Hlavní navigace

Chyba Nintenda Switch dovolující hrát pirátské hry opravena. U nových už nefunguje

17. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

V dubnu jsme zde psali o bezpečnostní chybě v procesorech Nvidia Tegra, skrze kterou lze nahrávat alternativní firmware do konzole Nintendo Switch a hrát na ní pak například i pirátské kopie her. Štěstí pro hackery je, že zranitelnost byla objevena už ve velmi časné fázi bootovací sekvence, kterou nelze ovlivnit firmwarem konzole. Nintendo ji proto nemůže zalátat softwarovou aktualizací. Ovšem firma už zdá se stihla zareagovat jinak a dostat do výroby revizi, která chybu odstraňuje nebo obchází hardwarově. Konzole, na které teď můžete narazit v obchodech, tak už mohou být proti možnosti spouštět alternativní firmware zajištěné (což vás nepotěší, pokud jste si s ní nějaké takové kutilské hrátky chtěli vyzkoušet).

Ač je to od veřejného provalení chyby jen dva a půl měsíce, začaly se objevovat zprávy od uživatelů, dle nichž některé nově zakoupené exempláře zařízení Switch obsahují nějakou formu patche nebo revize, která exploit znemožňuje. Instalace neoficiálního firmwaru na nich údajně nefunguje. Nahlášené jsou případy z Asie a USA a zřejmě už i z Evropy. To nejspíš znamená, že opravená (nebo z pohledu někoho okleštěná) verze se patrně už šíří prodejním řetězcem a to, zda na ni narazíte, záleží na stáří skladových zásob a tom, zda už konkrétní země (ČR, Slovensko, atd) byla zařazena do distribuce nové verze.

Uživatelé na fóru GBAtemp.net začali dávat dohromady rozsahy sériových čísel, u kterých exploit ještě funguje, a těch, u kterých je zřejmě provedena oprava. Z evropských verzí by údajně měly opravené být šarže se sériovým číslem začínajícím na XAJ700438 až XAJ700439, které mají software verze 4.0.1, ale seznam to nebude vyčerpávající.

Šarže konzolí Switch, u nichž exploit údajně nefunguje Šarže konzolí Switch, u nichž exploit údajně nefunguje (Zdroj: GBAtemp.net)

Zatím není jasné, jak byla oprava provedena – zda Nvidia dodala Nintendu novou verzi čipů Tegra, která mají chybu vyřešenou, nebo zda byl exploit zastaven nějakou jinou změnu, například provedenou na PCB. Pro instalaci alternativního firmwaru bylo totiž nutné zkratovat určité piny, aby konzole nabootovala do režimu obnovy, teoreticky je možné, že Nintendo třeba jen fyzicky zkomplikovalo přístup k těmto vývodům čipu. Než bude toto jasné, nelze říct, zda je na těchto konzolích instalace alternativního softwaru zcela znemožněná, či zda jde jen o částečnou komplikaci, kterou by se ještě mohlo podařit překonat.

Staré modely Switch asi získají na ceně

Pokud by se oprava ukázala být permanentní, pak budou zájemci o běh amatérského či nezávislého softwaru (nebo pirátských kopií) v budoucnu muset kupovat konzole z druhé ruky, aby se nové verzi Switche vyhnuli. U několika milionů konzolí vyrobených před aplikací opravy by ale možnost exploitu a nahrání vlastního firmwaru měla zůstat navždy. Podle současných poznatků by nemělo být možné je nějak na dálku opatchovat.

Byl pro vás článek přínosný?