Hlavní navigace

Mod pro pirátění her na Nintendu Switch má DRM brickující konzoli, když ho upirátíte

1. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Ironie z toho jak se říká odkapává: SX OS, placený mod skupiny Team Xecuter umožňující běh pirátských kopií her, má sám ochranu před kopírováním. A drsnou.

Věru kuriózní událost tu teď máme ve sféře herních konzolí. Před nějakou dobou jsme zde psali o chybě v čipech Nvidia Tegra, díky (či vinou, podle toho, jakou optikou se na to díváte) které lze do konzolí Nintendo Switch nahrávat vlastní software a bez hardwarové revize se tato díra do systému nedá zazáplatovat. Jak bylo předpovězeno, vznikly na jejím základě neoficiální firmwary umožňující běh vlastních tzv. „homebrew“ aplikací či her, ale také pirátských kopií oficiálních titulů. A s jedním tímto pirátským modem teď vyvstala taková legrační situace. Možná jste už slyšeli, že Nintendo se pokouší konzole, na nichž detekuje pirátskou kopii hry, banovat. Paradoxně ještě tvrdší je ale neoficiální firmware od skupiny Team Xecuter, který je sám k pirátění určen. Firmware SX OS, který Team Xecuter vydává, je totiž placený, respektive má tzv. freemium model, kdy základ je zadarmo, ale některé podstatné funkce jsou zpoplatněné. Na exploitu Switche tak tato skupina na rozdíl od jiných hackerů vydělává, cena je 25 $. Bezplatná verze SX OS umožňuje jen běh homebrew aplikací, kdežto pro hraní pirátských kopií her (nebo „záloh“) je potřeba ona placená verze.

Team Xecuter a vlastní medicína

SX OS se tak sám stává potenciální obětí pirátství, ale ukázalo se, že jeho autoři se s tím nemínili smířit a do svého produktu paradoxně nasadili vlastní ochranu proti kopírování, která používá online registraci a aktivaci. Asi holt znají svého zákazníka, dalo by se ironicky pošklebovat. Kromě samotné aktivace se v něm ale skrývá také drsnější ochrana proti kopírování, jak zjistil další hacker konzole Switch Mike Heskin, který byl na fungování SX OS zvědavý.

team-xecuter-sx-os-nintendo-switchPři detekování nelicencovaného použití spustí SX OS speciální režim, který zahesluje úložiště eMMC konzole tak, že ji už nelze použít. Údajně se při tom také pokouší poškodit bootovací oddíl. Každopádně zamčený Switch se nakonec Heskinovi podařilo odemknout, ale běžný uživatel by asi takové štěstí neměl. Tato ochrana má asi za cíl ztížit dalším hackerům pokusy vytvořit pro SX OS crack, ovšem kdo ví, třeba to dotyčné spíš víc namotivuje (Heskin tento cíl nemá, reverzní inženýrství konkurenčního výtvoru prováděl údajně jen ze zvědavosti). Dokud cracky neexistují, asi by toto drakonické DRM nemělo postihovat běžné piráty, ale detekce je podle Heskina závislá na monitorování výkonu procesoru, takže by se asi mohla za určitých okolností spustit i náhodně někomu, kdo SX OS používá legitimně (tedy legitimně z pohledu jeho pirátských autorů).

team-xecuter-sx-os-nintendo-switch-brick-codeNa tomto případu je samozřejmě pikantní, že piráti, porušující copyright u cizího softwaru (nebo takovou činnost umožňující), nechtějí připustit, aby někdo stejnou měrou oplatil jim a crackoval jejich vlastní výtvor. Podle Heskina přitom Team Xecuter ve svém SX OS používá vícero cizích open source komponent, a porušuje tím jejich vlastní licence, včetně kódu dalších hackerů konzole Switch, skupiny Reswitched. Zdá se tedy navíc, že Tem Xecuter si do značné míry nechává platit za práci druhých u samotného softwaru SX OS. Porušování pravidel i nějakých etických zásad asi nemůže příliš překvapovat, ale jak už to s pokrytectvím bývá, můžeme se nad tím aspoň z dálky zasmát. Bricknutá konzole ale asi takí dobře demonstruje rizika používání uzavřeného softwaru od pochybného zdroje, což cracky a podobné produkty jsou a spoléhat se na profesní čest jejich původců se nemusí vyplatit.

Byl pro vás článek přínosný?