Hlavní navigace

První nízkoprofilový Turing: Zotac má GeForce GTX 1650 pro malé Mini-ITX skříně

26. 5. 2019

Sdílet


Když Nvidia před měsícem vypustila GeForce GTX 1650 coby zatím nejnižší model grafických karet s generací Turing, stalo se toto GPU nejvýkonnější kartou, která nepotřebuje přídavné napájení a vejde se spotřebou do 75 W. To otevírá dveře k použití v kompaktních počítačích a k tomu, aby se tato grafika dala vyrábět v nízkoprofilovém provedení. A to teď skutečně přichází, první takovou nízkou kartou GTX 1650 teď vydává Zotac.

Tento model se jmenuje nekomplikovaně Zotac Gaming GeForce GTX 1650 Low Profile, právě podle sníženého PCB. Nicméně jako obvykle bude prodávána i se standardní vysokou záslepkou, takže použít půjde v obou druzích skříní. Určitou komplikací je ovšem, že chladič má tloušťku na dva sloty, takže grafika nepůjde použít tam, kde by byl ve skříni k dispozici jen slot jediný. Ovšem to je dnes už prakticky automatické, jednoslotové chladiče jsou dnes velmi vzácné jak u klasických, tak i u nízkoprofilových grafických karet.

Zotac čip TU117 chladí pomocí hliníkového pasivu bez heatpipe a dvou axiálních ventilátorů, které ovšem mají náležitě zmenšený průměr (rotory by měly zhruba 40mm). Toto chlazení by mělo být zřejmě beze změn proti předchozím nízkoprofilovým kartám Zotacu (GTX 1050 Ti), které měly také 75W TDP. Zotac na kartu osadil výstupy DisplayPort a HDMI, plus je na druhé patro záslepky vyvedené ještě DVI. Ovšem jen čistě digitální, tedy bez analogových pinů, které umožňovaly nasazení jednoduchých pasivních redukcí. Karta je samozřejmě také bez přídavného napájení.

Parametry by měly být referenční, tedy 896 stream procesorů na taktu až 1485–1665 MHz (pro základ/boost). Paměť pak standardně 4GB GDDR5 na frekvenci 8,0 GHz.

Cenu low profile verze zatím Zotac nesdělil, ale asi by se neměla příliš lišit od toho, za kolik se prodávají běžné modely. Cena by tak měla být okolo 150 euro/3900 korun. Zotac prodává také OC verzi GeForce GTX 1650 (u nás od 4700 Kč) a teoreticky by se model s továrním přetaktováním mohl objevit také v tomto nízkoprofilovém provedení.

Galerie: Zotac Gaming GeForce GTX 1650 Low Profile

Byl pro vás článek přínosný?