Hlavní navigace

Nereferenční Radeony RX 5700 XT se opozdí, prý vyjdou nejdřív v polovině srpna

19. 6. 2019

Sdílet

Minulý týden AMD oznámilo během E3 2019 nové grafické karty Radeon generace Navi, modely RX 5700 a RX 5700 XT. Na obrázcích, které k nim máme, byly zatím jenom karty opatřené referenčním chlazením, které má klasickou koncepci s jedním radiálním ventilátorem (tzv. „blower“). Protože nereferenční chladiče jsou typicky o dost lepší po stránkách teplot a/nebo hlučnosti, určitě by vás zajímalo, kdy přijdou právě tyto nereferenční modely. Bohužel to vypadá, že nikoliv hned v den nula a na takovéto karty bude třeba nějakou dobu čekat.

Web Fudzilla nyní píše, že podle jeho zdrojů se nereferenční karty Navi s vlastním chlazením určitě neobjeví hned při počátečním startu prodejů, který nastane 7. července. V tomto termínu budou tedy na prodej jenom referenční verze. V červenci by nereferenční karty mohly být jenom odhaleny nebo oznámeny, ale na prodej ještě nebudou.

Podle Fudzilly již partnerské firmy nereferenční karty připravují, ale uvést do prodeje se je podaří až v dalším měsíci. Fudzilla uvádí, že jako nejdřívější možné datum zdroje sdělily polovinu srpna, pokud nenastanou nějaké komplikace. Karty s lepšími chladiči by tak měly zpoždění asi šest týdnů (nebo víc). Je možné, že v tomto termínu dorazí první karty a více jich bude až přibývat časem.

GPU Navi Anandtech GPU Navi ukázané na Computexu 2019 (Zdroj: Anandtech)

Toto se asi týká hlavně modelu RX 5700 XT, tedy výkonnější verze s plnou konfigurací čipu a 225W TDP (či chcete-li TBP, jde o údaj pro celou kartu). Pro levnější 180W model Radeon RX 5700 jsou informace méně jasné. Zatím ani nevíme přesně, jak bude jeho chladič vypadat a zda pro něj je použité to samé PCB. Pokud jsou PCB odlišná, mohlo by se datum vydání modelů s nereferenčními chladiči u této verze lišit.

Referenční PCB by mělo být kvalitní, chlazení je otázka

Referenční Radeon RX 5700 XT by měl mít docela kvalitní PCB s digitálními VRM, nicméně problematické (přinejmenším relativně) by mohlo být referenční chlazení (jak se stalo v podstatě pravidlem). AMD při odhalení uvádělo, že by mělo být zdařilejší než obvykle s vapor chamber v základně pasivu, optimalizovaným tvarem krytu a hlučností údajně regulovanou pod/na 43 dB. Ale zda se s ním opravdu podaří příjemně překvapit, ukáží až recenze (poslední Radeon VII byl hlučnostně zklamáním – doufejme jen proto, že byl dělán narychlo a kvůli malému objemu produktu se mu nedostalo dost péče).

Design karty AMD Radeon Navi RX 5700 XT Design karty AMD Radeon Navi RX 5700 XT

Nereferenční karty by každopádně měly být schopné dosáhnout nižších decibelů a mohly ba také umět například zastavovat ventilátory v nečinnosti, nebo nabízet tovární přetaktování. Pokud byste tedy nespěchali, tak nereferenční karty asi budou lepší volbou.

Galerie: AMD Radeon RX 5700 XT

Byl pro vás článek přínosný?