Hlavní navigace

Nereferenční Radeony Vega konečně tady? PowerColor chystá vydání před koncem listopadu

18. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před nedávnem firma XFX vypustila na web obrázky svého nereferenčního Radeon RX Vega 64, pak zase kartu od firmy Sapphire. V té době jsme ještě netušili, kdy by se mohly objevit přímo v obchodech, a tak tyto návnady vyvolávaly možná spíš nevraživé pocity nad tím, že tu nereferenční Vegy ještě pořád nejsou. Nicméně tomu už možná konečně odzvoní. Zdá se, že ony fotografie přece jen už předznamenávaly vydání, jelikož tu máme další kartu, tentokrát už i s výhledem na (relativně brzkou) dostupnost.

Karta, o níž je řeč nyní, je od PowerColoru, což je další značka spojená nyní exkluzivně s Radeony; stojí za ní společnost TUL. Model založený na plnotučné verzi čipu Vega 10 (tj. Radeon RX Vega 64) nese označení Red Devil a mělo by zřejmě jít o jedno z „nabušenějších“ a „prémiovějších“ provedení. Fotky karty vyštrachal někde web VideoCardz, podle nějž bude také už poměrně brzo na trhu.

PowerColor Radeon RX Vega 64 Red Devil má chladič s trojicí 100mm axiálních ventilátorů a stejně jako karta Sapphire pod ním schovává zvýšený pasiv. Karta kvůli tomu bude zabírat dva a půl slotu, ale vzhledem k absenci rozšiřujících karet v dnešních PC a tomu, že vedle dvouslotové grafiky byste stejně třetí slot asinechali volný pro lepší chlazení, to asi zas tak moc nevadí. Karta má iluminaci pomocí LED, kterou lze ale manuálně přepnout spínačem. Napájení by mělo být dvěma osmipiny.

PowerColor Radeon RX Vega 64 Red Devil (Zdroj: VideoCardz) PowerColor Radeon RX Vega 64 Red Devil (Zdroj: VideoCardz)

Vega 64 Red Devil má dlouhé PCB, které je patrně nereferenční, jelikož je širší než to standardní. Podle snímku na webu VideoCardz má však stejný počet fází jako to referenční (šestici zdvojených fází značky International Rectifier pro GPU a další třináctou fázi pro paměti). Deska se liší například ve výstupech, je totiž použita dvojice HDMI a dvojice DisplayPortů, což umožňuje mít připojené VR brýle i televizi najednou. A další odlišnost je v BIOSech. Na kartě PowerColor bude možné přepínat nejen mezi dvěma BIOSy, ale rovnou mezi třemi. Mimochodem, podle VideoCardz chystá PowerColor také nereferenční Radeon RX Vega 56. Ten ale asi nemusí mít stejné provedení, vzhledem k ceně by asi dávalo smysl spíše o něco úspornější (či lépe řečeno optimalizované na poměr ceny a výkonu).

PowerColor Radeon RX Vega 64 Red Devil, PCB (Zdroj: VideoCardz) PowerColor Radeon RX Vega 64 Red Devil, PCB (Zdroj: VideoCardz)

Uvedení brzy, v obchodech prý začátkem prosince

Na této zprávě ale asi nejsou až tak podstatné ony obrázky dalšího nereferenčního provedení Radeonu Vega. Důležité je, že k této kartě redaktor VideoCardz dostal už i informace o dostupnosti, což naznačuje, že se konečně chýlí ke konci ono nečekaně dlouhé období čekání. Podle jeho zdrojů bude tento konkrétní Radeon RX Vega 64 oficiálně vydán „později tento měsíc“. Tedy během dnů, které ještě zbývají z listopadu, což by mělo znamenat už brzo. A přímo prodej má údajně začít na začátku prosince, takže s trochou štěstí se tato grafika bude dát pořídit v rámci předvánočních nákupů.

To by byla velmi dobrá zpráva, jelikož vzhledem k pozdnímu listopadovému datu, které momentálně máme na kalendáři, už to začínalo vypadat dost špatně. Vzhledem k tomu, že nereferenční Vegy jsou údajně opožděné kvůli tomu, že pro ně AMD nedodávalo GPU, by kromě toho vydání první takovéto karty navíc ještě mohlo znamenat, že tato překážka padla. Pokud je to pravda, pak existuje šance, že kromě tohoto PowerColoru se plus minus ve stejné době a také ještě před Vánoci objeví i nereferenční Vegy dalších výrobců.

Byl pro vás článek přínosný?