Hlavní navigace

Next-gen GPU nVidia vyvíjena jako Fermi?

22. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Příští generace GPU Nvidia možná opravdu nenese kódové označení GT300 ani G300. První náznak na toto téma mi poskytl PR společnosti Nvidia pro CEE. Dle jeho slov všichni novináři připravovaný výrobek jejich společnosti označují špatně. To samé tvrdil i o specifikacích, které postupně pronikaly do spekulativních aktualit hardwarových webů.

Dle sestavených střípků z neověřitelných informací se rýsoval grafický čip s 512 stream procesory (MIMD) o frekvenci 1600 MHz, taktem jádra 700 až 800 MHz, 2,4 mld. tranzistorů a 512bitovou paměťovou sběrnicí s podporou GDDR5. Plocha jádra měla být s 40nm výrobním postupem asi 490 milimetrů čtverečních, výkon měl dosahovat 2,46 TFLOPS a propustnost paměté předčit 280 GB/s.

Je to ze strany public relations kalifornského výrobce jen snaha o mlžení, nebo si opravdu zejména web Hardware-infos (z něhož čerpal následně Theo Valich na Bright Side of News a další) vymýšlel pohádky? Druhou variantu by potvrzovala informace o tom, že žádná všude zmiňovaná GT300 opravdu není a ti, kteří o nové generaci GPU Nvidia opravdu něco vědí, o ní mluví jako o Fermi.

Zadáte-li tento výraz do Googlu, nevypadnou na vás kupodivu další spekulativní články, ale samozřejmě především informace o italském fyzikovi, teleskopu NASA a Fermiho úlohách. Přidáte-li klíčové slovo Nvidia, dostanete se na prezentaci Manju Hegdeho, vice-prezidenta Nvidie (pro PhysX) z roku NVISION 08. Její třetí strana obsahuje dva následující grafy vývoje:

Ze slajdu není tak úplně jasné, jestli se kódové označení Fermi vztahuje také na GPU určené pro herní byznys (GeForce) či alespoň profi rendering (Quadro) a nikoli jen GPGPU (Tesla). Bohužel, zde má investigativní činnost skončila, možná vás tahle aktualita inspiruje a podaří se zjistit další informace, jež určitě skrze akademiky, herní vývojáře a další subjekty na povrch vyplave. Ať tak, či onak, potvrzené je to, že DirectX 11 GeForce bude později než DirectX 11 Radeon.

Zatímco DX11 Radeon se očekává záhy po finalizaci Windows 7, DX11 GeForce bude asi nejdříve v listopadu. Trochu matoucí je konání GPU Tech. Conference (měla by se střídat s NVISION, která by měla být na řadě zase v roce 2010) už na přelomu září a října. Možná to bude ale příležitost ke sdělení specifikací nebo alespoň odtajnění nové generace GeForce. Dle slov Nvidie totiž poprvé budou tyto informace známy oficiálně ještě nějakou dobu před uvedením produktu.

Zdroj: Nvidia

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku