Hlavní navigace

Nintendo prý příští rok chystá novou verzi konzole Switch. Co se má změnit?

5. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hybridní konzole Nintendo Switch v březnu oslaví dva roky na trhu. K této příležitosti možná japonská společnost představí vylepšenou verzi. Naznačují to alespoň zdroje blízké listu The Wall Street Journal. Mluví se o možných hardwarových úpravách i softwarových změnách.

Jedinou „potvrzenou“ novinkou má být displej, který má dohnat moderní obrazovky používané ve smartphonech. Nepočítá se ovšem s OLEDem, ale vylepšeným LCD, aby se zvýšil jas, snížila spotřeba a obrazovka byla tenčí.

Tady má Nintendo rozhodně co zlepšovat. V nových smartphonech se používají plně laminované displeje, kde jsou jednotlivé vrstvy k sobě přilepené bez vzduchových mezer, které jen zvyšují odrazivost obrazu, snižují pozorovací úhly a celkově čitelnost. To je právě případ Switche, jehož obrazovka je venku prakticky nečitelná. Navíc používá jen plastovou ochrannou vrstvu, nikoliv skleněnou.

TIP: Chyba Nintenda Switch dovolující hrát pirátské hry opravena

Japonci tedy mohou nasadit nové a energeticky úspornější LCD se skleněným ochranným filmem, který zlepší obraz, aniž by se musely používat jiné technologie nebo vyšší rozlišení.

Vyšší výkon?

Konzole by si zasloužila i vyšší výkon. U náročnějších her při zapojení do dokovací stanic Switch ne vždy stíhá. I vlajková loď, samotným Nintendem vytvořená hra The Legend of Zelda: Breath of the Wild, dokáže konzoli pořádně potrápit. A s ní i hráče, kteří musí sledovat propady v snímkové frekvenci.

Tady ale Nintendo nemá kde brát. Konzole běží na čipu Nvidia Tegra X1, který nemá přímého nástupce. X1 je vyrobena dnes už zastaralým 20nm procesem, takže ani z hlediska efektivity již nejde o žádný zázrak. V zákulisí se však nemluví, že by Nvidia připravila die shrink (na 14/12 nm), který by kromě snížení spotřeby mohl dovolit čipu běžet na vyšších taktech.

Ostatní úpravy Switche tak mohou být především kosmetické. Konzole by si zasloužila pevnější stojánek a integrovaný Bluetooth. Spekuluje se dokonce o virtuální realitě.

Byl pro vás článek přínosný?