Hlavní navigace

Netbookům zvoní hrana. Konečně!

9. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak vlastně slovíčko netbook vzniklo? Dlouho po něm nebylo ani vidu, ani slechu. Když Asus přišel na trh s prvním minibookem, dnes již legendárním modelem Asus Eee PC 701, nikdo o netboocích neměl ani ponětí. Sám Asus označoval sedmsetjedničku zkratkou ULPC, která reprezentuje název Ultra Low-Cost PC. Volně bychom to mohli přeložit přibližně jako Ultralevné PC. Toto označení, které ostatně Asus pro svou řadu Eee PC používá dodnes, velmi dobře vystihuje podstatu této třídy zařízení.

Přibližně v této době jsme řešili, jak těmto přístrojům říkat česky, protože zkratka ULPC nám nepřišla jako snadno zapamatovatelná, natož rodilým mluvčím bez problémů vyslovitelná. Postupem času jsme se nejvíce přiklonili k označení "mininotebook", ve zkráceném tvaru též "minibook". Toto označení, přestože je tvořeno z anglických slov, je dostatečně srozumitelné i neangličtinářům a dobře tak vystihuje tato zařízení, která jsou především malými notebooky. Stále zde také zbývá prostor pro klasické notebooky i pro malé a exkluzivní (a patřičně drahé) subnotebooky.


Jediný počítač na světě, kterému kdy řekneme Netbook...

Téměř rok jsme si tak bez starostí žili s minibooky u nás a ULPC v zahraničí, až přišel Intel a na své tiskové konferenci představil procesor Intel Atom. A současně s ním se rozhodl začít tlačit obtížně vysvětlitelný název "Netbook" pro tyto přístroje, pro které nikdo žádný nový název nepotřeboval. To by ostatně nikoho nepřekvapilo: čas od času se vždy najde nějaká společnost, která si nově vymyšleným termínem snaží celé odvětví přivlastnit. Překvapivé však bylo, jak rychle se toto označení rozšířilo nejen v anglicky mluvícím světě, ale - což je ještě více nepochopitelné - také v ostatních zemích.

Vsuvka první: vždyť co to znamená "netbook"? Podle představ Intelu zařízení, které je stále připojeno k internetu. Slyšíte tu aroganci? Prohlašovat o zařízení, jehož jedinou možností konektivity je lokálně omezená Wi-Fi, že nabízí neustálé připojení k internetu? Vždyť první minibooky málokdy obsahovaly například Bluetooth nebo 3G modul, se kterými by teprve byly schopny se k této myšlence přiblížit. Promiňte pánové, co je "net" na přístroji, jehož konektivita je silně omezena?

Navíc se objevil problém, na který byl Intel některými novináři upozorněn již na původní tiskové konferenci: slovo netbook Intel nevymyslel, ale pouze použil. Označení Netbook je totiž již po řadu let ochrannou známkou britské společnosti Psion, která mininotebooky s tímto označením vyráběla již před více než pěti lety. Zatímco na zmíněné tiskové konferenci vše přešel Intel hrou do autu, nyní se Psion o svá práva přihlásil (jedná se o U. S. Trademark 75,215,401 a o Community Trade Mark 000428250).

Vsuvka druhá: co byly Netbooky? Psion Netbook byl přímým nástupcem modelu Psion Series 7, se kterým sdílel stejné tělo. Byl osazen procesorem StrongARM taktovaným na frekvenci 190 MHz, nabízel 32 MB RAM rozšiřitelné na 64 MB. Na jedno nabití akumulátoru dokázal Netbook pracovat až devět hodin. Jeho operačním systémem by EPOC (předchůdce dnešního Symbianu), později také Windows CE u modelu Netbook Pro. Řada Netbook byla ukončena roku 2003.

Není tedy s podivem, že se Psion začal domáhat dodržování svých práv na ochrannou známku. Obeslal již výrobce, které žádá o nepoužívání toho názvu a oslovit také ostatní subjekty. Mnohé z nich již oprávněný nárok Psionu uznaly, mezi největšími stojí za zmínku společnost Google. Ten okamžitě zablokoval použití jakékoli varianty slova "netbook" ve všech reklamních zprávách poskytovaných prostřednicvím služby Ad-Sense a pracuje podle dostupných informací na úpravě výstupů svého vyhledávače. Pokud tak během několika následujících dnů zadáte slovo "netbook" do vyhledávacího okénka Googlu, uvidíte na prvních místech informace o Psionu.

V zahraničních diskusích se také rozhořely vášnivé spory o tom, kdo je v právu. Někteří diskutující pak argumentovali tím, že na stránkách encyklopedie Wikipedia je uvedeno, že slovo netbook znamená to, co tvrdí Intel. Vítr z plachet jim však vzala sama Wikipedia, která slíbila upravit zmíněná hesla tak, aby odpovídala skutečnému právnímu stavu.

Vsuvka třetí: vyzkoušejte si v praxi pochopení tohoto slova ve srovnání s v Česku používaným ekvivalentem minibook. Doporučujeme vyhledat dostatečně IT nepolíbeného uživatele (skvělými subjekty jsou starší ročníky nevládnoucí angličtinou) a zeptat se jich, co si představí pod pojmem "mininotebook" a "netbook". V našem případě jsme dosáhli více než devadesátiprocentní úspěšnosti při pochoptení, co vlastně minibook je.

Současný vývoj okolo označení Netbook v redakci vítáme. Nejde o to, že by nás někdo dokázal přinutit používat jej namísto pochopitelnějšího minibooku, ale o to, že nebudeme muset v každé třetí diskusi vysvětlovat, proč nepoužíváme označení netbook stejně jako ostatní. Protože je to pitomost, proto!

Vsuvka závěrečná: na kterou stranu se v tomto případě stavíte? Je pro vás stravitelnější označení "minibook", nebo "netbook"? Nebo snad ULPC?

 

Byl pro vás článek přínosný?