Hlavní navigace

Nereferenční Radeony RX 5700 (XT) už za několik dní. Fotky, informace a data vydání

5. 8. 2019

Sdílet

Srpen je tu, přičemž to měl být měsíc, kdy se na trh dostanou po vydání Radeonů RX 5700 a RX 5700 XT nereferenční verze těchto grafik s lepšími chladiči. Zdá se, že by skutečně měly dorazit v podstatě v řádu dní a od mnoha z nich se už objevily fotky a další informace.  

Tři nereferenční provedení Asusu

Naposled jsme psali, že nereferenční karty od Asusu budou o něco později až v září. To se ovšem nepotvrdilo, nereferenční Navi od Asusu budou na trhu už od poloviny srpna, respektive alespoň některé modely. Karty, které Asus chystá, ukázal nizozemský web Hardware.info, přičemž k nim sice nesdělil frekvence, jež jsou stále pod NDA, ale pověděl data, kdy mají být tyto katy vydány. Vzhledem k tomu, že je vedle toho zmínka o informačním embargu, by asi termíny mohly být přímo od výrobce.

Obrázky jednotlivých modelů můžete vidět v galerii. Jako první údajně půjdou ven karty Radeon RX 5700 a RX 5700 XT Strix Gaming OC, ty mají vyjít už 16. srpna (příští pátek). Hardware.info už prý má vzorky k testování a tyto karty používají chladič s třemi ventilátory s tloušťkou 2,5 slotu a napájení dvěma osmipiny. Zmíněno je, že tyto modely budou mít polopasivní chlazení, tedy 0dB režim.

Galerie: Asus Radeon RX 5700 a RX 5700 XT Strix Gaming OC

Strix Gaming by měly být dražší karty (takže je Asus fikaně uvádí jako první), po nichž by měly následovat modely TUF Gaming X3. U ty budou vyráběné jak pro model RX 5700, tak pro RX 5700 XT. Chladič má také tři ventilátory, takže půjde stále o karty přes celou šířku desky a něco k tomu a tloušťka také nejspíš bude přesahovat dva sloty. Zde máme jen obrázek od Asusu a ne fotky od Hardware.info, ale karta prý obsahuje zezadu backplate. Prodej tohoto modelu má začít 23. srpna.

Asus Radeon RX 5700 TUF Gaming X3 Asus Radeon RX 5700 TUF Gaming X3

Třetí typ nereferenčky od Asus má označení dual Evo. Karty Dual Radeon RX 5700 Evo (XT model by zřejmě mohl chybět) by zřejmě měl mít jen dva ventilátory. Tentokrát už obrázek nemáme z Holandska, ale Andreas Schilling z HardwareLuxx publikoval na Twitteru marketingový materiál, kde je asi tato karta vidět. Tento model se začne prodávat opět o týden později, 30. srpna, asi by tedy měl být z custom modelů Asus nejlevnější, i v souladu s použitím jen dvou foukadel.

Asus Radeon RX 5700 XT Strix Gaming OC TUF Gaming X3 Dual Evo Asus Radeon RX 5700 XT Strix Gaming OC, karta TUF Gaming X3 a nejvíce vlevo pak model Dual Evo (Zdroj: Andreas Schilling)

Karty Asusu budou jako výstupy mít tři standardní DisplayPorty a jedno HDMI. Navi údajně podporuje obrazový výstup USB-C/VirtualLink, ale žádný z těchto modelů ho zřejmě nezpřístupní.

Black Wolf od XFX

Stejné výstupy bude mít také karta Radeon RX 5700 XT od XFX, jejíž podrobné fotky vypustil čínský web PConline, přičemž obchod JD.com zase nechal vytéct oficiální rendery. Model, jehož označení má zřejmě být „Black Wolf“, má také tloušťku na 2,5 slotu (což není tak zlé, protože vedle dvouslotové karty byste stejně museli jeden nechat volný), ale zde budou použité jen dva 10cm ventilátory. XFX kartě dal nový design s poměrně jednoduchým a decentním černým krytem a také backplatem. Napájení je osmipinem a šestipinem, neznáme ale opět ani takty, ani cenu. Čínský JD.com má údajně začít kartu prodávat už 9. srpna, ale u nás v Evropě a potažmo ČR asi může být dostupnost dost jiná.

Galerie: XFX Radeon RX 5700 XT Black Wolf

Challenger OC od ASRocku: takty zvednuté o 40–50 MHz

Dále máme informace a snímky ke grafikám ASRocku (který řady výrobců Radeonu rozšířil loni). ASRock už před několika dny oznámil své nereferenční Navi, jejichž provedení má dostat jméno „Challenger“. Firma měla na svém webu karty Radeon RX 5700 XT Challenger 8G OC a RX 5700 Challenger 8G OC, obě se stejným dvouventilátorovým chladičem, ale pak je zase schovala. Dokonce uvedla i plánované frekvence – 1515/1675/1725 MHz pro model RX 5700 a 1650/1795/1905 MHz pro RX 5700 XT. Možná jste si všimli, že maximální uváděné frekvence boostu se nijak nezměnily. OC ale přece jenom nastalo. Levnější model má minimální a nejdůležitější herní frekvenci zvýšenou o 50 MHz a dražší má minimum zvýšené o 45 MHz a Game Clock o 40 MHz. Toto je patrně dosaženo buď lepším chlazením, zvýšenými limity spotřeby (nebo kombinací obojího). Hrubý výkon by tedy podle papírů měl být zvýšený mírně, asi o 3,1 % (RX 5700) a 2,3 % (RX 5700 XT).

Galerie: ASRock Radeon RX 5700 XT Challenger OC

U těchto karet máme dokonce asi také nástřel dat, kdy se budou dát koupit. Zástupci ASRocku údajně jednomu z uživatelů Redditu, který se dotazoval, poslali odpověď, že se karty Challenger dostanou na trh „do druhého srpnového týdne“. Nevím, jestli se tím mínil už tento (5. až 11. srpna), nebo až ten další (12. až 18.), ale každopádně by to mohlo být relativně brzy. U všech těchto informací je ale asi bohužel třeba počítat s jednou věcí. My jsme malý trh a uvedení do naší prodejní sítě může mít vše všech těchto případech zpoždění. Zvlášť pokud bude karet málo, na velkých trzích bude větší poptávka, můžeme přijít na řadu i o dost později. Termíny jsou tedy dost orientační.

PowerColor má mít nějaké nereferenční karty za doporučenou cenu

Co většina těchto zpráv neuvádí, je cena, kterou si výrobci zvlášť stáží. U řady nereferenčních karet bývá příplatek proti doporučené částce, například u karet Strix od Asusu bude asi celkem velký. Vždycky je otázka, které karty (nebo zda vůbec nějaké) budou za podobnou cenu jako ty referenční. V tomto případě by asi takové modely měly existovat. PowerColor se totiž prý nechal slyšet, že jeho „custom“ Radeony RX 5700 XT vyjdou brzy a pozor, budou „začínat na 399 $“. Alespoň jednu nereferenční kartu by tedy firma měla za doporučenou cenu nabízet.

Galerie: PowerColor Radeon RX 5700 XT Devil (?) a Radeony RX 5700 XT firmy Yeston

Na webu se objevila údajná fotka jejího modelu Devil, ale to bude asi dražší varianta, nic za 399 $. Můžete ji vidět ještě s nějakými dalšími exotickými čínskými modely firmy Yeston (to je ta bláznivá růžová ze záhlaví, asi určená pro mladé asijské slečny) a drobným náhledem na modely HIS v galerii.

Byl pro vás článek přínosný?