Hlavní navigace

Netgear WNDR4000 – bezdrát bez brzd

26. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Znáte to – šéf vám dovolí odejít z práce dřív domů, zvláště když slíbíte, že dopracujete aktuální projekt. Zoufale běháte po kanceláři a snažíte se najít volnou síťovou zásuvku s gigabitovým ethernetem, aby kopírování kompletní složky bylo co nejrychlejší. Hledáte marně.

Nezbývá nic jiného, než se posadit zpět ke stolu, připojit zastaralou Wi-Fi a koukat, jak pomalé máte v práci připojení. S trochou smůly se kolega o stůl vedle trápí stejným problémem (a okrádá vás tak o konektivitu).

Netgear WNDR4000 vám jistě vytrhne trn z paty – podporuje simultánní přenos po frekvenci 2,4 GHz a 5 GHz. Na více využívaném pásmu 2,4 GHz dosahuje maximální rychlosti 300 Mb/s, v druhém pak 450 Mb/s. Z výše uvedených rychlostí snadno odvodíte, že nový router splňuje specifikace 802.11 a/b/g/n Wi-Fi standardu.

Netgear WNDR4000

Zařízení má zabudovaný čtyřportový switch (přepínač), ten poskytuje maximální rychlost přenosu 1 Gb/s. Ne zcela obvyklá je rychlost portu pro připojení k vnější síti (WAN), zastavila se taktéž na 1 Gb/s. Jedním z prvních routerů s touto výbavou byl Airlive GW-300NAS (na který jsme vás samozřejmě upozornili).

Třešničkou na dortu je jeden USB port, který můžete využít pro připojení externího disku. Výrobce se nezmiňuje o možnosti využít router jakožto tiskový server.

Netgear WNDR4000

Hlavním konkurentem tohoto modelu však bude nejspíš Linksys E4200, který taktéž zvládá simultánní přenos, zároveň pro něj hovoří i o něco zvučnější jméno na poli síťových prvků. Rozhodující tak bude cena a postupem času jistě přibývající testy celkové propustnosti zařízení.

Netgear již údajně rozesílá první dodávky svým velkým partnerům, dostupnost odhaduji v řádu dnů, maximálně týdnů. Výrobcem doporučená cena se zastavila na $180, tedy přibližně 3700 Kč.

Zdroj: Engadget, Netgear

Byl pro vás článek přínosný?