Hlavní navigace

Odemkněte si dveře na dálku: Netatmo představilo chytrý zámek a klíč

6. 1. 2020

Sdílet

Netatmo přichází s dalším produktem pro chytrou domácnost. Po termostatech, zvonku, kamerách a zabezpečení je tu chytrý zámek, respektive chytrý klíč. Cylindrickou vložku a sadu programovatelných klíčů fungujících přes Bluetoth a NFC lze opět ovládat ze společné aplikace Netatmo Security. Cena zatím nebyla oznámena.

Zámek funguje tak, že si ve svých dveřích vyměníte vložku za tu od Netatma. Odemykat jej lze přes aplikaci, ale i standardně klíčem. Odemykat aplikací by při běžném provozu domácnosti nebylo pohodlné. V balení dostanete tři klíče, které lze „naprogramovat“, přiřadit je k zámku a dát jim práva. Tyto klíče samozřejmě nemají žádné drážky ani zuby, ale zámek je rozpozná. Kvůli bezpečnosti nejsou žádná data uložena v cloudu, ale veškerá přístupová práva si pamatuje samotný zámek (vložka). S ní pak komunikujete přes aplikaci, a to i na dálku. Netatmo stejně jako u kamery poskytuje VPN server, přičemž za používání nic neplatíte. Netatmo Zámek splňuje certifikáty pro zámky A2P*, BZ+ a SKG***

  • A2P je francouzký certifikát bezpečnosti a jedna hvězdička označuje odolnost na náhodné vloupání. Dvě hvězdičky by už znamenaly odolnost proti zlodějům (burglar) a tři odolnost proti profesionálům.
  • SKG je holandská norma (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) a tři hvězdičky znamenají, že takový zámek odolá vloupání po dobu pěti minut i v případě, že má lupič rozsáhlou sadu nástrojů pro otevření.
  • BZ+ je nejvyšší stupeň odolnosti proti tahu podle institutu VdS.

Společnost Neatmo není uvedeno přímo jako výrobce, který obdržel tyto standardy, ale je praděpodobné, že vnitřní část zámku má od nějakého výrobce zámků (například Assa Abloy). Což je jen dobře.

Nemělo by se proto stát, že zloděj zámek například vylomí nebo otevře pomocí šperháku. Naopak uživatel může dveře odemknout i na dálku třeba z dovolené. Jak je vidět z fotografií, vložka ze dveří docela hodně vystupuje do prostoru. O napájení se stará baterie, která má vydržet dva roky. Jakmile začne hrozit vybití, dostanete při odemykání či zamykání zukový signál.

Tip: Netatmo představilo chytré zabezpečení domácnosti (IFA)

Tip: Inteligentní zvonek Netatmo Doorbell je nový chytrý videovrátný

„Inteligentní Zámek a Klíče Netatmo zvyšují bezpečnost domova a zároveň poskytují našim
uživatelům větší autonomii v běžném životě. Uživatel otevře nebo zavře dveře ze svého
chytrého telefonu, a nemusí tak čekat celou věčnost na zámečníka, když své klíče
zapomene v práci nebo uvnitř bytu“, vysvětluje Fred Potter, zakladatel společnosti Netatmo. Netatmo dnes patří pod francouzkého výrobce Legrand, výrobce elektrické infrastruktury. Cena se předpokládá v rozmezí 350 až 400 Euro.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.