Hlavní navigace

Menší, lehčí a levnější. Nintendo Switch Lite bude hit

11. 7. 2019

Sdílet

Přestože japonská společnost popřela, že by chystala novou herní konzoli, včera jednu takovou představila. Jmenuje je Switch Lite a jak už jsme věděli z několika uniklých informací, je levnější a omezenější. Má stejný hardware, rozeběhne stejné hry, ale změnil se formát. Lite už je čistokrevným handheldem. Přišel o stojánek i možnost připojení k televizoru. Zmenšil se také displej z šesti na pět a půl palce. Rozlišení 1280 × 720 px zůstává. Zapomenout můžeme i na odnímatelné joycony, ovladač je pevnou součástí konzole. I díky tomu na levé straně najdeme směrový kříž, nikoliv tlačítka.

Hráči ale přijdou o stereo vibrace HD Rumble, které některé hry zužitkovaly pro lokalizaci ukrytých předmětů. Zmizela též infrakamera, jež ale zase tolik využití neměla. Lite ale ztratí možnost připojit kartonových hraček Labo. Hry, které kameru či vibrace vyžadují nebo které nepodporují handheldový režim, půjdou spustit také. Budete ale potřebovat gamepad nebo joycony a Lite přitom bude ležet na stole.

Uvnitř stále tiká starší Tegra X1 od Nvidie doplněná o 4 GB RAM a 32 GB flash paměti. Zůstal i slot pro microSD karty a pochopitelně i šuplík pro herní cartridge. Díky optimalizacím a menšímu displeji ale Lite nabídne delší výdrž. Nintendo uvádí 3 až 7 hodin hraní, v obou případech o půl hodiny více než u velkého Switche.

Nintendo Switch Lite se začne prodávat od 20. září za doporučenou cenu 200 dolarů (velký model stojí 300 dolarů). Evropskou nebo českou cenovku zatím neznáme. V přepočtu to ale dělá přibližně 5500 Kč včetně DPH. Nebo jinak: velký Switch stojí doporučených 9000 Kč, menší má být o třetinu levnější, což by odpovídalo 6000 Kč.

Nintendo k 31. březnu prodalo již 35 milionů Switchů a 188 milionů her. Model Lite by měl prodeje opět nakopnout. Nízká cena, menší rozměry vhodnější pro děti a pravidelný nášup nových her v čele s Pokémony, Mariem a Zeldou jsou lákavé. Japoncům se navíc nové edice starých konzolí v minulosti vždy vyplatily. Ať už šlo o Game Boy, DS nebo 3DS, Nintendo vždy umělo připravit levnější i výkonnější sourozence. Ani Switch Lite tak nemusí být poslední tečkou. Již několik měsíců se spekuluje o plnohodnotném nástupci s vyšším výkonem a lepším displejem.

Specifikace Nintendo Switch a Switch Lite
Nintendo Switch Lite Nintendo Switch
displej 5,5", IPS, 1280 × 720 px 6,2", IPS, 1280 × 720 px
SoC Nvidia Tegra X1 Nvidia Tegra X1
RAM 4 GB 4 GB
úložiště 32 GB + microSD 32 GB + microSD
HD Rumble ne ano
infra snímač ne ano
HDMI ne ano
režimy handheld handheld, tabletop, TV
výdrž 7 hodin 6,5 hodiny
rozměry 208 × 91 × 14 mm 239 × 102 × 14 mm
hmotnost 297 g 398 g

 

Zdroj: Nintendo

Byl pro vás článek přínosný?