Hlavní navigace

Unikátní prototyp Nintendo PlayStation se prodal za 8 mil. korun

Sdílet

Aktualizováno 9. 3. 2020

Aukce skončila, avšak Terrymu Dieboldovi nakonec nejspíš nevynesla tolik, v kolik doufal. Po odmítnutí milionové nabídky se totiž prototyp Nintenda PlayStationu vydražil za 360 000 dolarů (osm milionů korun).

Časopis Forbes zjistil, že novým majitelem se stal Greg McLemore, podnikatel a investor v oblasti nemovitostí a technologií. Mj. také založil weby Toys.com a Pets.com. Podle Forbesu je fanouškem her doma má přes 800 arkádových i videoherních konzolí. Pro ně by teď chtěl postavit veřejné muzeum.

Původní článek ze 14. 2. 2020

Americká aukční síň Heritage v těchto dnech draží skutečný unikát – jediný známý prototyp tzv. Nintendo PlayStationu. Jeho současný majitel Terry Diebold jej koupil před 11 lety za 75 dolarů, aniž by si uvědomil, o jakou raritu jde. Dnes by mohla mít cenu přes milion dolarů. Diebold tvrdí, že odmítl výkupní nabídku za 1,2 milionu. A aukce, která končí za tři týdny, má poslední příhoz v hodnotě 350 000 dolarů.

Konzole vznikala ve spolupráci japonských gigantů v době, kdy ještě nebyli přímými konkurenty. Inženýr Sony Ken Kutaragi navrhl zvukový procesor pro Nintendo SNES (v Japonsku pod názvem Super Famicom). Na konci 80. let se obě firmy navíc dohodly, že Sony pro Nintendo vytvoří ještě CD-ROM mechaniku ve formě externího příslušenství a později také konzoli PlayStation, která bude mít mechaniku integrovanou, přičemž stále bude kompatibilní i s cartridgi pro SNES.

Vytvořeno bylo okolo 200 prototypů PlayStationů, avšak finální verze nikdy nevznikla. Vše se změnilo v lednu 1991 na veletrhu CES. Sony oznámilo, že vstupuje na videoherní trh a že bude vyrábět konzole s licencí od Nintenda. Jenže Nintendo na druhý den překvapivě oznámilo, že si její partnerskou společností bude také Philips. Nizozemská společnost byla tehdy největším rivalem Sony, takže se Nintendo dopustilo velké zrady.  Byl to ovšem pragmatický krok. Sony chtělo být výhradním výrobcem konzole i disků, takže by mu šly provize i ze všech prodaných her. Philips prý nabídl výhodnější podmínky, viz dobová zpráva v New York Times.

Paradoxní je, že ani Philips nakonec žádnou konzoli či mechaniku pro Nintendo nevytvořil. Vyvíjel vlastní konzole CD-i Player a Nintendo mu za úplatu dovolilo v několika hrách použít své postavy jako Maria, Linka či Zeldu.

Z pomyslné rivality nakonec vítězně vyšlo Sony. Ken Kutaragi se vize PlayStationu nevzdal a vytvořil vlastní herní zařízení. Firma jej uvedla v roce 1994 a celkově prodala 100 milionů kusů (a 28 milionů zmenšené revize PSone). Výrazně překonala všechny své konkurenty dané generace a většině jejich výrobců zatloukla hřebíček do rakve. Jen považte.

TIP: Sony promluvilo: „Bude to PlayStation 5 a přijde na Vánoce 2020“

Soupeře pro první PlayStation měly Apple (Pipin), Atari (Jaguar), Casio (Loopy), Commodore (CD32), Fujitsu (Towns Marty), NEC (PC-FX), Sega (Saturn), Nintendo (N64) a 3DO. Za zmínku stojí jen prodeje Saturnu (9 milionů) a Nintenda 64 (33 milionů). To mimochodem po anabázi se Sony a Philipsem ještě pořád nemělo optickou mechaniku.

PS: Podobný příběh dal vzniknout i prvnímu iPhonu. Motorola v roce 2005 uvedla telefon Rokr E1, který jako první obsahoval Apple iTunes a byl alternativou pro iPody. Steve Jobs s ním ovšem byl tak nespokojený, že jen urychlil vývoj vlastního smartphonu.

Zdroj: Heritage via Cnet

Byl pro vás článek přínosný?