Hlavní navigace

Netflix hledá náhradu za JPEG. Chce menší a kvalitnější náhledové obrázky

17. 2. 2020

Sdílet

Jen to jen pár dní, co Netflix začal nabízet video i v úspornějším formátu AV1. Největší placená videotéka by do budoucna chtěla nasadit modernější kompresi i pro obrázky. Její aplikace pro všechny platformy je totiž tvořena desítkami náhledů filmů či seriálů a účinnější formát by pro Netflix znamenal citelnou úsporu uložených a odesílaných dat.

A nejen to, obrázky by mohly být v lepší kvalitě. Firma v současnosti využívá formát JPEG, který už značně zastaral. Aby také ne, když pochází už z roku 1992. Jeho kompresní poměr je překonaný a jeho vlastnosti nedostačují tomu, co Netflix vyžaduje. Nezvládá 10bitovou barevnou hloubku ani HDR. JPEG navíc neumí hezky zobrazit text či velké jednobarevné plochy. Nepodporuje průhlednost ani bezztrátovou kompresi.

To všechno přitom zvládne nový formát AVIF, který vychází z AV1. Netflix jej navíc otestoval na 750 obrázcích v různých rozlišeních a při použití barevného vzorkování 4:4:4 i 4:2:0 a vyšel mu jako momentálně nejlepší možná náhrada. Dle testu nabídl při srovnatelné kvalitě s JPEGem o 45 až 74 % menší velikost souboru. Rovnat se mu mohl jen HEIF (odvozený od HEVC), který je ovšem patentově zatížený. JPEG 2000 i WebP propadly. Nadějný JPEG XT, který je navíc zpětně kompatibilní s JPEGem, Netflix bohužel netestoval.

TIP: Windows 10 verze 1903 podporuje nový obrázkový formát AVIF

S nasazením AVIFu však Netflix nikam nespěchá. Stále jde o mladý formát, jehož enkodéry a dekodéry nejsou tak dobře optimalizované a chybí mu podpora v klíčových aplikacích.

Zdroj: Netflix

Byl pro vás článek přínosný?