Hlavní navigace

Neuvěřitelné: Intel je ve ztrátě. Tržby a marže se mu v Q2 propadly mnohem hůř, než kdokoli čekal

29. 7. 2022

Sdílet

Zdroj: Intel
Za deset let, co autor píše pro Cnews.cz, jsou nyní oznámené hospodářské výsledky ty nejhorší, jaké u Intelu byly k vidění. Firma nikdy takto nezaostala za očekáváním. V Q2 2022 Intel nejenže neměl několikamiliardový zisk, který už se zdál být automatickou věcí, zisk tentokrát nebyl žádný.

Od finančních výsledků Intelu asi málokdo očekává nějaká dramata (zatímco takové AMD mezi lety 2014 až 2017…). Ale aktuální výsledky za druhé čtvrtletí jsou úplně někde jinde, než se čekalo. Překvapily asi nejen nás, ale i finanční analytiky a burzu, na níž v reakci výrazně padala cena akcií.

Obvykle se na začátku těchto zpráv poohlížíme pro kontext na to, jaký výhled, prognózu či plán firma uváděla na toto období v předchozích výsledcích. Zde to je hodně na místě. Po konci Q1 2022 Intel očekával tržby ve výši 18,0 miliardy $. Nicméně byli jsme zvyklí, že realita nakonec bývá u Intelu výš. Reálné výsledky dopadly ale výrazně hůře a je to o to překvapivější, že Intel nevydal předběžné varování, což bývá v podobných případech někdy činěno.

Tržby o 2,7 miliardy $ horší, než se čekalo

Včera Intel oznámil, že „výsledky za druhý kvartál skončily pod standardem, který by měl pro firmu a akcionáře platit“ a tržby skončily hluboko pod odhadem: za Q2 2022 jsou jenom 15,321 miliardy $. Je to meziroční zhoršení o 22 % proti druhému čtvrtletí roku 2021 (tehdy 19,6 miliardy $) při GAAP účtování. Při non-GAAP to vypadá o něco lépe s jen 17% propadem. Intel sám kriticky připomíná, že tržby jsou o 2,7 miliardy $ pod prognózou uváděnou v dubnu.

Nejen tržby šly takto drsně dolů proti plánu, ale také hrubé marže. Intel je očekával okolo 48 % (51 % non-GAAP), ale nakonec jsou jen ve výši 36,5 % (což je obzvlášť těžký pád v meziročním srovnání, v Q2 2011 měl Intel hrubou marži 57,1 %). V non-GAAP účtování je to o něco lepších 44,8 %.

Finanční výsledky Intelu za Q2 2022 Finanční výsledky Intelu za Q2 2022 (zdroj: Intel)

Marže pod 40 % jsou něco, co jsme vídávali u AMD v jeho krizových letech před vydáním Ryzenů, kdy měla tato konkurenční společnost trvale větší nebo menší ztráty. Intel má štěstí, že objemy prodejů jsou u něj někde úplně jinde, ale přesto se dostal do ztráty. Jeho provozní marže (po odečtení fixních nákladů) byla minus 4,6 % a firma zaznamenala čistou ztrátu 454 milionů $. Přepočteno na jednu akcii je to ztráta 11 centů. Provozní ztráta byla jinak ještě vyšší (700 milionů), ale Intelu pomohl daňový bonus (vrácených 455 milionů $).

V non-GAAP účtování Intelu vychází čistý zisk 1,2 miliardy dolarů (29 centů za akcii), toto je však jen díky tomu, že non-GAAP metodika ignoruje některé investiční, restrukturalizační a podobné jednorázové výdaje.

Akcie Intelu zareagovaly na tuto zprávu v době po standardním obchodování (after hours) poměrně velkým propadem, z 39,71 $ ztratily až desetinu, později se vrátily nad 36 $. Je však možné, že je potká další pokles, až dnes začne standardní denní obchodování.

