Hlavní navigace

Nexus S: vskutku královský Android s Gingerbreadem

6. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google Nexus S od Samsungu

Google Nexus S od Samsungu

Eric Schmidt původní slib nedodržel, Google pod svou značkou vydává další telefon, i když Nexus One měl být jediným. Jihokorejský Samsung však střídá tchajwanský model a dodá mu punc svých telefonů Galaxy S. Nexus S je opravdu tím telefonem, jehož obrázky dříve unikly na web, překvapeni tedy nejsme. Google jej představuje pěknou nevtíravou reklamou bez tradiční dávky sebechvály.

Aktualizováno: Eric Schmidt, CEO Googlu, asi čelil mediálním tlaku a na Twitteru odpověděl: „Řekl jsem, že nebude žádný Nexus2, ale nikdy jsem nemluvil o Nexus S.“ :-)

Rozměry telefonu jsou 63 × 124 × 11 mm, hmotnost 129 gramů. Větší tělo přineslo i větší displej, 4" úhlopříčka nabízí rozlišení WVGA (480 × 800), žádná honba za detaily iPhonu 4 se nekoná. Samsung chce zabodovat technologií Super AMOLED a skleněnou vrstvou na povrchu. A podle obrázku je i mírně prohnutý. Na sluníčku slibuje lepší čitelnost, nižší spotřebu a neměl by se snadno poškrábat.

Co do konektivity, více si přát ani nemůžeme. Zvládne čtyři pásma GSM, tři u 3G sítí a poradí si s nadstavbami HSPA (download: 7,2 Mb/s, upload: 5,76 Mb/s). Proč není rychlost stahování dvojnásobná, není jasné. Možná zamrzí chybějící podpora rychlejšího standardu HSPA+, který chce u nás rozjet T-Mobile.

Google Nexus S nakonec opravdu přišel, zdroj: Google

Bluetooth je překvapivě jen ve verzi 2.1 + EDR, Wi-Fi splňuje standardy 802.11 b/g/n a A-GPS nemůže také chybět. Co je však novinkou, Nexus S obsahuje modul NFC (Near Field Communication) pro bezkontaktní komunikaci. S touto technologií můžete telefonem otevírat dveře, přistupovat k bance apod. U nás už ji testuje T-Mobile.

K tradičním senzorům pro automatickou regulaci jasu, proximity, akcelerometru, digitálnímu kompasu přibyl také trojosý gyroskop. Pohyby budou snímány stejně jako v iPhonu 4, který ztrácí svou konkurenční výhodu. Ještě aby tento senzory využily i aplikace.

Protože se jedná o Samsung, nemůžeme hledat čipset Qualcomm Snapdragon, nýbrž firemní Hummingbird. Jedná se o stejné 1GHz jádro ARM Cortex-A8, rozdíly budou v dalších obvodech a především grafickém čipu. Místo Adrena 205 nastupuje PowerVR SGX540, který slibuje vyšší výkon. Bohužel nevíme, jestli se jedná o stejný model jako má řada Galaxy S, nebo o novější revizi Hummingbirdu.

Nexus S disponuje 512 MB RAM, 1024 MB ROM a 16 GB uživatelské paměti. O dostupné čtečce microSD karet se nepíše.

Dvě kamery, video jen 480p

Jako předchozí Nexus i Samsung použil jen 5Mpx foťák. Na rozdíl od Galaxy S ale přidal přisvětlovací LEDku. Co však překvapí, Nexus S točí pouze v rozlišení 720 × 480 px. Jako by Google ani Samsung nechtěl konkurovat jiným chystaným modelům, kterých se jistě od Samsungu dočkáme. Telefon už bude podporovat videohovory, vepředu proto nechybí VGA kamerka.

Na těle najdete kromě konektoru microUSB i 3,5" jack pro sluchátka a mikrofon. O reproduktorech nepadla zmínka, stejně jako o druhém mikrofonu pro potlačení šumu (Google mluví jen o softwarových filtrech). Výrobce slibuje s dodávaným 1500mAh Li-Ion akumulátorem 14 hodin hovoru v GSM (6,7 hodin ve 3G) a 29,7 dní v pohotovosti (17,8 dní v 3G).

¨

Více informací o telefonu se dozvíte na adrese google.com/nexus.

Do prodeje se dostane už 16. prosince v USA (s úvazkem u T-Mobilu i neblokovaný v Best Buy), 20. navštíví britský obchod Carphone Warehouse. Snad jej T-Mobile přinese i k nám. Neblokovaný prý bude stát 529 USD (10 000 Kč).

O Androidu 2.3 Gingerbread si povíme až v další kapitole. Zde jen zmíním, že v Nexusu S bude čistý systém Googlu jako u Nexus One. Nečekejte žádné GUI jako TouchWiz. Zato však dostane aktualizace vždy jako první (stejně jako u staršího Nexusu).

TechCrunch už přinesl jednu z prvních recenzí. Spíš je to takové srovnání s Nexus One a iPhonem 4. Důležité je, že potvrzuje pouze plastové tělo, které v reálu vypadá dost lacině. A ještě přišli s oficiální odpovědí, proč se telefon jmenuje Google S. Zaprvé Samsung nechce být dvojkou a zadruhé má odkazovat na současný top model Galaxy S.

