Hlavní navigace

Netatmo Security: zabezpečení domu obličejem místo pinu (recenze)

2. 1. 2020

Sdílet

Francouzská firma Netatmo už dávno není jen výrobcem domácí meteostanice (ač to má v názvu). Dělá produkty pro chytrou domácnost a v září představila svůj další produkt – zabezpečení bytu pomocí senzorů, upgradované interiérové kamery a sirény. Vyzkoušeli jsme Netatmo Security.

Produkt sestává ze tří samostatných zařízení a Netatmo je prodává zvlášť, ale i v jednom balíku za zhruba deset tisíc korun. Cetrálním bodem je upravená kamera Welcome – pokud ji máte již z dřívějška jako samostatný produkt, měla by po upgradu firmware jít použít i v systému Security. Ke kameře dostanetev balení tři čidla na dveře a okna a posledním prvkem je siréna. Nutno zmínit, že systém bude fungovat i bez čidel a sirény, případně pouze s jedním doplňkem. Stejně tak jej můžete rozšířit o více kamer i více čidel podle toho, kolik chcete zabezpečit vstupů. Designově k sobě tyto tři prvky příliš nepasují, ale v bytě budou stejně každý jinde. Kamera vypadá jako původní meteostanice, čidlo musí mít tvar vhodný k nalepení na dveře a siréna je zkrátka kulatý reproduktor. Čidla a siréna potřebují baterie, ale sirénu by šlo napájet i přes adaptér s koncovkou microUSB. Jen není v balení a na zdi či u stropu by to zřejmě nevypadalo úplně dobře. Kamera zase vyžaduje zásuvku a ethernet. Od běžných zabezpečovacích zařízení se Netatmo docela liší. Čidla nejsou v páru a nemusíte lepit jednu část na rám a druhou na dveře. Jediný modul má v sobě otřesové čidlo i gyroskop a hlásí nejen otevření/zavření , ale i zabouchání na dveře. Citlivost lze nastavovat pro jednotlivá čidla zvlášť. Každé čidlo pohání dvě mikrotužkové baterie a na příslušné místo jej nalepíte. Po případném slepení si musíte pro další nalepení

Netatmo Security obr5
Netatmo Security obr5
Netatmo Security obr4
Netatmo Security obr4

Samotná kamera Welcome je centrálním bodem celého systému. Kromě Wi-Fi může být připojená i přes drátovou síť a nemůže běžet na baterie. Je vždy nutné ji mít někde u zásuvky. Válcovým tělem připomíná meteostanici a doporučuji ji umístit někde mimo dosah domácích zvířat, jinak na svém místě nevydrží. Napevno ji umístit nelze. Leda byste si vyrobili nějaký domácí držák. Na kameře je červená dioda, která informuje o tom, že je pořizován záznam.

Netatmo Security obr6
Netatmo Security obr6
Netatmo Security obr2
Netatmo Security obr2

Veškeré záznamy zůstávají na microSD kartě (16 GB) kamery a nenahrávají se na servery Netatma – výrobce to zamýšlel. Máte k nim vzdálený přístup přes aplikaci, ale můžete nastavit i jejich odesílání na vlastní FTP či na Dropbox. Ani v případě odcizení SD karty by se nikdo neměl dostat k záznamům, v počítači karta, potažmo záznamy přečíst nejdou.

Aplikace

Celé to ovládáte přes aplikaci Security, která mi ale nepřijde příliš intuitivní. Nejprve nainstalujete jednotlivé moduly a pojmenujete je podle umístění. Nabízí se přednastavené „okno“ či „dveře“, pokrýt můžete i více domů/bytů, aplikace k tomu přímo vybízí.

Celý bezpečnostní systém Netatma je založen na rozpoznávání tváří a práci s nimi. Kamera se učí a postupně zpřesňuje rozpoznávání známých obličejů. Samozřejmě jí na začátku musíte potvrdit, které jsou ty vaše, později vám aplikace předhodí k rozpoznání další neznámé obličeje pod různými úhly a vy je musíte ručně přiřadit. Poté je již rozpoznávání přesnější, nicméně v počátcích provozu budete mít telefon zahlcený notifikacemi. Kamera snímá okolí v širokém úhlu 170° a i za velmi špatné viditelnosti (v noci).

Netatmo Security obr16
Netatmo Security obr16
Netatmo Security obr15
Netatmo Security obr15
Netatmo Security obr19
Netatmo Security obr19

Měl jsem kameru na horším místě, kde mohla obličeje snímat z větší vzdálenosti, ale zvládla to celkem dobře. Jenže opravdu dobře rozpoznávat se naučí třeba až po měsíci provozu a stoprocentní to není nikdy. Idea Netatma je přitom taková, že kamera bude mít přehled, kdo z členů domácnosti je doma a kdy není doma nikdo, aby podle toho nastavila pravidla. Navíc pokud vás kamera neuvidí celý den, přepne se do módu, že jste prostě nějak odešli a aktivuje vyšší zabezpečení.

Přijde mi, že takto to nemůže nikdy fungovat, pokud nebudete mít kameru hned proti jediným vstupním dveřím v ideální výšce. Osoby v čepici například rozpoznává mnohem hůře. Na druhou stranu se chlubí i rozpoznáváním zvířat, jenže já měl kameru ve výšce, kdy naši kočku sice nenajde, ale ani s ní nepřijde do styku.

Netatmo alarm system

Jednotlivé moduly jsou připojené bezdrátově ke kameře, ale signál má poměrně krátký dosah. Řekl bych tak o polovinu slabší (podle indikátoru v aplikaci), než běžné zařízení s Wi-Fi. Pro rozlehlý dům už musíte rozmístění čidel dobře zvážit.

V případě, že se k vám někdo dobývá, můžete na dálku aktivovat štěkání psa či pláč dítěte, ale i zde se projeví slabší hardware kamery. Všechno trvá příliš dlouho, zpoždění po spuštění příkazu je v řádech desítek sekund. Kamera má dost práce s rozeznáváním obličejů, nevyužívá k tomu žádného výpočetního výkonu někde v cloudu, což je obdivuhodné, ale v tom případě měla mít silnější hardware.

Je to znát i když se chcete podívat na nějaké video a rychle se přepnout na jiné. Trvá to příliš dlouho. Ke kameře se však můžete připojit odkudkoliv, Netatmo k tomu transparentně poskytuje vlastní VPN server, aniž byste cokoliv museli nastavovat. Za nic z toho pak už Netatmu neplatíte.

Netatmo Bezpečnostní systém Netatmo Bezpečnostní systém

Hodnocení

Netatmo Security je zajímavý produkt, který ještě úplně nedospěl. Užitečné funkce nelze použít vždy, respektive se na ně nelze stoprocentně spolehnout. A u tohoto typu produktu je právě stoprocentní úspěšnost důležitá. Přístup Netatma k bezpečnosti je chválihodný, ale zařízení je zkrátka pomalé. K čidlům nelze napojit kabeláž, kterou řada novostaveb disponuje, ani pro napájení. Výdrž je sice velká, ale kabel je prostě kabel.

Šikovné funkce postrádají robustní zázemí a hodně záleží na provedení bytu a umístění kamery. Do všech domácností ji použít nelze, neboť musí být umístěná u dveří, ale současně i vidět na místa, kde se přes den pohybujete. Můžete si ale pořídit i samotnou kameru a spolehnout se na notifikace v telefonu, její cena je zhruba 4500 Kč. A až poté se rozhodnout, zda se vám vyplatí dokoupit další části.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.