Hlavní navigace

Nezbytná výbava pro práci s webem

8. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je úplně jedno, zda k prohlížení internetu používáte Firefox, Internet Explorer, Operu, Safari nebo cokoli dalšího. Všechny prohlížeče mají pro normálního uživatele stejný problém - neobsahují podporu multimediálních technologií, se kterými se dnes můžeme na webu běžně setkat. Pokud se v nepřipraveném prohlížeči zobrazí webová stránka s těmito technologiemi, začnou se vám objevovat nejrůznější lišty, prázdné rámečky a upozornění na nutnost instalace toho a onoho. Předejděte těmto nepříjemnostem a zdržením a vše potřebné si nainstalujte dopředu.

Adobe Flash

Technologie Flash byla kdysi známa ve spojení s firmou Macromedia, ovšem je tomu více než rok, kdy tuto technologii i její mateřskou firmu pohltil softwarový gigant Adobe. Zjednodušeně řečeno, Flash slouží k rozpohybování obsahu na webové stránce. Flashové animace mohou obsahovat titulní obrázky v hlavičce webu a upozornění na zajímavé články. Flash se však používá i pro tvorbu online her.

Navštívíte-li nějakou webovou stránku, která nabízí videa (YouTube, Stream.cz nebo jakýkoli zpravodajský portál), pak rovněž budete potřebovat podporu Flashe ve svém webovém prohlížeči. Flash je zkrátka všestranný doplněk a stále větší nezbytnost. Doba statických webů je pryč, buďte tedy připraveni.

Adobe Flash Player si stáhnete z webových stránek www.adobe.com (odkaz vede přímo na podstránku s Flashem). Klepněte na tlačítko Agree and install now. Stáhněte balíček s instalátorem, poté jej spusťte a tlačítkem Next odsouhlaste všechna nastavení instalace. Po jejím dokončení restartujte webový prohlížeč a načtěte stránku využívající Flash. Měli byste jej již vidět.

Instalátor by měl automaticky připravit podporu pro Flash v Internet Exploreru, Firefoxu i Opeře. Technologie Flash je průběžně aktualizována, takže se vám může stát, že novější animace/aplikace nebudou ve starší verzi Flashe fungovat. Náprava je jednoduchá, jděte na výše uvedenou stránku a stáhněte si nejnovější verzi Adobe Flash Playeru.

Silverlight

Technologie Silverlight je poměrně nová, ale stále více se na webu objevuje, především na zahraničních stránkách. Silverlight patří společnosti Microsoft a v podstatě by mělo jít o jeho odpověď na technologii Flash. Jak bude Silverlight úspěšný ukáže čas, nicméně k tomu, abyste si mohli pohodlně prohlížet stránky s ním vytvořené, je nutná instalace malého doplňkového programu.

Zda je třeba podporu Silverlightu do počítače instalovat, poznáte jednoduše. Místo nějaké části stránky se vám zobrazí takovéto upozornění vyžadující stažení a instalaci podpory pro Silverlight:

Stačí, když na nabízený odkaz klepnete a budete přesměrování na stránku, odkud je možné Silverlight stáhnout. Pokud však chcete být připraveni předem, použijte tento odkaz pro instalaci Silverlightu. Na stránce najdete tabulku s přehledem kompatibilních prohlížečů a verzí Silverlightu. Jestliže váš prohlížeč vyhovuje (Internet Explorer, Firefox a Safari jsou podporovány), pak se vám zobrazí také tlačítko Click to install.

Stáhněte si nabízený balíček, spusťte jej a klepněte na tlačítko Nainstalovat. Během několika sekund bude Silverlight ve vašem počítači připraven. Prohlížeč pak není třeba restartovat, mělo by stačit znovu načíst webovou stránku. Zda váš prohlížeč podporuje Silverlight si můžete vyzkoušet například na www.coolhotmail.cz. Pozor, zde se v případě potřeby výjimečně nezobrazí grafické upozornění, ale jen odkaz na instalaci Silverlightu.

Technologie Silverlight je poměrně nová a rychle se vyvíjí. S tím také souvisí jeden problém. Někteří autoři webu již začali využívat Silverlight 2, který by sice měl být zpětně kompatibilní s předchozí verzí, ovšem stále je považován za testovací betaverzi. Microsoft proto jako aktuální verzi ke stažení nabízí Silverlight řady 1.0.x. Nic vám však nebrání si dvojkovou verzi již teď stáhnout, najdete ji na výše uvedeném odkazu.

Windows Media Player pro Firefox

Některé webové stránky nevyužívají pro nabídku přehrávání videa Flash ani Silverlight, ale spoléhají na to, že uživatelé mají v počítači Windows Media Player. To ve většině počítačů s Windows není problém, tento přehrávač bývá dostupný jako součást instalace systému. Někdy však jeho součást určená pro podporu přehrávání pouze v prohlížečích nefunguje s Firefoxem. Řešení je naštěstí snadné, stáhněte a nainstalujte si doplněk Windows Media Player Firefox Plugin. Poté by mělo být vše v pořádku.