Android 2.3 Gingerbread

Android 2.3 Gingerbread

Nexus S by nic neznamenal bez operačního systému. Po patáliích s Androidem 2.2 Froyo u Galaxy S se nový systém 2.3 Gingerbread objeví na Samsungu jako první.

Vzhled

Objeví se nové ikony, grafika s vyšším rozlišením, vrchní lišta s notifikacemi je černá se zelenými prvky. Google slibuje přesnější ovládání více dotyky a lepší klávesnici.

VoIP/SIP

Systém dostane plnou podporu VoIP telefonie díky sadě protokolů SIP, dalšího softwaru nebude třeba. Ale účet si stejně budete muset zaregistrovat u některého poskytovatele VoIP služeb.

NFC (Near Field Communications)

Bezkontaktní komunikace má zprvu sloužit pro různé značky a objekty, které vysílají signál na krátkou vzdálenost a Nexus S je bude číst. Zatím to vypadá jen na náhradu pomalejšího Bluetooth nebo skenování QR kódů. Čtečku NFC stačí k objektu jen přiblížit a telefon ihned reaguje. Google hovoří pouze o čtečce, pro placené jízdenky, kódy do budov apod. bude třeba i vysílače. Použitý čip by to ale měl umožňovat. Zatím nás to ale trápit nemusí, využití nebude prozatím tolik.

Klávesnice

Softwarové klávesy vypadají trochu jinak, tlačítka se mi zdají menší, ale mají větší rozestupy, což by mělo zabránit překlepům. Slovník napovídá výrazy už jednou napsané. Novinkou je lepší výběr a kopírování slov, k čemuž slouží dva ukazatele. Dříve jste museli jen tak neviditelně máznout prstem.

Android 2.3 GingerbreadNová klávesnice, zdroj: Android

S vícedotykovými displeji si užijete stisk více kláves najednou: pro velká písmena stačí držet Shift jako na počítači, číslice napíšete podržením klávesy ?123.

Lepší správa napájení a kontrola nad aplikacemi

Gingerbread by měl dosáhnout lepšího výkonu a nižší spotřeby. Správce napájení si dokáže lépe uhlídat nenažrané aplikace a včas je vypnout. Uvěřím, až uvidím v praxi.

Na ploše se však objevil nástroj pro kontrolu běžících procesů: jak dlouho jsou spuštěné, kolik zabírají místa v paměti apod., můžete je samozřejmě i ukončit.

Správce stahování

Veškeré stažené soubory z prohlížeče, e-mailů, Gmailu a dalších aplikací prochází jedním správcem, ukládají se do stejných adresářů. Konec nepořádku.

Kamera

Aplikace mohou využívat více kamer, což konečně plnohodnotně využijí i přední kamerky pro videohovory. V takových programech pak bude přední kamera sloužit pro hovor, ale bude možné přitom tou zadní fotit. Ještě by to chtělo podporu zvuku a videa přímo v Gtalku.

Další novinky:

  • Předinstalovanými aplikacemi bude Google Search, Maps s navigací, Mobile Instant, Voice Actions, Gmail, Earth a další. Na hlasové ovládání a vyhledávání se bude Gingerbread hodně spoléhat.
  • Optimalizován byl Dalvik VM. Nový garbage collector by měl minimalizovat latence v aplikacích. Zrychleny jsou rovněž vstupní události (reakce na dotyk atd.) a jádro systému povýšilo na 2.6.35. To by se mělo projevit na výkonu, optimalizace grafické části zase zvýší herní možnosti.
  • Vývojáři mají nyní plný (přímý) přístup ke všem senzorům. K dispozici dostanou NDK (balík pro vývoj nativních aplikací), které mohou ovládnout gyroskop, akcelerometr a další.
  • Nový framework pro kódování a dekódování multimédií nahrazuje původní OpenCore. Podpora starších formátů zůstává, přibyl však formát VP8, kontejner WebM a také kódování do AAC a AMR.
  • Přibylo API pro zvukové efekty. Vývojáři tak mohou využít ve svých aplikacích ekvalizér, nástroje pro virtualizaci několika kanálů ve sluchátkách apod.

Kompletní seznam novinek najdete na developer.android.com.

Android 2.3 Gingerbread se prozatím objeví pouze v Nexusu S. Slíben je update pro Nexus One, ale další systémy dostanou nový systém až když jej Google plně otevře. To prý bude trvat ještě pár týdnů.

Chystaných novinek nakonec není tolik, jak se zřejmě očekávalo. Google letos nakoupil několik firem, jejichž produkty jsme si představovali i v Gingerbreadu. Třeba jinou softwarovou klávesnici od Blind Type, už zmiňované videohovory v Gtalku, bezdrátový tisk přes cloud servery atd.

Zatím to vypadá jen na pěkně upečený perník (Gingerbread) z těsta zmrzlého jogurtu (Froyo). Ale revoluci už asi čekat nemůžeme, trh a možnosti už se v podstatě nemají kam vyvíjet. A něčím nás Google musí překvapit i příště.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?