Intel srazila kombinace několika faktorů

Podle šéfa Patricka Gelsingera je za tímto neúspěchem kombinace faktorů. Největším je údajně makroekonomický propad ve světě. Dochází k cyklickému zpomalení, Intel uvádí, že jeho celkový adresovatelný trh s PC se například v roce 2022 zmenší o 10 %. Ale navíc k tomu údajně přispívají trvající problémy v dodavatelských řetězcích.

Finační výsledky Intelu za Q2 2022 makroekonomická sitauce Finanční výsledky Intelu za Q2 2022, makroekonomická situace (zdroj: Intel)

Nicméně část příčin je podle Intelu i v jeho vlastní strategii a výkonu. Mimo jiného totiž asi firma pro sebe dopad makroekonomického ochlazení krátkodobě zhoršila tím, že včas nepřibrzdila a přezásobila trh. Za nečekaně dramatickým propadem tržeb by mělo totiž být také to, že klienti Intelu mají příliš vysoké skladové zásoby. V situaci, kdy na tom světová ekonomika není dobře, se teď snaží své skladové zásoby (které byly v předchozí čipové krizi naopak žádané) zredukovat, a tím pádem snížili své objednávky nového zboží.

Toto je naštěstí pro Intel přechodná věc – až bude redukování skladů ukončeno, vrátí se průměrné kvartální prodeje o něco výš. Jenže Intel přiznává také, že část zhoršených tržeb je způsobená i tlakem konkurence – AMD, případně výrobci procesorů ARM mu buď ubrali tržní podíl, nebo jejich konkurenční působení vedlo ke snížení cen. A toto je faktor, který může působit dlouhodoběji.

Výsledky divizí: velký výpadek v PC a serverech

Výsledky jednotlivých divizí ukazují, odkud vítr vane. Client Computing Group (víceméně divize PC) zaznamenala tržby 7,7 miliardy, což je o 25 % horší než před rokem. Je to poklesem poptávky na spotřebitelském trhu a ve školství, plus důsledek toho, že výrobci PC redukují skladové zásoby.

Finační výsledky Intelu za Q2 2022 divize PC Finanční výsledky Intelu za Q2 2022, divize PC (zdroj: Intel)

Podobné je to v serverové divizi, té klesly tržby meziročně o 16 %, nyní v Q2 2022 měla tržby 4,6 miliardy dolarů. Zde Intel také cituje redukce skladových zásob na straně výrobců serverů, ale také prý došlo ke snižování cen a obecně Intel pociťoval vliv konkurence (což asi mohlo mít negativní vliv jak na ceny, tak na tržní podíl).

Finační výsledky Intelu za Q2 2022 serverová divize Finanční výsledky Intelu za Q2 2022, serverová divize (zdroj: Intel)

Intelu se dařilo v embedded trhu – divize Network and Edge Group měla meziroční nárůst o 11 % a její tržby byly 2,3 miliardy $. Toto jsou prodeje síťových adaptérů, ale také například procesorů Xeon D nebo serverových Atomů (které Intel směřuje zejména do síťové a telekomunikační infrastruktury). Automobilové čipy Mobileye měly nárůst tržeb dokonce o 41 %, na 460 milionů $, takže začínají být významným zdrojem tržeb.

Finační výsledky Intelu za Q2 2022 ostatní divize Finanční výsledky Intelu za Q2 2022, ostatní divize (zdroj: Intel)

Ještě divize GPU a akcelerátorů AI (Accelerated Computing Systems and Graphics Group) šla o 5 % nahoru, ale její tržby byly jen 186 milionů $. Naopak pohoršila si foundry divize (Intel Foundry Services) nabízející zakázkovou výrobu čipů pro externí klienty. Její tržby byly jen 122 milionů $, což je o 54 % méně než před rokem. Jen před pár dny bylo oznámeno, že o její služby má zájem MediaTek, ale ještě není jasné, jak velký byznys z toho pro Intel bude.

