Hlavní navigace

Neuronová síť Googlu umí rozeznat 90 % čísel domů ve Street View

17. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google nevyužívá neuronové sítě jen kvůli hledání koček na YouTubu. Nasazuje je i pro ověřování adres ve Street View. Auta pořizují v ulicích snímky, Google na domech vyhledává čísla, porovnává je s vlastní nakoupenou databází adres a podle toho pak zpřesňuje mapy.

Správně rozpoznaná čísla domů
Správně rozpoznaná čísla domů

Jeho neuronová síť už pomocí OCR převedla desítky milionů čísel, a to s 90% úspěšností. V učení síti pomáhají i uživatelé, Google totiž před dvěma lety zavedl čísla domů do svého protispamového systému reCAPTCHA. CAPTCHA obecně slouží Turringův test, který má na webu rozlišit člověka a robota. Tyto systémy se pak využívají v diskuzích, při registracích apod., aby automatičtí boti nemohli zahltit server spoustou spamu. Uživatel přitom musí přečíst různě deformovaný text nebo číslo.

Problematická čísla domů
Problematická čísla domů

Aktuální pokus Googlu zjistil, že ani nejtěžší forma reCAPTCHA není pro jeho neuronový systém těžkým oříškem. Deformovaný text převedl s 99% přesností. I proto loni test reCAPTCHA hodně zjednodušil, resp. odstupňoval. Doplněk na stránce dokáže podle chování uživatele předem určit, jestli je to člověk, nebo robot. Lidé díky tomu uvidí jednoduchý číselný kód, na roboty aplikuje výrazně zkreslený text.

reCAPTCHA
reCAPTCHA

Detaily studie najdete v tomto dokumentu v PDF. Google v něm mimo jiné zmiňuje, jaká čísla domů mu dělají problém. Obecně jsou to ta organizovaná vertikálně, někdy těžko rozlišuje číslice 1 a 7, často je na domech více čísel nebo některá prostě chybí – upadla.

 

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?