Hlavní navigace

Nezávislé výrobny čipů se musí změnit, říká Samsung. Chce se přiblížit Intelu

28. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pouze hrstka firem si může dovolit provozovat své vlastní továrny na mikročipy. Největší a nejznámější z nich, společnost Intel, se před pár měsíci nechala slyšet, že obchodní model nezávislých smluvních výroben (foundries) se hroutí.

Vývoj posledních několika let tomu tak docela nenasvědčuje: například AMD se stalo „fabless“ firmou a vzhledem ke zvyšujícím se nákladům přechodu na nové technologie bude společností, které si to mohou dovolit, stále ubývat. Žádná z nezávislých výroben ale není schopna držet s Intelem krok, co se zavádění nejnovějších technologií týče.

Samsung si proto uvědomuje nutnost změn. Aby fabless firmy a jejich smluvní výrobci dokázali konkurovat takovým, jako je Intel, zjednodušeně řečeno musí být více jako Intel. Korejský gigant volá po tom, aby se zákazníci podíleli na vývoji nových výrobních postupů už od fáze sběru požadavků. A aby spolupracovali tak, jako jsou toho schopny týmy v rámci jedné firmy. Kdo jiný než Samsung by měl umět posoudit, jaké výhody taková mezipodniková integrace skýtá? Korejská firma totiž vyrábí mikročipy jak pro vlastní potřebu, tak pro externí zákazníky, z nichž nejznámějším je nejspíš Apple.

Ana Hunter, viceprezidentka divize Samsung pro výrobní služby v Severní Americe, říká:

„Není pochyb o tom, že s nejpokročilejšími výrobními postupy stojíme na rozcestí. Abychom učinili pozitivní kroky kupředu, jsou potřeba značné finanční i kolaborativní investice a zdroje jak ze strany výroby, tak ze strany návrhu čipů.“

Zavedením procesů zasahujících do více podniků chce Samsung docílit toho, aby fabless firmy dokázaly rychleji dostat nový produkt na trh a rychleji rozjet jeho masovou výrobu. Privilegium spolupracovat na vývoji výrobní technologie je ovšem vyhrazena jen pro několik největších, strategických partnerů.

 

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?