Hlavní navigace

Nereferenční Radeon RX Vega 64 Sapphire: 3 sloty, 3 osmipiny, ale zatím je jen vzorek

15. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na nereferenční Radeony RX Vega se čeká netypicky dlouho (i déle než třeba před čtyřmi lety na R9 290X), až se objevují i hlasy, že třeba ani žádné nebudou. To by pochopitelně nedávalo moc smysl a jako doklad, že (sice pozdě, ale přece) přilezou, se nyní objevilo další „preview“. Korejský web Hardware Battle dostal totiž k předběžnému vyzkoušení nereferenční Radeon RX Vega 64 od firmy Sapphire, která by tradičně měla být hlavním partnerem AMD pro Radeony.

Karta, kterou můžete vidět na obrázcích, bude patřit do designové linie „Nitro“ a vzhledem připomíná tyto modely z generací RX 480 a RX 580. Ovšem uvnitř se samozřejmě bude značně lišit. A to platí vůbec – Nitro verze Vegy je totiž o poznání větší a všechno je na ní třikrát. Tloušťka narostla na tři zabrané sloty (respektive zhruba dva a půl) a PCB je také docela dlouhé. Chlazení obstarávají tři axiální ventilátory, přičemž dva krajní by měly mít průměr rotoru 95 mm a jeden uprostřed 85 mm. Pasiv s heatpipe může díky rozšířené tloušťce (a také přesahu PCB na hřbetní straně) mít větší objem.

Co je ještě třikrát, je napájení. Místo referenčních dvou osmipinových konektorů má Sapphire Nitro pro rezervu rovnou tři. V praxi to asi pravda nemusí dělat nějak velký rozdíl, protože 150W limity teoreticky platící pro osmipinový konektor a kabel PCI Express se nechají výrazně překročit, Radeon R9 295X2 měl také jenom dva. Počet napájecích fází bohužel neznáme, PCB je ale jistě nereferenční, má mimojiné konfiguraci výstupů s dvěma DisplayPorty a dvěma HDMI (a žádným DVI). Jak kryt, tak backplate i hřbet s logem Sapphire jsou podsvícené, ale není zatím známo, zda se barva dá nastavit (čili zda jde o ony tak populární RGB LED).

DT24

Podobně jako to už v srpnu učinil Asus, Sapphire půjčil webu hardware Battle tuto kartu na předběžné proklepnutí (článek bohužel není veřejně přístupný). Naneštěstí to nemusí znamenat, že bude tato grafika co nevidět vydána, jelikož šlo zatím jen o vzorek či prototyp, jehož parametry ani nebyly finální. Hardware Battle měl dokonce i nějaké grafy porovnávající výkon, ovšem ty asi nejsou úplně vypovídající. Testovaný vzorek měl totiž referenční nastavení taktů (takže určité rozdíly ve výkonu by byly čistě dílem lepšího chladiče), kdežto finální karta údajně bude přetaktovaná.

Termín uvedení na trh bohužel Hardware Battle ani web VideoCardz, který zprávu a obrázky přejal, neznají. Dostupnost asi stále vázne na dodávkách čipů GPU…

Byl pro vás článek přínosný?