Hlavní navigace

Nizozemský architekt navrhl „nekonečnou“ budovu, kterou vyrobí 3D tiskárna

21. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Janjaap Ruijssenaars z amsterdamské Universe Architecture vytvořil návrh budovy, kterou bude chtít do dvou let vyrobit v 3D tiskárně. Jde o architektonický skvost připomínající autodráhu. Budova má tvar nekonečné smyčky, kde se strop mění v podlahu a naopak.

Project - Landscape House 

Tzv. Project - Landscape House chce vyrobit na speciální 3D tiskárně D-Shape od italského vynálezce Enrica Diniho. Obvykle se můžete setkat s tiskárnami, které vyrábějí plastové drobnosti. D-Shape dokáže tisknout šestimetrové modely. Dini přitom používá písek a speciální anorganické pojivo, jehož výsledkem je materiál podobný mramoru. Sám Ital takto vyrábí sochy, bazény, pomníky nebo modely budov, na obrovskou budovu si ještě netroufnul. Nizozemskému architektovi tak poradil, že by na D-Shapu měl vytvořit jen formy, které pak vyplní betonem.

Project - Landscape House Project - Landscape House Project - Landscape House

Janjaap Ruijssenaars věří, že technologie pro tisk návrhu jeho budovy (resp. jejích částí) bude hotová za dva roky. 3D tisk může kompletně změnit stavební obor. Doteď se tiskárny používají jen na tvrobu miniatur, ale v budoucnu si možná jednotlivé díly skládačky budete moci zakoupit v e-shopu a z nich pak sestavíte celý barák. Ruijssenaarsova budova je spíš exotická zajímavost, tradiční domky by se pomocí D-Shapu daly vyrobit i dříve než v roce 2015.

 

Zdroj: 3ders.org, foto Universe Architecture

Byl pro vás článek přínosný?