Hlavní navigace

Netflix po obrazu zlepšuje také zvuk. Slibuje studiovou kvalitu

Sdílet


Největší online videotéka již od roku 2010 streamuje prostorový 5.1 zvuk Dolby Digital Plus, od roku 2016 podporuje také špičkový formát Dolby Atmos. Oproti zvukovým stopám stjných formátů dostupných na discích Blu-ray ale jejich kvalita byla slabší. Netflix šetřil internetovým pásmem. To se ale mění.

Firma včera prozradila, že kvalitu obou formátů navýší. Nabídne vyšší datové toky a vůbec poprvé také adaptivní streaming. U videa je běžné, že se kvalita/rozlišení mění dynamicky podle rychlosti připojení, u zvuku ale Netflix až doteď používal statický model. Nově ale bude bitrate audia průběžně upravovat stejně jako u videa.

TIP: Netflix už má skoro 150 milionů předplatitelů

DD+ doposud využíval datový tok jen 192 kb/s, což Netflix považoval za dobrou kvalitu. Teď ovšem může stoupnout až na 640 kb/s a nabídnout více zvukových detailů, které předtím komprese skryla. U Atmosu se tok z původních 448 kb/s může zvyšovat až na 768 kb/s. Více informací najdete na technickém blogu Netflixu.

Netflix nově hovoří o studiové kvalitě zvuku. Stále sice využívá ztrátovou kompresi, ale jeho kvalita je prý perceptuálně nerozlišitelná od té, kterou nabízejí kina nebo Ultra HD Blu-raye.

Dolba Atmos je dostupný jen u nejvyššího tarifu Premium v ceně 319 Kč měsíčně. Ten jako jediný nabízí i video ve 4K a HDR, navíc lze streamovat až na čtyři zařízení současně.

TIP: Netflix posiluje. Nabírá překladatele a rychle přidává nové titulky

Zdroj: Netflix

Byl pro vás článek přínosný?