Více: Velký úlovek pro Intel: největší výrobce telefonních SoC si vybral pro své čipy jeho továrny

Finanční výsledky Intelu za Q2 2022 rozdělené na jednotlivé divize Finanční výsledky Intelu za Q2 2022 rozdělené na jednotlivé divize (zdroj: Intel)

Další výhled…

Zejména vliv toho, jak odběratelé zmenšují skladové zásoby, by měl být spíš přechodný (prodeje se kvůli němu dostanou pod dlouhodobý průměr, ale jen na určitý čas). Intel uvádí, že jeho hrubá marže by se měla zotavit, respektive se vrátit do rozsahu, kde ji firma plánovala mít (tedy snad někde okolo 50 %), během čtvrtého kvartálu. Ten třetí bude asi pořád zasažený stejnými vlivy, které poznamenaly překvapivě neúspěšný druhý kvartál.

Tržby za Q3 2022 jsou opět očekávány „jen“ v rozpětí 15–16 miliard dolarů, což by bylo meziroční zhoršení o 12–17 % proti 19,2 miliardám $ utrženým v Q3 2021. Hrubá marže by se už ale měla výrazně zotavit na 43,2 % a Intel očekává ziskovost, asi 12 centů za jednu akcii (dle GAAP metodiky).

Prognóza Intelu na Q3 2020 Prognóza Intelu na Q3 2022 (zdroj: Intel)

Výhled na celý rok je logicky výrazně zasažen špatnými výsledky za Q2 (a Q3 ve výhledu). Intel nyní už očekává celoroční tržby jen 65–68 miliard dolarů, což by bylo o 9–13 % horší číslo, než čeho Intel dosáhl loni (v dosud nejlepším roku své historie). Pro srovnání předchozí odhad Intelu na rok 2022 očekával tržby 73–79 miliard dolarů. Hrubá marže za celý rok je očekávaná okolo 44,8 %. Za celý zisk by ale Intel měl díky lepším výsledkům v Q1 a asi i Q4 být v zisku, jenž by měl prý dělat okolo 2,57 $ na jednu akcii.

Prognóza Intelu na celý rok 2022 Prognóza Intelu na celý rok 2022 (zdroj: Intel)

Na druhou stranu makroekonomická situace (nemluvě o bezpečnostní) ještě nemusela říct své poslední neblahé slovo, takže je asi třeba počítat s tím, že by se ještě tyto prognózy mohly dál zhoršit. Nicméně Intel teď je s jejich uváděním asi po tomto výprasku opatrnější, takže mohou být záměrně konzervativní.

Hubená doba pro všechny, nebo jen pro Intel?

Po těchto výsledcích, které se asi dají vzhledem k tomu, jak spolehlivá mašina na peníze Intel obvykle je, bez přehánění popisovat přirovnáními o studených sprchách a podobným výrazivem, budou asi s napětím vyhlíženy výsledky konkurence. AMD oznamuje své v příštím týdnu a je asi možné, že efekt zhoršující se světové ekonomiky (poptávky) a likvidovaných skladových zásob zasáhne negativně také jeho hospodářské výsledky. AMD sice nevydalo varování o zhoršených tržbách, to ale neudělal ani Intel.

Procesor Intel Alder Lake pro desktop 1600 Procesor Intel Alder Lake pro desktop (zdroj: Intel)

Na druhou stranu by AMD mohlo zažít menší otřes, pokud se mu v kvartálu podařilo vzít nějaký tržní podíl právě Intelu, což by mohlo vzhledem k jeho celkově menším prodejům horší celkovou poptávku trhu kompenzovat. Na druhou stranu ale AMD asi zasáhne navíc ještě propad prodejů GPU kvůli prasknutí kryptobubliny. Takže turbulence nejsou vyloučené.

Zdroj: Intel

Byl pro vás článek přínosný?