Hlavní navigace

Netflix na Androidu přechází na AV1. Slibuje 20% úsporu dat

Sdílet

Největší online videopůjčovna včera oznámila velkou novinku, Netflix začal v aplikaci pro Android využívat kompresi AV1. Nadějný open source formát, ve kterém našli vzácnou shodu výrobci hardwaru, softwaru i poskytovatelé obsahu, je přímým rivalem licencemi zatížené komprese H.265 (HEVC). Doposud ale bylo jeho rozšíření spíš sporadické.

Firma si od přechodu na AV1 slibuje 20% zvýšení efektivity oproti současnému formátu VP9. Jinými slovy – video o stejné kvalitě spotřebuje o pětinu méně dat. Z dlouhodobého hlediska to bude mít velký dopad i na internetový provoz. Podle společnosti Sandvine se Netflix na celkovém množství stažených dat v celém světě podílí z téměř 13 %. Video obecně pak tvoří 60 % trafficu, takže použití úspornějších formátů je v zájmu všech.

Netflix chce do budoucna používat AV1 všude, ale nasazení na mobilech upřednostnil kvůli omezeným datovým tarifům. V nastavení aplikace by se měla objevit nová položka „Save Data“, která použití AV1 povolí. U sebe ji ale zatím nevidím. Netflix využívá open source dekodér dav1d, který je součástí také přehrávače VLC nebo knihoven FFmpeg. Netflix se dokonce podílel (technicky i finančně) na optimalizaci dav1da pro přehrávání videí s 10bitovou barevnou hloubkou, kterou firma využívá spolu s HDR.

Méně dat, ale vyšší spotřeba

O čem Netflix nemluví, jsou zvýšené hardwarové nároky. Komprese do AV1 dnes zabere více procesorového času, což ale diváky nemusí trápit. Pocítit by ale naopak měli to, že i přehrávání bude náročnější. Zatímco pro VP9, H.264 nebo dnes už i H.265 jsou hardwarové dekodéry přímou součástí mobilních čipsetů, s AV1 si přímo poradí je na podzim uvedený MediaTek Dimensity 1000. V drtivé většině případů tak video projde softwarový dekodérem (tj. přes CPU), což zvýší spotřebu zařízení a logicky také sníží výdrž. Netflix nicméně avizuje, že spolupracuje s výrobci zařízení a čipsetů, aby podporu pro AV1 zahrnuli také.

Alliance for Open Media, která se stará o vývoj AV1, má mezi členy AMD, Apple, ARM, Broadcom, IBM, Intel, Nvidii, Realtek nebo Samsung, takže lze očekávat, že se v jejich čipech patřičné dekódér opravdu objeví. Někdy… Členy aliance ale nejsou Qualcomm nebo Huawei, což jsou dva z nejvýznamnějších výrobců čipů pro smartphony a tablety. Reálně to ovšem nemusí nic znamenat. MediaTek ve sdružení také není a paradoxně je přitom první, který AV1 podporuje.

PS: Na YouTubu si můžete AV1 vyzkoušet na počítačích, stačí v nastavení tento formát vynutit.

Zdroj: Netflix

Byl pro vás článek přínosný?