Java Runtime Enviroment

Podpora technologie Java je vyžadována především u elektronického bankovnictví. Postup pro zprovoznění konkrétního bankovního systému často vydá na několik kapitol samostatného článku. Abyste však byli alespoň z části připraveni, stáhněte si knihovny Javy dopředu. Hodí se vám i u některých her nebo online nástrojů, takže nejde jen vyloženě o bankovní záležitost.

Instalátor Java Runtime Enviroment najdete na webových stránkách společnosti Sun. Na odkazované stránce vyhledejte položku Java Runtime Enviroment a vedle ní klepněte na tlačítko Download. Pozor, další věci z webu nestahujte, slouží pro práci programátorů. Na další stránce vyberte svůj operační systém (Windows nebo Windows x64) a zatrhněte volbu I agree... Klepněte na tlačítko Continue a na další stránce pak na odkaz pod některým z instalátorů. První stáhne veškeré potřebné soubory do počítače a nainstaluje, druhý tyto soubory stahuje až během instalace. Výsledek je stejný, volba je tedy na vás.

Po instalaci Java Runtime Enviroment doporučuji restartovat webový prohlížeč. Stejně jako jiné technologie, i Java prochází vývojem. Čas od času proto zkontrolujte dostupnost nové verze.

Adobe Reader

Prohlížeč souborů PDF s největší pravděpodobností znáte. Umožňuje vám prohlížet nejrůznější dokumenty, návody, elektronické knihy nebo manuály v podobě, která je ve všech počítačích a operačních systémech stejná. Adobe Reader obsahuje také doplněk, který umožňuje jeho integraci do okna webového prohlížeče. Po instalaci tak můžete ve webovém prohlížeči klepnout na odkaz směřující na soubor PDF a ten se vám zobrazí přímo v okně prohlížeče, podobně jako jakákoli jiná webová stránka.

Klepněte na odkaz Adobe Reader a zobrazte si stránku s možností jeho stažení. Standardně je nabízena nejnovější verze v angličtině, pokud dáte přednost starší, ale české, klepněte na odkaz Different language or operating system a v nabídce Language si vyberte češtinu (Czech). Klepněte na tlačítko Continue a prohlížeč stáhněte klepnutím na tlačítko Download Adobe Reader.

Chcete-li se dozvědět více o souborech PDF a jejich tvorbě, přečtěte si článek Adobe Acrobat 9: konečně tvorba moderních dokumentů.

QuickTime

Pro přehrávání některých videí na webu je nutné nainstalovat přehrávač QuickTime. Nemusíte jej v žádném případě používat jako hlavní přehrávač ve Windows. Po jeho instalaci se však zprovozní podpora formátu MOV ve webovém prohlížeči. QuickTime si můžete stáhnout z webových stránek jeho výrobce, společnosti Apple. Použijte k tomu odkaz pro instalaci QuickTime, kde klepnete na tlačítko Free download now. Pozor, Apple nabízí také společný instalátor QuickTime a hudební knihovny iTunes. Tato volba nicméně není standardně zapnuta.

Adobe Shockwave Player

Na některých webových stránkách se setkáte s nutností instalace Adobe Shockwave Playeru. Tento přehrávač pro webový prohlížeč je potřeba pro některá vložená videa vytvořená v programu Adobe Director. Stejně jako u Flashe ovšem nemusí jít pouze o video. Shockwave Player je potřeba pro některé hry nebo interaktivní webové stránky. Stáhněte si jej z odkazu Shockwave Player Download Center po kliknutí na tlačítko Install Now.

Real Player

Nevzpomínám si, kdy jsem se naposledy setkal s webovou stránkou vyžadující podporu pro formáty RealVideo a RealAudio. Pokud však často navštěvujete zahraniční weby, můžete na tento požadavek narazit. Podporu do svého počítače a webového prohlížeče dostanete po instalaci přehrávače RealPlayer. Začátečníky nicméně před jeho instalací varuji, mohl by vám změnit nastavení tak, že některé videa a hudba se bude přehrávat v něm, namísto v programu, na který jste zvyklí. Navíc se s formáty RealAudio a RealVideo setkáte opravdu spíše výjimečně.

Adobe AIR

Společnost Adobe je takovým průkopníkem mezi webovými technologiemi určenými pro multimediální a interaktivní obsah. Dalším z doplňků, který se vám bude hodit především pro práci s webovými nástroji samotného Adobe, je Adobe AIR. Zjednodušeně řečeno, představte si jej jako kombinaci Flashe a Silverlightu. Instalovat jej můžete z odkazu Adobe AIR po klepnutí na tlačítko Download now.

Ukázkovou online aplikací, která Adobe AIR vyžaduje, je například Acrobat.com - služba umožňující sdílet až 5 GB dokumentů a zdarma vytvářet soubory PDF online.

Seznam potřebných odkazů

Na závěr tedy krátká rekapitulace odkazů na potřebné doplňky. Máte-li pocit, že v článku něco chybí, napište do komentářů pod ním.

Byl pro vás článek přínosný?