením dvěma osmipiny.

Karty budou mít o něco kratší PCB než je délka chladiče a backplate je na konci perforovaný, takže zde bude karta profukovat ohřátý vzduch směrem nahoru podobně jako model Founders Edition. U Zotacu je ale průduch poměrně malý, ani ne na polovinu posledního ventilátoru.

Od Zotacu také unikly obrázky dvou karet se dvěma ventilátory a výrazně kratším provedením. Toto už mají být nereferenční GeForce RTX 3070 – modely Twin Edge a Twin Edge Holo.

Galerie: Karty GeForce RTX 3000 od Zotacu

Gainward: detailní pohled potvrzení specifikací

Poté unikly karty Gainwardu, zde jen jeden model jak GeForce RTX 3090, tak RTX 3080 v provedení Phoenix „Golden Sample“. Ovšem máme k nim plné specifikace, na nichž si můžete ověřit, že uniklé parametry byly správné.

GeForce RTX 3090 má 5248 shaderů, TDP 350 W a 24 GB paměti GDDR6X na taktu 19,5 GHz efektivně (propustnost 936 GB/s). Takt GPU boostu uvádí Gainward 1725 MHz. Toto je přetaktování, neboť jde o OC kartu – referenční takt by snad měl být 1695 MHz. Všimněte si mimochodem údaje o výrobním procesu: je opravdu uvedeno, že jde o 7nm technologii.

Specifikace karty GeForce RTX 3080 Phoenix „Golden Sample“ opět potvrzují předchozí informace i pro tento druhý model v pořadí. Tento model má jen 10 GB paměti na 320bitové sběrnici a taktu 19,0 GHz efektivně (propustnost 760 GB/s).

7nm GPU obsahuje 4352 shaderů, má potvrzeno ono 320W TDP a boost clock je 1740 MHz. Opět je to OC, referenční takt dosahuje toliko 1710 MHz. Drobné navýšení 30 MHz nezní jako velké přetaktování, ale možná je to proto, že tato hodnota se ještě dá realizovat bez zvednutí TDP z referenční hodnoty.

Propagační materiál potvrzuje také podporu HDMI 2.1, DisplayPortu 1.4 (karty Ampere jinak zdá se mají klasické čtyři výstupy – tři DP, jedno HDMI, žádné DVI) a také PCI Expressu 4.0.

SLI bude jen pro nejdražší model?

Co je pro nás novinka, je SLI. Nvidia u generace Turing odebrala jeho podporu z karet GeForce RTX 2070. Zde to zajde ještě o krok dál a konektory NVLink pro SLI zřejmě nemá ani RTX 3080 (ač by měla mít stejné GPU a PCB – možná jsou jen zaslepené při výrobě). Specifikace uvádějí, že „Nvidia NVLink (Nvidia SLI)“ je k mání jen s kartou RTX 3090.

Fotky tohoto provedení můžete vidět v galerii níže. Karta je zdá se plně tříslotová (což v praxi znamená, že zaplácne v PC čtyři sloty) a opět hodně dlouhá. V backplatu je opět štědrá perforace a konec karty tedy odvětrává teplo z pod karty směrem nahoru. Zde je průduch už zhruba na rozměr tří čtvrtin posledního větráku, takže tento efekt bude silnější než u Zotaců.

Galerie: Gainward GeForce RTX 3080/RTX 3090 Phoenix Golden Sample

Mimochodem, na backplatu (který chladí polovinu z 24 čipů GDDR6X, jejichž spotřeba asi nebude zanedbatelná – možná až 20–30W?) je popiska „Pozor, horký povrch“. To možná vzbudí úsměvy vzhledem k TDP, ale vězte, že to není nic nového/neobvyklého, toto na grafikách bývá často.

Zdroje: Informática Cero, VideoCardz (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?